
Literatura Teologiei morale de la 325 d.Hr. pana la 787 d.Hr.
Scriitorii din Rasarit
1) Sfantul Iacob Aphraates. Este cel mai vechi parinte bisericesc sirian. A scris 23 omilii ce cuprind mult material cu continut moral. In ele se ocupa de : credinta, iubire, post, rugaciune, feciorie etc. A fost numit si inteleptul persic.
2) Sfantul Efrem Sirul (306-380) din Nisibi (Mesopotamia), numit si profetul sirienilor, stalpul Bisericii, chitara Duhului Sfant etc. Scrierile sale cuprind material moral, in special ascetic; se ocupa cu demnitatea preotiei, iubirea aproapelui, rugaciune, post, milostenie, spectacole, castitate, virtuti si vicii in general etc.
3) Sfantul Vasile cel Mare (330-379). Scrierile sale cu continut moral se numesc "ascetice". Amintim dintre ele: despre "Superioritatea viefii monahale" ; despre "Datoriile unui calugar" etc, precum si diferite reguli monahale (canoane), dintre care una, "Regule mari", consta din 55 reguli mai lungi, iar alta, "Regule mici", din 313 reguli mai scurte, apoi epistole si omilii; trei epistole canonice catre Amfilohie din Iconiu si 25 cuvantari morale in care se ocupa de virtuti si vicii, bogatie si saracie, milostenie, zgarcenie, post, lepadare de sine etc.
4) Sfantul Grigorie de Nazianz (Teologul) (330-3C0). Se numeste "Teologul", fiindca in unele scrieri ale lui apara dogma dospre Dumnezeu intreit personal. Scrie: "Doua cuvantari contra lui Iulian Apostatul", "Despre fuga", lucrare ce a servit de model Sfintului Ioan Gura de Aur pentru scrierea sa, "Despre preotie". De asemenea, are o serie de cuvantari de cuprins moral ca: "Despre iubirea de saraci"; "Despre indisolubiliatea casatoriei" etc, apoi diferite poezii si epistole de cuprins moral.
5) Sfantul Grigorie de Nisa (335-395). Apara in mod filozofic credinta crestina, combatand pe adversarii libertatii si fatalismul. De asemenea, combate si si invatatura despre raul in natura omului. Mai scrie despre insemnatatea, calatoriilor la locurile sfinte (Ierusalim), despre rugaciune, despre binefacere, despre starea fecioriei, impotriva uzurii, despre virtute in general, impotriva sclaviei ele.
6) Macarie Egipteanul (300-390). De la el ne-au ramas 50 de omilii duhovnicesti in care se ocupa de unirea duhovniceasca cu Dumnezeu ; el este cel dintai reprezentant al misticii crestine.
7) Sfantul Ioan Gura de Aur (344-407). S-a nascut in Antiohia. A studiat retorica la- celebrul retor Libanius, care-l si vedea, succesor la scoala sa, iar filozofia la Andragatius, dar s-a dedicat starii monahale si preotiei. A scris: 6 carti despre preotie, in care arata inalta demnitate a preotiei; 2 indemnuri catre Teodor; 3 carti impotriva celor ce combat viata monahala; 2 carti despre cainta; despre feciorie; 2 epistole pastorale etc. Este adept al vietii monahale, spunand despre casatorie ca e infiintata numai dupa caderea omului in pacat, spre conservarea neamului omenesc. Vorbeste cu multa claritate despre legea morala naturala, iar virtutea o prezinta adeseori ca ascultarea de aceasta lege. Are de asemenea nenumarate cuvantari de cuprins moral.
3) Nil Monahul, discipol al Sfantului Ioan Gura de Aur, are mai multe scrieri intre care si "Cuvant ascetic", in care lauda viata monahala, ocupandu-se si de virtute si vicii, de cele 8 pacate capitale etc.
9) Sfantul Ioan Scararul (525-600) scrie : "Scara" in care se ocupa de scara de-savarsirii vietii, in 30 de trepte, in partea intai tratand despre vicii, iar in partea a doua despre virtutile morale si teologice.
10) Simeon Stalpnicul (cel tinar) (521-590) spre deosebire de Simeon Stalpnicul cel Batran sau cel Mare din secolul al V-lea. Cea mai insemnata scriere a sa se compune din 33 tratate ascetice, in care se ocupa de viata virtuoasa, cu referire speciala la monahi.
11) Ioan Scolasticul (+ 578) este renumit prin cea mai veche colectie de canoane in 50 de titluri, la care, pe timpul cat a fost patriarh, a mai adaugat si un excerpt din Novelele lui Iustinian, in 87 capitole, iar din prelucrarea acestor doua lucrari a rezultat cel dintai nomocanon, de foarte mare importanta pentru morala.
12) Sfantul Ioan Postitorul, patriarh al Constantinopolului intre 582-595. Lui i se atribuie cea dintai carte penitentiala in Biserica rasariteana, in care se cuprind toate canoanele penitentiale de pana la el.
13) Pseudo-Dionisie Areopagitul (sec. IV-V). Sub numele lui s-au pastrat 5 scrieri care, in ordinea importantei, sunt urmatoarele: 1) "Despre numirile lui Dumnezeu" ; 2) "Despre ierarhia cereasca", in c-are vorbeste despre cele 9 cete ingeresti (grupate in 3 triade : serafimi, heruvimi, scaune, domnii, puteri, stapanii, incepatorii, arhangheli, ingeri). Fiecareia dintre aceste ierarhii (triade), i se atribuie in ordine una dintre urmatoarele activitati: purificatoare, iluminatoare si, de unire cu Dumnezeu; 3) "Despre ierarhia bisericeasca",-in care Biserica e privita ca o icoana a ierarhiei ceresti, fiecare, ceata fiind, cuprinsa intr-o triada. Triada I cuprinde cele trei taine mai insemnate : botezul, euharistia si un-gerea, (mirul); triada a II-a se compune din cei ce sfintesc: episcopul, preotul si diaconul, iar triada a III-a din cei ce se sfintesc si anume: catehumenii, credinciosii si terapeutii (calugarii); 4) "Despre teologia mistica", - opera de cuprins dogmatic; 5) Zece capitole de cuprins dogmatic si moral. Aceste scrieri trebuie socotite drept cele dintai scrieri sistematice de mistica si ascetica crestina; ele au servit ca izvor de inspiratie pentru intreaga teologie mistica de mai tarziu. Insemnatatea lor este deci, foarte mare.
14) Sfantul Maxim Marturisitorul. Luptator renumit contra monotelismului, scrie: "Cartea ascetica" si "Capete teologice". E un renumit mistic ce se gaseste sub influenta scrierilor lui Pseudo-Dionisie Areopagitul.
15) Sfanlul Ioan Damaschin (+ 754). Opera sa principala poarta titlul de: "Izvorul cunoasterii" si are trei parti si anume : un tratat de dogmatica, unul de logica si o scriere despre erezii. Titlul tratatului de dogmatica este "Expunerea exacta a credintei ortodoxe". Aceasta este folosita de model si de catre renumitii teologi apuseni din epoca scolastica : Petru Lombardul si Toma de Aquino. Mai are diferite scrieri cu cuprins ascetic si moral, in care trateaza despre post, despre cele 8 pacate capitale, despre virtuti si vicii etc. Dogmatica e tradusa si in limba romana.
Scriitorii din Apus
1) Sfantul Ambrozie de Milan (340-397). Opera sa cea mai insemnata este: "De officiis ministrorum", un fei de raspuns la opera lui Cicero, "De officiis". Alte lucrari ale lui de cuprins moral sunt: "De virginibus"; "Ad Marcellinam sororam suam"; "De viduis"; "De virginitate" etc.
2) Fericitul Ieronim (331-420). Intre alte lucrari - dintre care cele mai multe sunt de cuprins exegetic si dogmatic - scrie "Liber adversus Helvidium" ; "Adversul lovinianum"; "Contra Vigilantium" ; "Dialogus contra Pelagianos" etc. E un mare admirator al starii fecioriei, al castitatii si vietii ascetice.
3) Fericitul Augustin (354-430). Dupa ce la 374 din pagan s-a facut maniheu printr-un semn dumnezeiesc, se converti la crestinism, spre bucuria nemarginita a mamei sale Monica, fiind botezat la 387 de catre episcopul Ambrozie de Milan. La 396 a fost ales episcop de Hippo. Are o multime de scrieri de foarte mare importanta pentru Teologia morala, intre care amintim : "De mendacio", "De continentia", "De patientia", "De sancta virginitate" etc. Nu admite sinuciderea in nicio imprejurare a vietii.
4) Ioan Cassian, egumen in Marsilia, nascut la 369, a fost hirotonit ca diacon in Constantinopol de Sfantul Ioan Gura de Aur. E un organizator al vietii monahale in Apus. Scrierile sale de cuprins moral-ascetic sunt: "Collationes patrum" si "De institutis coenobiorum". E unul dintre adeptii asceticei crestine din acea vreme.
5) Sfantul Grigore cel Mare, papa al Romei (+ 604). Scrierile sale cu cuprins moral sunt: "Expositio in beatum Iob seu moralium libri XXXV" ; "Liber regulae pastoralis", omilii etc.
6) Mai merita a fi amintiti : Alcuin, invatatul teolog de la curtea lui Carol cel Mare, Isidor Hispalensis si Beda Venerabilul.
La sfarsitul acestui rastimp incep sa apara in Apus asa-numitele libri sententiarum si libri poenitentiales, de mare insemnatate pentru dezvoltarea Teologiei morale.
-
Plansul de miercuri seara - Sfantul Efrem Sirul
Publicat in : Rugaciuni - Rugaciuni Ortodoxe -
Sfantul Efrem Sirul, Paladie si Iacob
Publicat in : Calendar ortodox -
Sfantul Efrem Sirul
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.