Placerea a fost creata de Dumnezeu

Placerea a fost creata de Dumnezeu Mareste imaginea.

Placerea a fost creata de Dumnezeu, iar nu de diavol. Acesta din urma nu a creat nimic, el neavand nici o putere de creatie. Diavolul este cel care face totul pe dos fata de Bunul Dumnezeu, straduindu-se sa scoata din ordinea fireasca toate lucrurile, spre a fi intrebuintate intr-un mod nefiresc.

Placerea a fost creata de Dumnezeu spre odihna si bucuria omului, insa diavolul a cautat neincetat sa o perverteasca, facand din aceasta un ambalaj de suprafata al tuturor ispitelor sale. Astfel, orice pacat promite o placere, insa placere nu este, ci inselare si, mai apoi, suferinta.

Placerea inca mai este vazuta, de catre unii, drept opera a diavolului, cautand astfel sa-si refuze orice placere, oricat de fireasca si nevinovata ar fi. Astfel, nu de putine ori s-a ajuns la exagerari de tot felul, chiar si in randul unor duhovnici, care au supus mustrarii placeri dintre cele mai normale.

Placerea a fost creata de Dumnezeu

Cand ne impartasim de o placere oarecare, in forma ei sanatoasa, normala si aducatoare de bucurie, ne aflam intr-o stare dorita de Dumnezeu. Cu toate ca multi s-au pierdut si inca se vor mai pierde, ca urmare a intelegerii gresite a placerilor de tot felul, acestea raman tot creatia lui Dumnezeu. Diavolul nu a reusit sa creeze nici o placere, el fiind tatal minciunii si izvorul tuturor rautatilor.

Tot ceea ce pot face diavolii este sa-i incurajeze pe oameni sa guste din placerile pe care le-a creat Dumnezeu, insa in momente, moduri sau masuri nepotrivite (nefiresti). Dumnezeu, care a creat placerea, a pus si o randuiala fireasca in aceasta. Astfel, exista un timp, un mod si o masura fireasca pentru fiecare placere, orice salt peste acestea fiind socotit drept pacat.

Toata stradania diavolului este ca sa desfaca dragostea sufletului nostru de Dumnezeu si s-o lege de orice altceva, afara de Dumnezeu. Diavolul cauta sa scoata placerea din conditia ei normala, tragand-o spre forme cat mai nefiresti si cat mai urate de Creatorul ei. Neputand oferi nici o placere autentica, diavolul cauta sa anuleze adevaratele placeri, oferite de Dumnezeu, punand in locul lor fapte neplacute, imbracate insa in haine placute. Astfel, pornind de la hrana si sexualitate, o intreaga lume a ajuns roaba desfranarii si imbuibarii.

Diavolul cauta sa induca omului o sete din ce in ce mai mare, dupa o placere din ce in ce mai mica, in timp ce omul crede ca este liber, iar placerile cautate sunt reale. Cel desfranat va cauta la nesfarsit placerea sexuala, pe care nu o va putea trai niciodata la masura dorintei aprinsa in el. Tot asa, cel stapanit de imbuibare, va manca din ce in ce mai mult, fara a intelege ca placerea pe care o cauta nu poate fi gasita pe aceasta cale.

Orice activitate sanatoasa care l-ar putea insufleti in vreun fel pe om poate fi inhibata de diavol, fara a-i oferi ceva in schimb. Astfel, ispititorul ii ia omului sufletul si nu-i da nimic in schimb. Cazand in aceasta ispita, multi isi vor incheia viata, cu urmatoarea constatare: "Mi-am irosit viata fara sa apuc sa fac nici ce ar fi trebuit, nici ce mi-ar fi placut."

Atat durerile, cat si placerile curate, au insusirea ca sunt inconstestabil reale, iar, cat timp se afla sub imperiul lor, omul are la indemana un reper al realitatii. Diavolul cauta sa amane cat mai mult momentul in care omul s-ar putea trezi la realitate, dandu-si seama ca placerea spre care a pornit nu este, de fapt, decat o ispita.

Diavolul nu ingaduie placeri reale. Cand calea lumii (mandria, puterea, ironia, indiferenta etc) este vazuta drept placere, o placere cu adevarat reala este ultimul lucru pe care diavolul vrea ca omul sa-l guste. Aceasta din urma poate distruge, prin contrast, toate placerile mincinoase propovaduite de diavol.

Citirea unei carti bune, doar pentru ca aduce bucurie, iar nu pentru a parea superiori in fata celorlalti, precum si o plimbarea linistita prin natura, sunt urate mult de diavol.

Faptul ca cineva se bucura cu adevarat si dezinteresat de vreun lucru al lumii, numai de dragul acelui lucru, fara a-i pasa catusi de putin de parerea celorlalti, il inarmeaza pe acesta impotriva diavolului, care cauta sa numeasca placeri si bucurii toate acele lucruri care aduc durerea si suferinta.

Placerea de a manca, placerea de a bea, placerea apropierii trupesti (intre soti), placerea de a face sport, placerea de a admira natura, placerea de a canta sau de a practica o arta, precum si placerile de tot felul, in forma lor naturala, nu sunt decat tot atatea prilejuri de a trai bucuria si de a ne manifesta recunostinta fata de Creator. Toate aceste placeri sunt si raman nevinovate cat timp le primim cu multumire si nu ne inrobesc, despartindu-ne de Dumnezeu.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 7052

Voteaza:

Placerea a fost creata de Dumnezeu 4.64 / 5 din 11 voturi. 13 review utilizatori.

Comentarii (13)

 • Andreea AsPostat la 2012-10-05 16:15

  Exact!!!! Multumim Domnului Hristos pentru inspiratia pe care v-a dat-o in scrierea acestui articol!

 • bonas NiculaePostat la 2012-10-05 15:07

  DUMNEZEU este SINGURUL CREIATOR, iar diavolul nu face nimic altceva decat sa distruga ceia ce DUMNEZEU a creiat. Pentru a avea mai mult succes cauta sa atraga pe om de partea lui. In cazul ca reuseste sa aiba partener pe om,reuseste doua performante si anume: 1.Distruge suprema creatie, adica pe om, 2.Odata cu indepartarea omului de DUMNEZEU,distruge si universul ce-l inconjoara pe om.Nicu.

 • Vasa NastaPostat la 2012-10-05 14:27

  Va multumesc,minunat articol! Batu-l-ar Sfanta Cruce nu a creat absolut nimic, el dezbina si duce spre pierzanie pe cei care-i slujesc lui si se impotrivesc Dulcelui Iisus Hristos si PreaSfantului Duh si de viata facator ! Bunul Dumnezeu sa ne lumineze sufletele, trupurile, mintea si cugetele noastre ! Amin.

 • Dragotoniu Petre -RomeoPostat la 2012-10-05 08:25

  Domnului Gabriel Mc. Pacatul nu poate fi creat, deci in consecinta nu poate fi creat nici de diavol nici de om ci este doar o stare de neascultare, nesupunere fata de Dumnezeu, un semn al neoranduielii, ci doar o consecinta a unor fapte mincinoase, consecinta a lipsei si necunoasterii Adevarului care doar Cuvantul lui Dumnezeu. Asadar indemn pe toti oamenii la veghere asupra indoielii in urma careia diavolul instaleaza minciuna ci consecinta a acesteia apare pacatul dupa cum fiecare crestin stie amagirea Evei in gradina edenului. Fie ca bunul Dumnezeu sa ne lumineze pe fiecare dupa voia Lui in cunoasterea Adevarului, numai atunci putem avea biruinta asupra pacatului. Cat despre placeri trebuie sa vedem ce natura au poate fi una Divina sau pacatoasa, Domnul sa ne ajute sa deosebim binele de rau, in rest nimic de spus despre articol tot inainte in si dupa voia Dumnezeului cel cu adevarat inviat. AMIN.

 • Bogdan GramaPostat la 2012-10-05 08:17

  Dumnezeu sa ne binecuvinteze cu intelepciune pentru a alege intelept...Doamne ajuta-ne!

 • Alexandru Saulea Postat la 2012-10-05 06:29

  Era o sfanta,i-am uitat numele,spunea cam asa:"fereste-te de orice placere caci sub fiecare sta ascuns un diavol".In mare,nu e diferit de ce spune acest articol;placerea in ziua de azi,nu mai are intelesul care ar trebui sa-l aiba,de "bucurie",acum placere=patima,pentru ca omul vrea sa uite de Dumnezeu,tocmai prin aceste "mici" placeri.

 • Relu NemetiPostat la 2012-10-05 06:05

  Interesant articol dar si comentariile care nasc provocari;lupta interioara a eului este oarecum fireasca,dragi cititori,important,zic eu,este ca in urma fiecarei lupte interioare sa ne apropiem de Bunul Dumnezeu prin fapte bune,post si rugaciune. Domne ajuta!

 • Liviu BeganPostat la 2012-10-05 06:03

  Un articol exceptional si pe deplin lamuritor. Dumnezeu sa ne ajute sa nu ne lasam prada pacatului ci placerilor create de El spre Slava Sa ! Amin !

 • ion mirosanuPostat la 2012-10-05 05:58

  Dacă Dumnezeu ne-a dat totul , nu trebuie să ne îndoim că ne-a dat şi puterea de a deosebi binele de rău şi pentru asta nu ne trebuie prea multă ştiinţă ci doar recunoaştere . Cât este de greu să laşi o plantă să crească acolo unde Dumnezeu ia dat un loc , ca şi nouă ? Cât este de greu să-ţi dai seama că cel apropiat nouă suferă datorită unei situaţii artificial , ori conjunctural creată , de acţiunile noastre ? Cât este de greu să nu priveşti acolo unde ştii clar că nu-ţi este permis să priveşti ? Cât este de greu să rămâi , fără a-ţi provoca transformări , aşa cum ai fost lăsat de cel care a făcut totul ? Când natura , din tine , de lângă tine suferă , ajut-o , nu o certa , nu o îmbrânci , nu o provoca , nu o ...........; Ce-ţi este ţie omule de faci răul , oricum vei pieri şi toate ale tale rele , Dumnezeu le va îndrepta , negreşit .

 • Maria IevaPostat la 2012-10-05 02:49

  @Gabriel Mc - pacatul il facem noi nu diavolul.

 • Marcu AdrianPostat la 2012-10-05 02:34

  Multumesc ! Frumos articol !

 • simona ionescu Postat la 2012-10-05 02:25

  Felicitari! Acesta este , intr-adevar , un articol pentru secolul XXI!

 • Gabriel McPostat la 2012-10-05 01:45

  Diavolul a creat ceva: pacatul.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE