Pictura din incaperea mormintelor

Pictura din incaperea mormintelor Mareste imaginea.

Unele biserici moldovenesti de la sfarsitul sec. XV (incepand cu biserica mare a manastirii Neamtu 1497 si continuand cu Dobrovat), ca si majoritatea bisericilor din sec. XVI- XVII, au intre naos si pronaos o incapere deosebita, rezervata pentru mormintele ctitorilor si familiilor lor, precum si ale donatorilor sau res­tauratorilor, numita gropnita,  sau incaperea mor­mintelor.  

Programul iconografic al acestei parti din bisericile moldovenesti variaza de la biserica la biserica, mai ales pentru ca Ermiriiile zugravi­lor nu cuprind nici o indicatie despre felul cum trebuie pictate. La Do­brovat (zugravita in epoca lui Petru Rares), bolta si partea superioara a peretilor ilustreaza Mineiul, in mici tablouri. Deasupra usii dinspre Rasarit este zugravita tema Deisis, iar in josul peretilor sunt chipuri de sfinti martiri, printre care, ierarhi si mari pustnici (Pafnutie, Benedict, Macarie, s.a.).

 

La Humor, pe bolta apar scene din viata Sf. Fecioare (ca fuga in Egipt), iar pe pereti scene din Vechiul Testament si Deisis, chipuri de sfinti si cele doua chipuri ale ctitorilor (logofatul Toader Bubuiug cu sotia lui Anastasia), mana lui Dumnezeu tinand cinci suflete, infatisate sub chipul unor prunci infasati (in legatura cu judecata din urma).

 

La Vatra Moldovitei se ilustreaza o parte din anotimpurile anului (primavara si vara), medalioane ou chipuri de sfinti si sfinte, Adormirea Sfintei Fecioare, Deisis, Sf. Fecioara ca oramta, cu Pruncul in brate si Iisus Emmanuel.

 

La Neamtu (pictura de la sfarsitul sec. XV si inceputul sec. XVI, deseori refacuta mai tarziu) pe bolta si pereti sunt zugravite scene din viata Mintuitorului, minuni, scene din Patimile Domnului si chipuri de ierarhi (se repeta subiecte din naos), iar in cupola, Hristos ca mare preot, inconjurat de ingeri, si Deisis.

 

La Sucevita, pe bolta apare Sf. Fecioara ca oranta (mijlocitoare), in­cadrata de simbolurile sfintilor Evanghelisti. Pe pereti sunt scene din Sf. Scriptura (indeosebi istoria lui Moise si exodul sau iesirea evreilor din Egipt), chipuri de prooroci, apostoli si diferiti sfinti (printre care si Sf. Ioachim si Ana si Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil).

Pe aceeaşi temă

19 Iunie 2012

Vizualizari: 3664

Voteaza:

Pictura din incaperea mormintelor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE