Intampinarea Domnului

Intampinarea Domnului Mareste imaginea.

Intampinarea Domnului este praznuita la 40 de zile de la nasterea lui Hristos, pe 2 februarie. Mantuitorul este dus la Templu din Ierusalim de Fecioara Maria si dreptul Iosif, pentru implinirea Legii care prevedea ca orice intai nascut de parte barbateasca sa fie inchinat lui Dumnezeu in a 40 a zi de la nastere, in amintirea pruncilor israeliti salvati de la moarte, prin sangele mielului pascal (Iesirea 11 si 13).

In acest moment se facea si curatirea mamei, prin aducere de jertfa a unui miel ca ardere-de-tot si a unui porumbel ca jertfa pentru pacat, in cazul familiilor bogate sau a doi porumbei - unul pentru ardere-de-tot si altul jertfa pentru pacat, in cazul celor saraci. Amintim ca timp de 40 de zile dupa nastere, femeia era considerata a fi necurata. Numai dupa sase saptamani de la nastere, ea putea intra in templu cu noul nascut. Desi Fecioara Maria se invrednicise sa-L nasca pe Fiul lui Dumnezeu intrupat, ea nu avea nevoie de purificarea rituala. Dar din smerenie, se supune acestor randuieli, dupa cum o va face si Hristos.

In Templu au fost intampinati de batranul Simeon si de prorocita Ana.

De ce Simeon si Ana? Pentru ca dupa traditia bisericeasca, Simeon facea parte din cele 70 de persoane care au tradus Pentateuhul din limba ebraica in greaca, pentru biblioteca regelui Ptolemeu al II-lea al Egiptului. Ajuns la textul "Iata Fecioara va lua in pantece si va naste fiu" (Isaia VII, 14), traduce cuvantul "Fecioara" prin "femeie", caci era de neinteles ca o fecioara sa nasca. Pentru aceasta neintelegere, Dumnezeu i-a fagaduit ca nu va muri pana nu-L va vedea pe Cel nascut din Fecioara Maria. Este prezenta si prorocita Ana, pentru ca ea era o prorocita cultica, avea menirea sa adreseze mesajul din partea lui Dumnezeu celor care veneau la templu.

Dreptul Simeon Il ia in brate pe Mantuitorul, rostind rugaciunea: "Acum, slobozeste pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul Tau, in pace, ca vazura ochii mei mantuirea Ta, pe care ai gatit-o inaintea fetii tuturor popoarelor; lumina spre descoperirea neamurilor si slava poporului Tau, Israel" (Luca 2, 29-32). Aceasta rugaciune este citita de fiecare data la slujba Vecerniei.

Tinand seama ca in Biserica Ortodoxa accentul acestei sarbatori cade pe Hristos sarbatoarea este numita Intampinarea Domnului, in vreme ce la catolici pe primul plan sta Fecioara Maria, iar sarbatoarea poarta denumirea de Curatirea Sfintei Marii.

Intampinarea Domnului a avut loc la 40 de zile de la nasterea lui Hristos?


Din Scriptura aflam ca dupa Inchinarea Magilor, Dumnezeu i se descopera lui Iosif si ii cere sa ii ia pe Fecioara Maria si pe Prunc si sa fuga in Egipt  (Matei 2, 13-15). Daca Inchinarea Magilor a avut loc indata dupa Nasterea Domnului, reiese ca Pruncul nu a mai fost dus la Templu la 40 de zile. Insa, potrivit Sfintilor Parinti, ducerea la Templu a Pruncului a avut loc la 40 de zile de la nasterea Sa. Sosirea magilor nu a avut loc indata dupa Nastere, ci dupa reintoarcerea Sfintei Familii de la Ierusalim, la Betleem. Deci, magii au sosit dupa ce Pruncul a fost dus la Templu.

Intampinarea Domnului - date istorice

Primele mentiuni documentare despre Intampinarea Domnului le avem din jurnalul pelerinei Egeria. Aceasta marturiseste ca a luat parte intre anii 382-384 la sarbatorirea acestui praznic in Ierusalim. Facem mentiunea ca in timpul calatoriei sale, Nasterea Domnului se sarbatorea pe 6 ianuarie, odata cu Botezul Domnului. Astfel, Intampinarea Domnului in vremea pelerinajului facut de Egeria, era sarbatorita pe 14 februarie.

Potrivit istoricilor, sarbatoarea Intampinarii Domnului s-ar fi generalizat in Rasarit incepand cu anul 534, cand imparatul Justinian a schimbat data sarbatorii de la 14 februarie la 2 februarie.

Adrian Cocosila
 

Citeste si:  Imnul Intampinarii Domnului - Nu pricep, Curata
                    Obiceiuri la Intampinarea Domnului - Ziua ursului

 

02 Februarie 2021

Vizualizari: 49512

Voteaza:

Intampinarea Domnului 5.00 / 5 din 12 voturi. 5 review utilizatori.

Comentarii (5)

 • Radu AlexandruPostat la 2017-02-01 10:33

  "Dreptul Simeon s-a arătat cu veselie lui Adam, care trăia cu mâhnire în iad şi a vestit bucuria Evei, care se afla în chinuri, zicând: «Vine mântuirea; Vine Izbăvitorul; Vine iertarea; Vine Slobozitorul; Nu mai plânge fire omenească! Vine ajutorul nostru; Vine şi nu întârzie!" Sfantul Atanasie cel Mare

 • costel popescu Postat la 2015-02-02 14:40

  În luna februarie, întreaga lume creşti­nă, prăznuieşte Întâmpinarea Domnu­lui. Este momentul în care omenirea, simbolizată de dreptul Simeon şi de proorociţa Ana, iese din ascunziș şi din întunericul necunoştinţei, în întâmpinarea Domnului. De data aceasta omul, mânat de Duhul Sfânt, nu se mai ascunde de Dumnezeu, ca odini­oară Adam, ci iese în întâmpinare Creato­rului, fiind atras de iubirea pe care Dumne­zeu o are pentru om. Dreptul Simeon devine tron al lui Dumnezeu după cum frumos spu­ne Sfântul Andrei Criteanul „cel ce este pur­tat pe heruvimi şi este lăudat de serafimi astăzi... şade ca pe un tron în braţele bătrâ­nului” şi „în braţele trupeşti primindu-L a propovăduit că Dumnezeu cu oamenii s-a unit” (Andrei Pirul). Acum s-a împlinit ceea ce a văzut proorocul Isaia care zice: „Văzut-am pe Domnul şezândpe scaun înalt şi preaînalt şi a trimis la mine pe unul din serafimi şi mâna lui avea cărbune arzător, pe care îl luase de pe altar cu cleştele. Şi l-a atins de gura mea, şi a zis: iată s-a atins acesta de buzele tale şi va şterge fărădelegi­le tale şi păcatele tale le va curăţi”. Domnul s-a sălăşluit între noi şi a ve­nit pentru a ne slobozi din robia păcatului şi al morţii întru care eram ţinuţi. El s-a sălăşluit între noi dar voinţa Lui este de a se sălăşlui întru noi şi de a se uni cu noi. El doreşte ca fiecare dintre noi să-I deve­nim tron după modelul dreptului Simeon. Domnul este cărbunele arzător din cleşte care, odată ce se atinge de buzele noastre,şterge fărădelegile noastre, când este primit cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dra­goste. Doar atunci vom putea la rândul nostru să spunem împreună cu dreptul Simeon: „Acum slobozeştepe robul Tău, Stăpâne ... că văzură ochii mei mântuirea Ta”. + Timotei al Spaniei şi Portugaliei

 • Andrei PanaitPostat la 2015-02-01 23:10

  "Există şi unele teorii liturgice apusene care susţin că această sărbătoare a Întâmpinării Domnului nu face altceva decât să înlocuiască, într-o variantă creştină, vechea sărbătoare păgână a Lupercaliilor, sau Sărbătoarea lupilor, care era prăznuită la începutul lunii februarie în fiecare an; tot atunci fiind prăznuită şi Sărbătoarea fecundităţii sau a lui Februus, un nume roman dat zeului Saturn, zeu al fecundităţii. „Şi pentru că aceste două sărbători, Lupercariile şi Praznicul fecundităţii, erau serbate la începutul lunii februarie, sărbătoarea Întâmpinării Mântuitorului vine ca o replică, ca o perspectivă creştină menită să înlocuiască vechile solemnităţi păgâne, dedicate acestor sărbători. În vechime, acest praznic păstra solemnitatea luminilor. Oficiul sărbătorii creştine conţinea în sărbătorirea propriu-zisă făcliile tradiţionale din ritualul păgân. Astfel, se aprindeau la acest praznic făclii sau lumini, care de fapt erau împrumutate din festivităţile ritului păgân de sărbătorire a Lupercaliilor şi a fecundităţii" pr. Lucian Farcaşiu.

 • Ionut ArseniePostat la 2013-02-02 23:44

  In Ortodoxie nu se vorbeste nicaieri de Sfanta Familie, cum de altfel nu regasim nici in Sf. Scriptura aceasta expresie, si nici in iconografie. Asa ca atentie, ea contine o sumedenie de implicatii de natura teologica. Evangheliile vorbesc de „Prunc si mama Lui”, la fel scrierile patristice si iconografia...Poate ca n-ar strica colegilor dvs. de redactie sa afiseze texte tot atat de scurte ca si dvs. pentru ca nu avem timp (unii dintre noi) sa parcurgem comentarii ample de genul celor publicate de Pr. Alin Preotu...

 • costel popescu Postat la 2012-02-02 15:06

  Potrivit traditiei bisericesti, Dreptul Simeon avea 77 de ani cand i s-a descoperit ca nu va muri pana ce nu-L va lua in brate pe Hristos. A trait 360 de ani pana la implinirea acestei descoperiri.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE