
Este cu neputinţă ca Maica Biserică, cea care doreşte mântuirea celor vii şi a celor morţi, să nu facă ceva „din proprie iniţiativă" pentru mântuirea morţilor ei. Zi şi noapte, fără întrerupere, se roagă „pentru toţi cei mai înainte adormiţi, părinţi şi fraţi ai noştri, drept-măritori creştini, care se odihnesc aici şi pretutindeni". Rugăciunile speciale se fac în următoarele slujbe:
Miezonoptica: se citesc în fiecare zi troparele morţilor: „Pomeneşte, Doamne, ca un Bun pe robii Tăi, şi toate câte au păcătuit în viaţă, iartă-le!" „Cela ce prin adâncul înţelepciunii, cu iubirea de oameni toate le chiverniseşti, si ceea ce este de folos tuturor le dăruieşti; Unule, Ziditorule, fă odihnă, Doamne, sufletului adormitului robului Tău. Că spre Tine nădejdea şi-a pus, spre Făcătorul şi Ziditorul şi Dumnezeul nostru!" „Cu sfinţii odihneşte, Hristoase, sufletul adormitului robului Tău, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit!" Şi iarăşi: „Dumnezeul duhurilor şi a tot trupul, care ai călcat moartea şi pe diavol ai surpat, şi ai dăruit viaţă lumii Tale, însuţi Doamne, odihneşte sufletul adormitului robului Tău (N) în loc luminat, în loc de verdeaţă, în loc de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea şi sus- pinarea! Şi orice greşeală a săvârşit el cu cuvântul sau cu lucrul sau cu gândul, ca un Dumnezeu Bun şi iubitor de oameni, iartă-l! Că nu este om care să fie viu şi să nu greşească; numai Tu singur eşti fără de păcat, dreptatea Ta este dreptate în veac şi cuvântul Tău este adevărul."
Utrenia de Sâmbătă (din zi obişnuită): se cântă troparele de înmormântare, Canoanele, Binecuvântările morţilor, Exapostilaria (Luminânda), apostihurile.
Dumnezeieasca Liturghie: „Şi pe toţi, care întru nădejdea învierii şi a vieţii de veci, cu împărtăşirea Ta, au adormit, drept-măritori părinţi şi fraţi ai noştri, lubitorule de oameni, Doamne!", spune preotul la Proscomidie.
Şi în momentul culminant al Dumnezeieştii Liturghii (la „Mai ales pe Preasfânta, Curata..."), preotul rosteşte iarăşi: „Şi pomeneşte pe toţi cei adormiţi întru nădejdea Învierii şi a vieţii celei de veci şi odihneşte-i pe dânşii, Dumnezeul nostru, acolo unde străluceşte lumina feţei Tale!", pomenind din nou numele.
Sâmbetele morţilor
Avem în plus şi două zile speciale în an (Sâmbetele morţilor) cu Trisaghion special, Vecernie şi Utrenie pentru morţii noştri, care au plecat „nepregătiţi", „cărora nu li s-au făcut slujbe şi parastase" (Triod, Cereri în Sâmbăta înaintea lăsatului sec de carne), dar şi în general pentru toţi morţii „de la o margine până la cealaltă a lumii, de la începuturi până în zilele din urmă".
Sâmbăta înaintea lăsatului sec de came: deoarece în ziua următoare (Duminica Lăsatului sec de carne) Biserica ne pune înainte Ziua Judecăţii, în sâmbăta de dinainte Il rugăm pe Domnul, cu rugăciuni speciale, să fie milostiv sufletelor (Triod, Sâmbăta înaintea lăsatului sec de carne).
Sâmbăta dinaintea Rusaliilor: Biserica noastră învaţă din tradiţie că, datorită rugăciunilor Maicii Domnului către Fiul ei şi Dumnezeu, sufletele chinuite în iad sunt „eliberate" între Paşte şi Rusalii („Ne găsim în deznădejde! Aşteptăm Pastele ca să primim o uşurare!", striga în vedenie un chinuit în iad fratelui său de pe pământ), în această zi a Rusaliilor, sufletele reintră în iad. De aceea, la ortodocşi, în sfintele biserici de la Paşte până la Rusalii, uşa care duce din naos în pronaos este deschisă, ca şi Uşile împărăteşti, „semn" că uşile Raiului sunt deschise. De aceea, sâmbăta dinaintea Rusaliilor a fost rânduită ca Sâmbăta morţilor. Şi la Vecernia Pogorârii Sfântului Duh sau a Plecării genunchilor, a treia rugăciune este afierosi- tă sufletelor.
Ziua celor doi Sfinţi Teodor: nu este o sâmbătă a morţilor, ci pur şi simplu se prăznuieşte „minunea uimitoare, săvârşită prin colive, a slăvitului mare martir Teodor Tiron".
Din această pricină, s-a obişnuit ca în ziua aceasta să se aducă colivă în biserică. Desigur că aceasta nu înseamnă că, în chip rău, în ziua respectivă se pregăteşte colivă şi se pomenesc morţii. Măcar de s-ar face în fiecare sâmbătă şi în fiecare zi această „agitaţie" pentru morţi!
Arhimandrit Vasilios Bacoianis
Sufletul dupa moarte, Editura de suflet
Cumpara cartea "Sufletul dupa moarte"
-
Mosii de toamna - Pomenirea mortilor
Publicat in : Editoriale -
Pomenirea mortilor - Mosii de iarna
Publicat in : Parastas - Pomana -
Pomenirea mortilor
Publicat in : Viata liturgica -
Mosii de iarna - Pomenirea mortilor
Publicat in : Parastas - Pomana -
Mosii de vara - Pomenirea mortilor
Publicat in : Viata liturgica
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.