Invierea lui Hristos - lumina dragostei dumnezeiesti

Invierea lui Hristos - lumina dragostei dumnezeiesti Mareste imaginea.

†MITROPOLITUL IOSIF
INVIEREA LUI HRISTOS -  LUMINA DRAGOSTEI DUMNEZEIESTI

SCRISOARE PASTORALA
LA INVIEREA DOMNULUI
2013
CATRE TOT CLERUL,
CINUL MONAHAL
SI POPORUL DREPT SLAVITOR
DIN INTREAGA ARHIEPISCOPIE
 
"Acum toate s-au umplut de lumina 

Si cerul, si pamantul si cele dedesubt. 

Deci sa praznuiasca toata faptura 
Invierea lui Hristos, 
Intru care s-a intarit.” 
(Cantarea a-III-a, Canonul Invierii)  

Hristos a inviat !

Preacucernice Parinte, 
Iubiti credinciosi,
Invierea din morti a Domnului nostru Iisus Hristos, pe care astazi o praznuim, este, fara indoiala, momentul cel mai insemnat in viata omenirii.

Invierea Lui a schimbat cursul istoriei omenirii, o istorie a carei masura era trecerea timpului spre moarte. Invierea a dat sens curgerii vremii, implacabil intoarsa inspre suferinta si inspre moarte dupa caderea lui Adam si izgonirea lui din Rai. Triumful asupra mortii, pe care astazi il vestim lumii intregi noi crestinii, a insemnat ca Hristos Domnul sa aleaga El Insusi sa moara, primind moartea noastra pricinuita de pacat. Dar « pogorandu-Se prin Cruce in iad, … a nimicit durerile mortii, … inviind a treia zi si cale facand oricarui trup la invierea cea din morti » (Liturghia Sf Vasile Cel Mare). Moartea se vede acum biruita de Cel fara de pacat. Iata ca iadul, hranindu-se din puterea pacatului care a zamislit moartea, este fara vlaga in fata luminii lui Hristos pogorat la iad pe care noi o primim astazi simbolic prin lumanarea aprinsa. Puterea pacatului insusi a fost biruita prin smerenia Celui mort pe Cruce si inviat, smerenia Lui devenind smerenia noastra, lumina Invierii Lui devenind lumina vietii noastre, bunatatea Lui prin care am primit iertarea devenind bunatatea noastra si noi daruind viata la randul nostru prin iertare, frumusetea Lui plina de lumina Invierii devenind frumusetea noastra.

Iubiti credinciosi,
Aceasta frumusete, pe care am primit-o la botez, sa ne straduim sa o pastram nevatamata, pazind si implinind cuvantul pe care Hristos Domnul ni l-a dat. El are nevoie si de noi pentru ca puterea iubirii Lui sa lumineze intunericul urii din sufletele stapanite de pacat in lumea aceasta. « Asa sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor, asa incat sa vada faptele voastre cele bune si sa slaveasca pe Tatal vostru Cel din ceruri. » (Mt 5 ,16) Puterea intunericului adusa de pacat nu se poate birui decat cu puterea luminii dragostei, adusa de Hristos Domnul prin jertfa Sa pe Cruce si prin Inviere. Taina lucrarii in lume a iubirii dumnezeiesti plina de lumina Invierii trece si prin omul credincios, precum spune Mantuitorul Apostolilor Sai : « Porunca noua dau voua : sa va iubiti unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, asa si voi sa va iubiti unul pe altul. Intru aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii mei, daca veti avea dragoste unii fata de altii. » (In 13, 34-35) Intru aceasta dragoste ne vor cunoaste toti ca ucenici ai Lui, dar Il vor cunoaste si pe El ca Izvor al dragostei si al iertarii de pacate, al pacii si al bucuriei care vin din iertare. « Iar eu zic voua : iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor care va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc, ca sa fiti fiii Tatalui vostru Celui din ceruri, ca El face sa rasara soarele peste cei rai  si peste cei buni si trimite ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti. Caci daca iubiti pe cei ce va iubesc, ce rasplata veti avea? Au nu fac si vamesii acelasi lucru? » (Mt 5, 44-46) Lumina dragostei lui Hristos Cel Inviat am primit-o si noi in aceasta noapte a Invierii, lumina care se cere traita in viata noastra prin faptele cele bune ale dragostei revarsate cu prisosinta in inimile noastre. Lumina pe care o tinem in maini este lumina lui Hristos, lumina iubirii cu care El ne iubeste, iubire pe care am primit-o astazi si noi impreuna cu Apostolii in mijlocul carora Hristos Cel Inviat vine prin usile incuiate.

Cu iubirea Lui plina de lumina Invierii, Hristos vine inspre noi, dar nu poate intra prin usile incuiate ale inimii, are nevoie sa Ii deschidem si sa Il chemam, sa ne asezam la masa iubirii Lui jertfelnice, sa Il lasam sa ne umple de Inviere. Suferintele si neputintele noastre le cunoastem foarte bine, slabiciunile ne asteapta si ne prind la tot pasul in mrejele lor, cursa intinsa a pacatului este pururea inaintea noastra, dar puterea iubirii lui Hristos este mai mare decat toate si ne-a scos din inlantuirea lor, dandu-ne iertare. Lumina Invierii este si lumina iertarii prin care ne-a vindecat de rana mortii, lasandu-Se pe Sine ranit pentru iertarea noastra, precum spune Isaia proorocul : « Dar El fusese strapuns pentru pacatele noastre si zdrobit pentru faradelegile noastre. El a fost pedepsit pentru mantuirea noastra si prin ranile Lui noi toti ne-am vindecat. » (Isaia 53, 5) Credem oare ca suntem vindecati de pacat si de moarte prin Crucea Lui, ca ne-a ridicat si pe noi odata cu ridicarea Lui din morti ? A nu crede insemna a-L cauta inca pe Hristos intre cei morti, asa cum Il cautau plangand mironositele femei si Apostolii inainte de a intelege ca a Inviat, pentru ca, desi au vazut pe Lazar revenind din moarte la cuvantul Lui, se indoiau ca va invia, precum a ramas si Toma cu indoiala pana L-a vazut si a pipait coasta Sa, incredintandu-se pe el si pe cei de dupa el. « Iar in prima zi de dupa sambata, foarte de dimineata, au venit ele la mormant, aducand miresmele pe care le pregatisera. Si au gasit piatra rasturnata de pe mormant. Si intrand, nu au gasit Trupul Domnului Iisus. Si fiind ele inca nedumerite de aceasta, iata doi barbati au stat inaintea lor in vesminte stralucitoare. Si, infricosandu-se ele si plecandu-si fetele la pamant, au zis aceia catre ele: De ce cautati pe Cel viu intre cei morti? Nu este aici, S-a sculat… » (Lc 24, 4-6) Iar despre Sf. Apostol Toma ne spune Sf. Ioan Gura de Aur ca « a fost randuiala lui Hristos ca sa lipseasca, pentru ca indoila lui sa faca si mai vadita Invierea. Dar indoiala lui Toma a ajuns leac pentru toti indoielnicii ». (in Predici la sarbatori imparatesti si cuvantari de lauda la sfinti, p.177)  

Iubiti frati si surori, 
La fel ca si pe femeile mironosite si mai apoi pe Apostoli, Hristos ne cheama prin Ingerii de lumina pazitori ai Mormantului datator de viata, sa nu ne mai cautam viata noastra in pacatul care aduce moartea, care ne ingroapa viata, ci in iubirea iertatoare care izvoraste din Invierea Lui. Nu moartea este telul nostru, ci viata, care ne-a venit prin Cel care este Viata Insasi. 

De cate ori nu pierdem sensul vietii, de cate ori nu pune deznadejdea stapanire pe noi, de cate ori nu pierdem credinta ca Cel Inviat ne va invia si pe noi, si cautam alinare in cele trecatoare ale vietii, adica in moarte ! Dar plecand totusi in cautarea lui Hristos, chiar si atunci cand nu vedem altceva decat mormantul in fata noastra si moartea, sigur ne va intampina Ingerul care ne va indrepta pasii spre adevarul Invierii precum pe mironosite ! Sa Il cautam pe Hristos cu orice pret in viata aceasta, fara frica, asa precum  mironositele femei si Apostolii, desi erau inspaimantati de cele petrecute cu Invatatorul lor. Sa credem din adancul inimii ca Hristos a inviat si nu ne-a parasit si nu ne va parasi niciodata atata timp cat credinta noastra este intreaga in El, Cel Rastignit si Inviat. 

Iubiti frati si surori in Domnul,
Nu pot sa nu va amintesc si de miile de copii din tara ramasi departe de parintii lor plecati in diferite tari ale Europei in cautare de lucru si care sufera in taina inimii lor departarea de parinti. Nu va lasati copiii departe, luati-i sau mergeti aproape de ei, suferinta indepartarii de parinti este atat de mare si fara vindecare uneori. Cum pot simti si trai si ei sarbatoarea Invierii cu asa tristete in suflet, departe de parintii lor dupa a caror dragoste suspina? Dar sa nu-i uitam nici pe cei bolnavi si insingurati. Sa ne apropiem - gandindu-ne la Patimile si dragostea lui Hristos pentru noi - si de cei in suferinta si singuri, care au nevoie de o mana de ajutor si de o mangaiere, macar in momentele de sarbatoare, de cei saraci si in nevoi, de aproape sau de departe.

Lumina iubirii dumnezeiesti izvorata din Mormantul datator de viata, aducatoare de iertare, de speranta, de bucurie mantuitoare, de putere in rabdarea suferintelor si ispitelor de tot felul, de bunatate, de libertate, sa ne calauzeasca in viata de zi cu zi, facandu-ne iubitori fata de toti si iertatori, milostivi cu cei care sunt - atat de numerosi astazi - in necazuri si lipsuri de tot felul, nejudecatori si blanzi, stiind ca Bland si Bun este Domnul Cel Inviat si cu noi si ca nu a venit « ca sa judece lumea, ci ca sa se mantuiasca, prin El, lumea » (In 3,17) si sa faca din noi oameni vii, traitori ai darului Invierii Lui.

HRISTOS A INVIAT !

Al dumneavoastra, de tot binele doritor si inaintea lui Hristos rugator,
† Mitropolitul Iosif

Sfintele Pasti 2013, Paris
1 Mai 2013

.
Pe aceeaşi temă

02 Mai 2013

Vizualizari: 601

Voteaza:

Invierea lui Hristos - lumina dragostei dumnezeiesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE