Cele mai vechi liste de sarbatori

Cele mai vechi liste de sarbatori Mareste imaginea.

Cele mai vechi liste de sarbatori crestine

 

La inceput rolul principal in crearea si fixarea sarbatorilor in faza lor locala, precum si in generalizarea lor mai tarziu, l-a avut in Rasarit pietatea populara, adica multimile credinciosilor, iar uneori manastirile. Biserica, prin reprezentantii sau conducatorii ei legali (episcopi si sinoade), n-a facut altceva decat sa le recunoasca si sa le consacre cu autoritatea ei oficiala, consemnandu-le in listele de sarbatori (calendarele de mai tarziu).

 

Cele mai vechi liste de acest fel apar in lucrarile marelui scriitor apusean Ipolit din Roma (sec. III) si in diferitele Randuieli sau Constitutii bisericesti ano­nime sau pseudoepigrafe, redactate in secolele III-IV, cum sunt Con­stitutiile Apostolice.

 

Fiecare Biserica locala avea la inceput calendarul sau propriu. Din combinarea diverselor calendare locale (mai ales ale marilor metropole), care incep sa se influenteze reciproc in cursul secolului IV, au rezultat martirologhiile, cu caracter regional si apoi general, care apar in Africa si Asia Mica, incepand din a doua jumatate a secolului IV inainte.

 

De la Constantinopol, calendarul bisericesc a fost adoptat si de po­poarele ortodoxe care au fost crestinate sub influenta Bizantului (slavii), sau care au stat in dependenta bisericeasca de Patriarhia Ecumenica (ro­manii).

 

Un rol decisiv in formarea calendarului (sinaxarului) ortodox de as­tazi l-a avut Simeon Metafrastul (Logofatul) din sec. X, care a compilat diversele sinaxarii mai vechi ale Bisericilor locale si a alcatuit un sinaxar complet al Bisericii Rasaritului de atunci, avand la baza pe cel constantinopolitan. Opera lui, care sta la baza calendarului ortodox actual, a fost revizuita fundamental in sec. XVIII de marele carturar si pustnic atonit Nicodim Aghioritul, care a editat cel mai complet sinaxar orto­dox, cuprinzind si pe sfintii greci de dupa schisma si pe neomartirii greci de pina atunci. In forma din Mineiele revazute ceva mai tarziu de alt mare carturar atonit, Vartolomeu din Cutlunius din sec. XIX, si cu diver­sele adaose facute intre timp in Bisericile ortodoxe autocefale (mai ales in cea rusa), Sinaxarul aghioritic este cel in uz astazi in toata crestinata­tea ortodoxa.

 

 Data sarbatorii Pastilor

Originea sarbatorii Sfintelor Pasti

Modul serbarii Sfintelor Pasti in Biserica veche

 

Pe aceeaşi temă

19 Iunie 2012

Vizualizari: 2739

Voteaza:

Cele mai vechi liste de sarbatori 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE