Mormantul Parintelui Dionisie Ignat

Mormantul Parintelui Dionisie Ignat Mareste imaginea.

Mormantul Parintelui Dionisie Ignat se afla in cimitirul Chiliei Sfantul Gheorghe, aflata la mica distanta de Manastirea Vatoped, in Sfantul Munte Athos. Cuviosul Dionisie s-a nascut in ziua de 22 septembrie 1909, in localitatea Vorniceni, din judetul Botosani, si a trecut la cele vesnice in ziua de 28 aprilie/11 mai 2004, la varsta de 95 de ani, dintre care 78 de ani petrecuti in Sfantul Munte.

Cuviosul Dionisie Ignat

Dumitru Ignat, dupa numele sau de mirean, s-a nascut in ziua de 22 septembrie 1909, in comuna Vorniceni, din judetul Botoşani. Parintii sai au primit de la Dumnezeu opt copii. Dumitru a fost ultimul nascut.

In anul 1923, dupa ce a terminat scoala primara si doua clase de studii profesionale, tanarul Dumitru l-a urmat pe fratele sau, Gheorghe, care era mai mare cu zece ani decat el, intr-o manastire din Romania. Apoi, in anul 1926, in Sfantul Munte Athos. Fratele cel mare a fost tuns in monahism in Schitul Magura, din Moldova.

Mormantul Parintelui Dionisie Ignat - Sfantul Munte Athos

Impreuna cu alti doi monahi din schitul romanesc, in ziua de 6 septembrie 1926, cei doi frati au intrat in Sfantul Munte Athos. Dumitru avea, pe atunci, 17 ani. Parintii romani, imprumutand bani, cumpara Chilia Buna Vestire, care tinea de Manastirea Pantocrator. Vreme de trei ani, ei au muncit din greu pe pamantul Manastirii Iviron, pentru a putea intoarce imprumutul.

Dumitru a fost tuns in monahism in anul 1927, cu numele Dionisie, iar in anul 1931 a fost hirotonit ierodiacon. In anul 1933, obstea se muta in Chilia Sfantul Tihon, din Capsala, condusa tot de un parinte roman. In anul 1937, ei se vor aseza definitiv in Chilia Sfantul Gheorghe, din Colciu. Aici vor petrece pana la trecerea la cele vesnice.

Mormantul Parintelui Dionisie Ignat - Sfantul Munte Athos

In anul 1937, la Chilia Sfantul Tihon, parintele Dionisie Ignat a fost hirotonit ieromonah, de catre Preasfintitul Ierotei al Sfantului Munte. In anul 1945, el este hirotesit duhovnic. Fratele sau mai mare a murit in anul 1965. In anul 1979, parintele Dionisie a fost numit staretul chiliei romanesti de la Colciu.

"Fratilor, paziti dragostea, ca dragostea este de la Dumnezeu."

"Sa avem dragoste de aproapele, sa nu avem dragoste vicleana, adica sa facem alegere ca acela e viclean, ca celalalt este asa. Eu trebuie sa ii iubesc pe toti ca pe mine insumi, ca asa imi porunceste Biserica. Aceasta este Adevarul si Ortodoxia. Adica sa ii iubim pe toti - si pe turc, si pe arab, si cei de alte neamuri sau religii. Dar Dumnezeu nu porunceste sa-mi schimb si credinta dupa a lor, sau dupa obiceiurile si patimile lor. Noi cunoastem Adevarul - Credinta Ortodoxa. Sa o tinem, sa o respectam, iar ceilalti cu ale lor. Faptul ca eu il iubesc pe aproapele meu, nu inseamna ca imi insusesc sau aprob credinta sau patimile lui."

Mormantul Parintelui Dionisie Ignat

Cuviosul Dionisie Ignat, marele duhovnic roman din Sfantul Munte Athos, a trecut la cele veşnice in ziua de 28 aprilie/11 mai 2004, la varsta de 95 de ani, dintre care 78 de ani petrecuti in Sfantul Munte. Multi stareti, ieromonahi, pustnici si monahi din Sfantul Munte l-au avut ca duhovnic.

Mormantul Parintelui Dionisie Ignat - Sfantul Munte Athos

A fost inmormantat de un mare sobor de preoti, in frunte cu episcopul Siluan al Italiei, in ziua de 12 mai. Printre cei care au fost prezenti la inmormantarea ieromonahului Dionisie Ignat s-a numarat si mostenitorul coroanei britanice, Printul Charles.

Parintele continua si acum sa pastoreasca si sa ajute, cu blandete si dragoste, pe cei care ii cer ajutorul. La mormantul sfintiei sale vin zeci de credinciosi, care aprind o lumanare, se roaga pentru odihna sufletului sau, amintindu-si cu drag de neuitatele sale cuvinte si mai ales de nesfarsita dragoste a parintelui, care, ca o mama iubitoare, ii mangaia pe toti, mustra cand era nevoie, imbarbata, se ruga pentru toti, ca un bun pastor punandu-si sufletul pentru credinciosi. Nu este nevoie ca cineva sa-l fi cunoscut pentru a iubi acest loc, ci este nevoie doar sa paseasca lin pe aceste pietre pentru a simti, in inima lui, mangaierea parintelui.

Iulian Predescu

Mormantul Parintelui Dionisie Ignat - Sfantul Munte Athos

Pe aceeaşi temă

27 Noiembrie 2013

Vizualizari: 3466

Voteaza:

Mormantul Parintelui Dionisie Ignat 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE