
Singurul mod de a transmite sentimentul de eternitate fara a ne afecta ambitiile este prin expresia artistica si creativa. Crearea unor opere artistice de valoare, care dainuie in timp, poate duce la salvarea aspectelor dure ale realitatii de zi cu zi. Asadar creativitatea intervine pozitiv in viata noastra. Fara arta, fara umilinta sentimentul infinitului are putine sanse de a se exprima, in afara puterii de a avea, a domina, a exercita controlul absolut.
Cand egoul domina, dorinta noastra de putere nu are limite. Dar dincolo de ego, toti avem un alt eu care cunoaste secretul uniunii mistice cu Dumnezeu. Aceasta credinta exista in subconstientul nostru si toti dorim sa ne intoarcem la experienta divina.
Din nefericire insa, astazi suntem in slujba lui Mammon (banii si comertul), adica in slujba maleficului. Suntem constienti de principiul unitatii universale, dar il folosim pentru scopurile noastre meschine, prostesti si sinucigase. Putem sa alegem cea mai umana modalitate de a invata lectia pe care o avem de invatat, fara sa producem efecte negative cum ar fi poluare, razbunare, devastari sau daune psihologice.
Valorile care conteaza sunt cele care afecteaza cel mai mare numar de oameni in mod pozitiv, incurajarea,intelegerea, rabdarea, curajul. Artistii visatori si inventivi joaca un rol esential in combaterea prejudecatilor si a violentei, in transmiterea idealurilor si valorilor. Muzica si artele in scoli pot influenta pozitiv constiinta copiilor.
Cele mai dificile concepte pe care fiinta omeneasca le poate invata sunt moderatia, simtul proportiei, cunoasterea limitelor. Dificultatea consta in extinderea spatiului si a timpului pentru a trece de la vanarea propriu zisa la protejarea victimei, de la un aici si acum la o dimensiune mai larga, unde compasiunea se opune lacomiei. Putem gasi un sistem educational care sa ne ajute sa fim iertatori, intelepti, generosi. Sa uitam sa ne educam copii in prejudecati si frica.
Sa eliminam violenta de pe ecrane, din carti, din gandurile si ambitiile noastre. Dorinta de a fi inconjurati de dragoste si incredere, sa ajutam si sa fim ajutati, este nelimitata. Trebuie sa respectam acea parte sfanta a vietii care este reprezentata de visare, gandire, rugaciune, ele limitand egoul si dezvoltand constiinta. Scopul vietii sa inveti, sa dai, sa fii multumit, sa stii sa imparti cu ceilalti, sa gasesti bucurie in dragostea si recunostinta celuilalt.
Vizireanu Fulvia (Felicis)
-
O noua relige: europenismul
Publicat in : Editoriale -
Despre valori si revalorizare
Publicat in : Religie -
Hristos distruge ceva: iluziile
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.