Nasterea Domnului - Pastorala PS Lucian, Episcop al Caransebesului

Nasterea Domnului - Pastorala PS Lucian, Episcop al Caransebesului Mareste imaginea.


 

PASTORALA LA PRAZNICUL NASTERII DOMNULUI 2006

+Lucian

Din Mila Lui Dumnezeu

Episcop al Caransebesului

Iubitului cler, cinului monahal si drept credinciosilor crestini, har, binecuvantare si pace de la Tatal si de la Domnul nostru Iisus Hristos

Hristos se naste, mariti-L!

 

Iubiti credinciosi si credincioase,

Cu ajutorul lui Dumnezeu am fost invredniciti sa ajungem si anul acesta la minunatul praznic al Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos.

La "plinirea vremii", "harul si adevarul au venit prin Iisus Hristos" (Ioan 1, 17), Cel ce este "Lumina lunii", prin care "toate s-au facut", Cuvantul lui Dumnezeu care este Lumina cea adevarata si "lumineaza pe tot omul, care vine in lume" (Ioan 1, 9) Cuvantul lui Dumnezeu "S-a facut trup si S-a salasluit intre noi si am vazut slava Lui, slava ca a Unuia-Nascut din Tatal, plin de har si de adevar" (Ioan 1, 14).

Cu adevarat, la Praznicul Craciunului, vedem si simtim cat de mult ne-a iubit Dumnezeu pe noi oamenii, chiar daca "toti ne-am abatut si impreuna netrebnici ne-am facut", totusi, "Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat, ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aibe viata vesnica" (Luca 3, 16). De aceea Praznicul la care ne aflam este datator de mare bucurie, iar aceasta bucurie, "va fi pentru tot poporul", intrucat "S-a nascut azi Mantuitor, Care este Hristos Domnul, in cetatea lui David"(Luca 2, 11).

Astazi Biserica crestina de la o margine pana la cealalta margine a pamantului, trebuie sa spuna tuturor credinciosilor ei impreuna cu ingerul Domnului care s-a aratat pastorilor pe campul de langa cetatea Betleemului: "Nu va temeti.

Caci iata va binevestesc voua bucurie mare" (Luca 2, 10). Aceasta bucurie in Duhul Sfant o putem dobandi numai daca ne-am pregatit asa cum se cuvine in timpul celor 40 de zile de post, numai daca ne-am marturisit pacatele si impacati cu Dumnezeu, cu aproapele si cu noi insine ne-am apropiat cu dragoste de Trupul si Sangele Mielului lui Dumnezeu care ridica pacatele lumii si am vazut si am simtit in adancul fiintei noastre cat de bun este Domnul cu noi.

Iubiti frati si surori in Hristos Domnul,

Astazi Dumnezeu se inomeneste si noi suntem chemati sa ne indumnezeim. "Astazi Fecioara naste pe Stapanul inauntru, in pestera! Astazi Stapanul Se naste ca un prunc din Fecioara. Astazi pastorii vad pe Mantuitorul in scutece infasat si in iesle culcat. Astazi Stapanul cel nepipait in scutece Se infasa ca un prunc. Astazi toata zidirea se bucura si se veseleste, ca Hristos S-a nascut din tanara Fecioara. Astazi ne-a cercetat de sus Mantuitorul nostru, Rasaritul rasariturilor si cei din intuneric si din umbra am aflat adevarul: ca din Fecioara S-a nascut Domnul" (Stihurile Cantarii a noua si Luminanda Praznicului Nasterii Domnului). Astazi Hristos se naste si suntem chemati ca sa-L marim impreuna cu ingerii si pastorii care cantau in cor primul colind sfant, bun si mantuitor: "Marire intru cei de sus lui Dumnezeu, si pe pamant pace, intre oameni bunavoire!" (Luca 2, 14). Astazi Hristos se pogoara din ceruri, veniti toti credinciosii sa ne inchinam, sa cadem si sa-L intampinam impreuna cu pastorii si cu magii de la Rasarit care cu steaua au calatorit, "mergand dupa o raza, pe Hristos sa-L vaza". Crestini de la Rasarit si de la Apus veniti astazi sa ne rugam ca steaua lui Hristos care i-a calauzit pe magi in vremea aceea, sa ne calauzeasca si pe noi in vremea aceasta, sa ne putem inchina si noi Pruncului Iisus, sa-L vedem salasluit inlauntru, in inima noastra si numai cu Hristos Dumnezeu-Omul pe care-L rugam sa fie si sa ramana cu poporul roman pana la sfarsitul veacurilor.

Dorim ca peste cateva zile sa intram cu demnitate si verticalitate spirituala in marea si de Dumnezeu pazita - Familie Europeana si sa cantam impreuna cu evanghelistul Vechiului Testament si toti crestinii de pe batranul continent profetica si divina cantare: "Cu noi este Dumnezeu, intelegeti neamuri si va plecati. Auziti pana la marginile pamantului, cei puternici plecati-va. De va veti intari, iarasi veti fi biruiti. Si orice sfat veti sfatui, il va risipi Domnul si cuvantul pe care il veti grai nu va ramane intru noi, caci cu noi este Dumnezeu! Caci Prunc s-a nascut noua, un Fiu s-a dat noua, a Carui stapanire e pe umarul Lui si se cheama numele Lui: Inger de mare sfat, Sfetnic minunat Dumnezeu tare, biruitor, Domn al pacii, Parinte al veacului ce va sa fie. Si mare va fi Stapanirea Lui si pacea Lui nu va avea hotar" (Isaia 8, 9-10 si 9, 5-6).

Astazi Hristos vine pe pamant si noi avem datoria si chemarea sfanta sa ne inaltam, sa ne detasam macar pentru o zi de "toata grija cea lumeasca" si crezand in numele lui Iisus sa dobandim si sa luam har peste har ca sa putem deveni "fii ai lui Dumnezeu" (Ioan 1, 12) si prieteni ai Mantuitorului care ne da aceasta posibilitate zicandu-ne: "Voi sunteti prietenii Mei daca faceti ceea ce va poruncesc"(Ioan 15, 14).

Iubiti credinciosi si credincioase,

"Cine este Dumnezeu mare ca Dumnezeul nostru?" (Prochimenul cel mare al Praznicului Nasterii Domnului). Cu adevarat Dumnezeul tuturor crestinilor este mare si face minuni multe. Una din aceste minuni o vedem la acest marit Praznic, cum "Cel neicaput" in pantecele fecioresc s-a salasluit si "Fecioara astazi pe Cel mai presus de fiinta naste si pamantul pestera Celui neapropiat aduce" (Condacul Praznicului Nasterii Domnului). Sa ducem si noi din toata inima si din tot sufletul daruri, imne si cantari duhovnicesti, asemenea magilor, ingerilor si pastorilor, sa devenim fiecare "pestera" primitoare ca sa-i spunem Pruncului Divin: "Amin. Vino Doamne Iisuse!" (Apoc. 22, 20) si "te salasluieste intru noi si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si ne mantuieste", caci Fiul lui Dumnezeu a venit in lume "sa se nasca, sa creasca si sa ne mantuiasca". De aceea datori suntem sa-L marim astazi si in cealalta vreme a vietii noastre, pe Hristos impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant - marire Tie Sfanta Treime in veci vecilor. Amin!

Hristos se naste mariti-L!

Al vostru al tuturor de tot binele voitor si catre Domnul pururea rugator,

+Lucian

 Episcopul Caransebesului

 

.

27 Noiembrie 2007

Vizualizari: 2510

Voteaza:

Nasterea Domnului - Pastorala PS Lucian, Episcop al Caransebesului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE