Citat:
În prealabil postat de neica_nimeni_altul
Ce parere ai totusi de cele afirmate de Pr Savin in lucrarea sa din 1960 ?
|
Am citit si eu articolul de pe site:
http://www.crestinortodox.ro/istoria...ica-70566.html
Are si intelegeri gresite, potrivit nivelului de cunostinte din acei ani.
In primul rand abia in 1961 apare in SUA si prima carte care contesta evolutionismul folosind si argumente stiintifice. Teoria evolutionista si cosmogonia moderna erau singurele explicatii stiintifice. Probabil unii credinciosi credeau ca acestea chiar sunt adevarate, neavand o alta alternativa. Chiar spune cineva de la un ziar ortodox din SUA ca inainte cand se scria un articol despre evolutionism nu aparea nicio critica, dar dupa aparitia cartilor Pr. Serafim Rose si a contestarii stiintifice a evolutionismului, cand a fost scris si un articol despre evolutionismul teist (cred ca din Kalomiros) prin 1990 si ceva, au primit numeroase raspunsuri, devenind cel mai comentat articol din istoria ziarului, si toate criticau evolutionismul teist.
Acum legat de articol, m-am informat acum mai bine si pe net. Sextus Africanul nu e primul care a facut o astfel de cronologie, e primul de la care ni s-a pastrat o lucrare ampla (nu lucrarea lui, doar fragmente in alta lucrare). Cum se vede din articolul de pe orthodoxwiki au fost si alti scriitori:
http://ro.orthodoxwiki.org/Cronologi....A2rstei_lumii
Toti au folosit si studii anterioare. De exemplu in epoca ptolemeica scribul Manetho a realizat o cronologie bazata pe o cronologie veche egipteana si o istorie a Egiptului. Flavius Josephus, Sextus Africanul si Eusebiu din Cezareea folosesc date din acea lucrare in operele lor. De asemenea, tot in epoca elenistica, in Babilon Berossus scrie si el in sec. III inainte de Hristos o cronografie, redata tot partial in operele acelorasi scriitori mentionati. Lucrarea lui Berossus, Babyloniaca, continea si o datare de la crearea lumii pana la potop (si acestia aveau traditie cu privire la existenta unui potop). Mai existau si alte cronici, cronica asiriana, babiloniana.
Asadar acesti scriitori au folosit si alte date in afara Septuagintei. De remarcat ca la evrei cronologia, bazata tot pe Vechiul Testament, e diferita de cea bizantina sau alexandrina, de exemplu anul asta la evrei sunt 5773 ani de la zidirea lumii, o dovada ca scriitorii crestini nu s-au luat doar dupa ce iudaici.
Nici faptul ca se stia si atunci ca pamantul e mai vechi, la fel ca acum nu e chiar corect. Acum stim ca toate civilizatiile vechi au o cronologie incepand in jurul anului 3000 inainte de Hristos, deci se potriveste cu cronologia bizantina.