
In vecinatatea omului credincios traieste omul aparentelor. Este tipul de om care depune mai mult efort sa para, decat sa fie drept, milostiv, smerit, ... Primeste apelative care nu-l definesc. Atunci cand ne inrudim cu el, ajungem sa ne prezentam in fata altora drept ceea ce nu suntem.
Eforturile pentru intretinerea acestui om solicita mai mult decat eforturile pentru permanentizarea autenticitatii. Pierdem din vedere ca in viata nu poti sa pari multa vreme ceea ce de fapt nu esti. Un timp poate, insa pentru totdeauna, sigur nu.
Cel ce traieste prin omul aparentelor, are parte numai de ornamentatie. Preocuparea lui este sa se impodobeasca cu atribute care nu izvorasc din inima. Inchide in el frumuseti nebanuite si se iroseste in a lega de el, pentru mai multa vreme, diverse virtuti.
Cine vede in omul falsitatii omul tuturor darurilor, nu se afla in adevar. Acest tip de om te lipseste de tot ce ai tu mai important: a exista! A exista inseamna a trai prin darurile primite.
Trebuie sa retinem ca la Judecata de Apoi, Dumnezeu va vorbi cu “ceea ce suntem”, iar nu cu “ceea ce parem a fi”. Caci si viata vesnica nu-i o parere, ci o realitate.
A fi bun este in firea noastra. A fi fals sta in nefirescul firii noastre. De aceea putem afirma fara retinere ca e mai usor sa fii bun, decat sa pari bun.
Adrian Cocosila
-
Vamesul si fariseul - Parintele Alexander Schmemann
Publicat in : Duminica Vamesului si a Fariseului -
Vamesul si fariseul in fata usii de pocainta
Publicat in : Duminica Vamesului si a Fariseului -
Vamesul si fariseul in Triod
Publicat in : Duminica Vamesului si a Fariseului -
Vamesul si fariseul
Publicat in : Duminica Vamesului si a Fariseului
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.