Trupuri neputrezite

Trupuri neputrezite Mareste imaginea.

Omul a fost creat de Dumnezeu, cu trup si suflet, si a fost asezat in rai. Dupa ce omul a calcat porunca lui Dumnezeu, el a pierdut cinstea raiului, iar Dumnezeu i-a randuit urmatorul canon de indreptare: "Blestemat va fi pamantul pentru tine! Cu osteneala sa te hranesti din el, in toate zilele vietii tale! Spini si palamida iti va rodi el si te vei hrani cu iarba campului! In sudoarea fetei tale iti vei manca painea ta, pana te vei intoarce in pamantul din care esti luat; caci pamant esti si in pamant te vei intoarce" (Facere 3, 17-19). Astfel, in urma caderii omului in pacat, trupul, care putea deveni si el nemuritor, a ajuns muritor, fiind sortit sa se descompuna in pamantul din care a fost luat.

Trupul unui om nu putrezeste in trei cazuri: cand omul a trait o viata sfanta si a fost binecuvantat de Dumnezeu cu darul neputrezirii (Sfintele Moaste); cand omul a murit cu pacate grele nedezlegate sau sub un blestem; cand, dupa moarte, trupul este supus unor procese biochimice speciale, cu scopul (inuman) de a fi conservat.

Trupuri neputrezite, dar nu Sfinte Moaste

Cele mai cunoscute trupuri neputrezite sunt mumiile, pastrate pana astazi de la vechii egipteni. Mumiile sunt trupuri umane care au fost conservate, intenționat sau accidental, prin expunerea la produse chimice sau conditii specifice de temperatura si umiditate. Deoarece vechii egipteni credeau intr-o viata de apoi, ei socoteau ca si trupul omului trebuie pregatit intr-un mod deosebit pentru "lumea de dincolo". Procesul de imbalsamare si mumificare consta in scoaterea organelor interne si uscarea artificiala a corpului, pentru a impiedica descompunerea fireasca a acestuia. Aceasta operatiune costisitoare dura peste doua luni de zile, timp in care trupul era impregnat cu diverse uleiuri si rasini parfumate.

Trupuri neputrezite - Mumiile

Vladimir Ilici Lenin, primul premier al Uniunii Sovietice, a murit in ziua de 21 ianuarie 1924. Dupa ce a fost supus unui proces de mumificare, in ziua de 27 ianuarie, trupul sau a fost depus in Mausoleul sau, aflat in Piata Rosie, din Moscova. Creierul lui Lenin, care a fost supus unor ample studii, a fost scos din trup inaintea procesului de imbalsamare. Deși specialiștii sovietici au intreprins acțiuni anuale de conservare a trupului lui Lenin, aspectul "ceruit" al acestuia i-a facut pe mulți sa se intrebe daca nu cumva este expus un fals. Atat fostul guvern sovietic, cat și autoritațile rusești actuale au refuzat sa faca vreo declarație despre autenticitatea trupului expus in mausoleu.

Trupuri neputrezite - Lenin

Iosif Vissarionovici Stalin, renumitul conducator sovietic, a murit in ziua de 5 martie 1953. Trupul sau a fost mumificat si expus in Mausoleul lui Lenin, aflat in Piata Rosie, pana in ziua de 3 octombrie 1961, cand a inceput destalinizarea Uniunii Sovietice, iar trupul sau a fost ingropat langa zidul Kremlinului.

Kim Jong-Il, liderul politic al Coreei de Nord, a murit in ziua de 11 decembrie 2011. Imbalsamarea trupului acestuia a fost realizata de un grup de experti rusi, condusi de Vladislav Kozeltev, de la "Centrul de Tehnologii Biomedicinale", din Moscova, care se ocupa si de intretinerea Mausoleului lui Lenin. Trupul mumificat al liderului nord-coreean a fost asezat intr-un sicriu de sticla si expus in Mausoleul Kumsusan, alaturi de cel al tatalui sau, Kim Ir Sen.

Trupuri neputrezite - Mumiile

Dirk Kann a fost dat disparut in anul 1999, dupa ce a facut scufundari in lacul Michigan, in Statele Unite. In anul 2012, dupa aproape treisprezece ani de la data disparitiei, trupul sau a fost gasit mumificat, de catre o echipa de scafandri profesionisti. Datorita temperaturii scazute a apei, trupul sau nu s-a descompus.

Alan Billis, un sofer de taxi din orasul Torquay, Marea Britanie, a acceptat sa fie mumificat in stilul vechilor egipteni, indata dupa moarte, iar procesul sa fie inregistrat in intregime, pentru un film documentar. Barbatul, care avea cancer in faza terminala, era pasionat de filme documentare si de misterele egiptene. Filmul rezultat, numit "Mumificandu-l pe Alan", a fost difuzat de postul de televiziune Channel 4, in ziua de 24 octombrie 2011. Fiind uns cu mai multe uleiuri, rasini si saruri speciale, dupa o luna de stat intr-un recipient de sticla, la Centrul Medico-Legal din Sheffield, trupul barbatului a fost pus intr-o camera de uscare si invelit in panza. Potrivit parerii cercetatorilor, trupul acestuia s-a conservat in stare perfecta, el putand fi pastrat timp de cateva milenii.

Trupuri neputrezite

"Summum", o companie din orasul american Salt Lake City, realizeaza mumii umane sau animale, folosind vechiul proces egiptean. Reprezentantii acesteia au spus ca au clienti din intreaga lume, atat oameni de rand, cat si celebritati. Desi mumifica mai ales animale de companie, acestia au mumificat deja si cativa oameni. Procedura, care dureaza aproape trei luni de zile, este deosebit de costisitoare: pentru un caine, 18.000 de euro, iar pentru un om, 50.000 de euro. Reprezentantii companiei sustin ca ADN-ul din mumiile lor poate fi folosit cu succes pentru clonare, in viitor.

O metoda moderna de conservare a trupurilor: inghetarea. Cei al caror trup este conservat prin inghetare sunt numiti "crionauti". Cerand sume de pana la 120.000 de dolari, o fundatie americana poate congela si depozita trupul "clientului", imediat dupa moarte, oferind "garantia" ca il va readuce la viata, daca stiinta va avansa suficient pentru a-l reanima si pentru a-l vindeca de bolile care i-au adus moartea.

Fundatia pentru Prelungirea Vietii "Alcor", din Arizona, pastreaza trupurile celor morti in containere mari, pline cu azot lichid, la o temperatura de -196 de grade Celsius. La randul ei, organizatia "Eucrio" ofera servicii de asistare, stabilizare si transport pentru cei care doresc sa fie congelati pe termen lung, dupa moarte. Datorita progresului recent din domeniul vitrificarii, organizatia garanteaza "clientilor" sanse tot mai mari de a fi readusi la viata, cu ajutorul unor tehnologii precum nanotehnologia moleculara avansata.

Una dintre aceste organizatii sustine urmatorul lucru: "Misiunea noastra principala este aceea de a imbunatati crioconservarea umana si de a proteja viata membrilor nostri." In toata aceasta afacere, insa, sufletul nu are ce cauta, caci el nu poate fi nici mumificat, nici conservat, deci... nu exista.

Trupuri neputrezite, pacate nedezlegate

Cand trupul unui om de rand nu putrezeste, desi este ingropat in mod firesc, fie a fost supus unor conditii speciale ale solului (cazuri foarte rare), fie cel in cauza a murit cu unele pacate grele nedezlegate.

Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica - Rugaciuni de dezlegare

In vara anului 1854, intr-o noapte, Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica a ramas in casa unui credincios de pe Valea Jiului. Si iata, fiii unui om instarit au marturisit sfantului ca tatal lor a murit de mai multi ani, insa trupul lui n-a putrezit in pamant. L-au dezgropat de trei ori, i-au facut parastas, cu arhierei si cu preoti, dar trupul sau tot intreg s-a aflat in groapa. A doua zi, Sfantul Calinic a mers la biserica satului, pentru a citi el insusi rugaciunile de dezlegare. In timp ce sfantul citea rugaciunile de dezlegarea pacatelor, trupul cel neputrezit a inceput a se preface in tarana, de la picioare spre cap. La sfarsitul rugaciunilor, intreg trupul sau se prefacuse intr-o gramajoara de tarana amestecata cu oase albe. Aceasta minune este zugravita si pe racla cu Moastele Sfantului Calinic, din Manastirea Cernica.

Rugaciunile de dezlegare

In rugaciunile de dezlegare, rostite de preot in slujba inmormantarii, se spune: "Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce cu intelepciunea Ta cea de negrait ai zidit pe om din tarana si, intocmindu-l dupa chipul si asemanarea Ta, l-ai impodobit cu infatisare si frumusete, ca pe o cinstita faptura cereasca, spre maretia si stralucirea slavei si a imparatiei Tale, dar el, calcand cuvantul poruncii Tale si nepazind chipul Tau, de care era invrednicit, pentru ca rautatea sa nu fie fara de moarte, din iubire de oameni, ca un Dumnezeu al parintilor nostri ai poruncit amestecului si impreunarii acesteia si acestei negraite legaturi a Ta sa se desfaca si sa se risipeasca, pentru ca sufletul sa mearga acolo de unde fiinta si-a luat, pana la obsteasca inviere, iar trupul sa se desfaca in cele dintru care a fost alcatuit."

"Tie ne rugam, Parintelui celui fara de inceput si Unuia-Nascut Fiului Tau si Preasfantului si celui de o fiinta si de-viata-facatorului Tau Duh, sa nu ingadui ca faptura Ta sa fie inghitita de pieire; ci trupul sa se desfaca in cele dintru care a fost alcatuit, iar sufletul sa se aseze in ceata dreptilor. (...) Si de a cazut robul Tau acesta sub blestem (...) si, din nepasare sau din lenevie, n-a dobandit iertare, iarta-l pe acesta, prin mine pacatosul si nevrednicul Tau slujitor, trupul lui il dezleaga in cele din care a fost alcatuit, iar sufletul lui il randuieste in corturile sfintilor."

"Binevoieste, Preabunule si mult-Indurate, ca sufletul lui sa se aseze cu sfintii, care din veac au bineplacut Tie, iar trupul sa se dea firii celei zidite de Tine."

De ce sunt deosebite Sfintele Moaste ?

Trupurile sfintilor raman neatinse de stricaciune. Aceasta nestricaciune nu este rezultatul unor fenomene naturale sau umane, ci este darul lui Dumnezeu, daruit acelora care L-au preamarit prin viata lor sfanta. Sfintele Moaste pastreaza in ele o putere dumnezeiasca, inca din vremea cand trupurile lor erau unite cu sufletul. Trupurile nestricate ale sfintilor indica faptul ca trupul n-a fost creat ca sa moara, ci ca sa fie viu si sa traiasca vesnic in Dumnezeu, precum va face dupa obsteasca inviere.

Sfintii nu au dorit sa aiba Sfinte Moaste, in smerenia lor ei socotindu-se nevrednici de darul mantuirii. Multi sfinti au dat porunca ucenicilor sa fie ingropati in taina, iar locul sa nu-l spuna nimanui. Alti sfinti, vrand ucenicii sa le dezgroape cinstitul trup, au scos flacari din mormant, spre infricosarea acelora, precum s-a intamplat la mormantul Sfantului Atanasie Athonitul.

Trupuri neputrezite - Sfintele Moaste

Sfantul Calinic de la Cernica, dupa ce a ajuns episcop, intr-o seara, stand la masa cu ucenicul sau, acesta a cugetat in sine ca, dupa mutarea din viata a Sfantului Calinic, Dumnezeu il va proslavi cu neputrezirea trupului. Atunci, cunoscand gandul ucenicului, sfantul i-a spus: "Ce cugeti asa de inalt pentru mine? Eu m-am rugat pentru aceasta lui Dumnezeu, ca sa se strice trupul meu cel pacatos." Si, precum vedem, dupa sfarsitul sau, trupul s-a desfacut din incheieturi, dupa dorinta sa, insa oasele sale au ramas galbene ca ceara, frumos mirositoare si facatoare de minuni.

Cand un trup nu putrezeste datorita vietii sfinte a celui in cauza si a darului lui Dumnezeu, acesta are in sine puterea de a face minuni si de a alunga demonii. Precum vedem zilnic, Sfintele Moaste au puterea de a vindeca boli incurabile, de a darui sanatate sufletelor si de a alunga demonii.

Teodor Danalache

Sfantul Dimitrie Basarabov

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

09 Noiembrie 2012

Vizualizari: 16336

Voteaza:

Trupuri neputrezite 4.50 / 5 din 8 voturi. 9 review utilizatori.

Comentarii (9)

 • liviu fodorPostat la 2013-01-17 01:19

  D-le Albu, am citit comentariul d-vs si pare plin de logica si interesant. Dar eu ma gandesc ca ritualurile de inmormantare la noi, sau la alte religii sau regiuni de pe glob aduc in felul lor respect si consideratie omului, creatia Domnului nostru. Cat priveste practicile unor preoti, ele nu trebuiesc confundate cu religia si nu trebuie sa devina aversiunea noastra fata de adevarata credinta fata de Tatal nostrum ceresc. In felul acesta se face deosebire intre a inhuma un om sau un animal. Cele scrise mai sus sant doar umila mea parere.

 • Petrisor DanPostat la 2013-01-15 09:16

  Bun articol şi, observ că destul de bine documentat. Dar despre icoanele care se mută singure puteţi scrie cîte ceva? Noi ştim despre un număr redus de icoane "umblătoare" cum au fost denumite însă cred că numărul lor e mult mai mare şi nu numai icoane ale Maicii Domnului, ci şi ale altor sfinţi.

 • cristina vintuPostat la 2013-01-15 05:08

  Domnului Ioan Albu va rog sa ma iertati daca va supara cateva din cuvintele pe care vi le voi adresa. nu doresc sa iau apararea preotilor, dar cred ca fiecare face dupa cum il sfatuieste constiinta; preotii sunt si ei oameni ca noi: unii mai buni, altii mai putin buni (dar asta va judeca Dumnezeu si vom primi plata toti pt ce am facut); asa ca noi, fiecare, trebuie sa ne apropiem de Dumnezeu si sa ne implinim datoria fata de cele Sfinte iar daca intalnim slujitori nevrednici sa nu aruncam cu noroi in toti. spun asta pt ca la noi in sat, preotul a facut mai multe botezuri sau chiar inmormantari gratuite -pt cei care nu isi permiteau. cat despre ritualul inmormantarilor, partea religioasa isi are negresit rolul ei. slujbele pt morti, pomenile, parastasele (facute corect) ii sunt de mare ajutor sufletului plecat din lumea asta pt ca ele il mai pot scoate din iad sau macar ii usureaza chinul in timp el singur nu mai poate face nimic.

 • florina laurentiu Postat la 2013-01-14 22:57

  dle Ion Albu, din cate stiu se ingropa fara cosciug si alte cheltuieli materiale calugarii, pt ca au renuntat la orice averi si bucurii materiale pt o viata in saracie in Hristos. Foarte bun articolul. Doamne ajuta!

 • trandafir gabrielPostat la 2013-01-14 13:49

  Este foarte adevarat ca in ziua de azi sunt si preoti care fac cu drag o slujba datorita banilor si preoti buni asa cum intr-o padure exista si uscaciuni.Dar sa fim cu gandul la Dumnezeu si sa ne rugam Lui sa ne ajute in tot.

 • FULEA DanPostat la 2013-01-14 07:48

  Articolul este instructiv si am mai aflat cateva lucruri interesante si cred eu trebuincioase unui om care crede in Dumnezeu si vrea sa puna in practica aceasta credinta. Dupa cum mi se pare mie subiectul nu a fost epuizat si precis se mai pot spune si alte lucruri de interes pe aceasta tema. Cat priveste oful colegului de la al 3-lea comentariu poate ca nu ar fi rau sa incerce sa observe ca din pacate aspectele practice ale cultului oglindesc in buna masura lipsa de credinta a celor ce solicita anumite "servicii" fara sa le inteleaga semnificatia si rostul sfintitor.

 • Ioan AlbuPostat la 2013-01-14 04:59

  Dacă trupul nostru trebuie să ajungă înapoi în țărâna din care a fost făcut, spuneți-mi de ce avem nevoie de tot ritualul plătit, de coșciug, de haine, de pomeni, de loc în cimitir plătit, de toată tevatura asta? La ce bun toate astea, toată cheltuială și durerea de cap? Are Biserica vreo opinie unitară asupra acestor „tradiții”? De ce nu putem simplifica totul debarasîndu-ne de tot balastul inutil? Am 33 de ani și sper să mai fac umbră pămîntului încă pe atît, dar odată „adormit întru veșnicie” de ce nu pot fi îngropat pur și simplu într-un lințoliu cu pămînt direct peste mine și o cruce simplă la căpătîi? Preotul să-mi spună cîteva cuvinte, iar urmașii mei să miluiască niște săraci cu o masă la sfîrșit și să le dea cîteva haine pentru mine. Dacă eu mi-aș trăi viața în păcat ca un păgîn, la ce mă mai ajută slujbele astea, pomenile și îndeplinirea întregului ritual? Totul mi se pare o amăgire perversă. Parcă totul e doar o oportunitate de a spolia oamenii și mai mult de banii munciți cu greu. Azi nu mai poți ruga un preot să-ți boteze copilul că cere 500 de lei. Deci atît costă harul lui Dumnezeu? Am impresia că ați transformat Casa lui Dumnezeu într-o „peșteră de tîlhari”. Credința a devenit doar o litanie plictisitoare, iar popii acumulează avere aici și nu pentru veșnicie.

 • Vasa NastaPostat la 2013-01-14 04:36

  Va multumesc pentru articol !

 • Constantin BernathPostat la 2013-01-14 02:58

  Foarte interesant articolul. Felicitari!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE