Diferenta dintre Crucea Mantuitorului si crucea noastra

Diferenta dintre Crucea Mantuitorului si crucea noastra

Pentru inca o data in viata, parcurgem zile pline de o incarcatura spirituala deosebita. Sunt momente in care fiecare din noi ar trebui sa se gandeasca cat de mare este Jertfa Mantuitorului, si cat de mult incercam sa urmam calea prin care ne-a impacat cu Tatal Ceresc.

De foarte multe ori ne simtim coplesiti de durerile acestei vieti, caci din pacate ne lasam inconvoiati de ele. Uitam faptul ca "in lume necazuri veti avea" dupa spusele Mantuitorului, iar chemarea lui "Veniti la Mine toti cei truditi si impovarati si Eu va voi odihni pe voi" isi pierde ecoul in nepuntinta noastra de a crede cu adevarat.

Citeam zilele trecute un cuvant al Cuviosului Paisie cel Mare: "Ce poate insemna patimirea mea pe langa ceea ce ai patimit Tu, Doamne, pentru noi toti?" si un gand ce de multa vreme nu-mi da pace, ma indeamna sa scriu.

Auzim des, si din ce in ce mai des, cum semeni de-ai nostri sufera de anumite boli, sau din pricina necazurilor avute din diverse motive. Incerc sa ma alatur (ca orice slujitor al Sfantului Altar) rugaciunii lor, lasandu-ma in sentimentul co(m)-patimirii ce-mi cuprinde sufletul.

Exista insa si un alt aspect, care din pacate nu-i dam importanta. De unde si pana unde, suferinta mea trebuie asemanata cu suferinta Mantuitorului? De ce tristetea din viata mea sa fie asemanata cu o cruce ce o port pe umeri?

Oare m-am jertfit eu precum Mantuitorul?

Stim foarte bine ca rasplata "pacatului este moartea" dupa cum scria Sf. Ap. Pavel; rasplata pacatului este suferinta ce imi tulbura pacea. Iar ceea ce mi se intampla de cele mai multe ori este rezultatul deciziilor luate fara binecuvantarea Domnului in viata mea. Decizii ce-mi influenteaza si viata mea, si a celor de langa mine; caci alegem sa-L excludem din viata noastra crezand ca stim noi ce-i mai bine pentru noi…

Inca din perioada dinainte de Hristos, in lumea antica, filosoful grec Socrate spunea: "In spatele durerii tale se ascunde o greseala de-a ta".

Parintele Galeriu imi spunea odata ca in psihologie "caderea este inversarea valorilor", deci transpunand aceasta in viata noastra, a reusit diavolul sa transforme crucea din semn al biruintei in instrument de tortura a noastra!!! Si astfel, orice lucru ce nu corespunde cu dorintele nostre se zi cu zi, devine o "cruce"!?

Exact opusul la ce si-a dorit Mantuitorul pentru noi, la binecuvantarea care ne vine prin cruce…

Trebuie explicat aici ce inseamna diavol. Provine din limba greaca "διαβολος" - (diavolos) si este cuvant compus din "δια" -(dia) = "abatere de la" si "βολος" (bolos) = tinta; deci este cel care tot timpul se lupta pentru a ne abate pe orice cai de la tinta noastra - impacarea cu Dumnezeu Tatal prin jertfa lui Hristos! Tinta insa ne poate fi si intelegerea adevarata, devenind in acelasi timp punctul de plecare catre Domnul, temelia vietii crestinesti adevarate…

Mai avem insa inca un amanunt care trece cu vederea. Sfintii Parinti spun clar si fara dubii, ca: purtator de cruce este cel care incearca sa traiasca in tot timpul dupa cuvantul evanghelic. Cel care toate poruncile Domnului le implineste in tot timpul.

Chemarea Domnului "Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie", este plina de inteles adanc. Trebuie sa ma lepad de mine, de placerile lumii acesteia, de dorintele mele, de patimile atat de inradacinate in mine, sa traiesc dupa cum ma invata Evanghelia etc; si toate acestea la un loc pot fi o "cruce".

Si iarasi observam ca cei care au facut acestea erau fericiti si traiau in bucuria Domnului. Niciunul dintre ei nu s-a plans, ci din contra slaveau pe Dumnezeu din toata inima!

Din moment ce nu am facut nimic din toate acestea, cum pot considera ca port cruce pe umeri? Mi se pare cam nepotrivit sa compar suferinta mea cu suferinta Lui de pe Cruce…Durerea mea cu durerea Lui, iubirea mea cu iubirea Lui!

Si-a asumat intregul pacat al tuturor (cu toate ca fiecare din noi ar fi trebuit sa fie rastignit, in afara de El), caci a iubi inseamna a cauta bucuria celuilalt!

Ce frumos explica simplu Pr. Staniloae venirea Mantuitorului si jertfa Sa pentru noi : "Tatal L-a trimis in lume zicandu-I: mergi si mantuieste-Ti fratii! Spune-le lor adevarul Mantuitor. Si odata cu spusa acestui cuvant, arata-le Jertfa Ta, Iubirea Ta suprema!"…

El s-a jertfit pentru noi toti, noi pentru cine ne jertfim?

Arhim. Siluan Visan

.

Despre autor

Siluan Visan Arhim. Siluan Visan

Senior editor
153 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2011

Pe aceeaşi temă

09 Aprilie 2012

Vizualizari: 7103

Voteaza:

Diferenta dintre Crucea Mantuitorului si crucea noastra 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact