
Cel ce a indragit cu tarie doimea postirii si linistirii se face degraba prieten al lui Dumnezeu. Asadar, ia aminte la ea, buna mea sora. Saturarea pantecelui este inceputul tuturor rautatilor: legaturile cu oamenii sunt inceputul molesirii si aprinderii poftelor in inima, iar sfanta cale dumnezeiasca este alcatuita din postire si linistire, din citirea cu luare-aminte si rugaciunea cu trezvie. Asadar, inaltandu-ti mainile catre cer, roaga-te cu osardie zi si noapte, alungand de la sineti orice momeala a lenevirii si somnului.
Postul e temelia a toata virtutea, inceputul nevointei si cununa ei, paznicul frumusetii curatiei, tatal rugaciunii, izvorul priceperii, invatatorul linistirii, carmuitorul tuturor faptelor celor bune si tuturor bunatatilor duhovnicesti.
Cand va incepe cineva sa posteasca, se naste atunci in el si aplecarea fierbinte catre pomeni rea lui Dumnezeu si catre rugaciune, pentru ca sufletul postitorului nu iubeste odihna in asternut.
Cu cat vei avea mai multa ravna pentru postire si linistire, cu atat mai imbelsugat va odihni asupra ta harul dumnezeiesc, iar gandurile vrajmase vor fugi departe de tine.
Nimeni nu a vazut vreodata un postitor cu dreapta socotinta robit de pofta cea rea, pecand cel ce dispretuieste postul este batjocorit de dracul curviei.
Stalpul si intarirea a tot binele este postirea cu linistire, iar cel nepasator fata de aceasta pierde orice bine. Ea este cea dintai porunca pe care a dat-o Dumnezeu lui Adam in Rai. Inselat de vrajmas, Adam nu a pazit-o, si a cazut de la Dumnezeu - insa robii lui Dumnezeu ajung la frica lui Dumnezeu prin acelasi lucru prin care a fost stricata randuiala dintai, adica prin postire. Si Hristos tot prin postire a inceput aratarea Sa lumii, fiindca dupa botez Duhul Sfant L-a dus in pustie, si a postit patruzeci de zile. Si toti cei ce ies din lume ca sa duca vietuire calugareasca pun postirea ca inceput si temelie a faptelor ce lor bune, urmand Domnului lor.
Postirea este arma foarte puternica, data de Dumnezeu oamenilor. De vreme ce Preadulcele Iisus, Dumnezeul nostru, a postit, care dintre cei ce vor sa pazeasca legea lui Hristos se va lepada de postire? Ce arma va da mai puternica si mai mare indraznire in lupta impotriva duhurilor rautatii decat foamea indurata din iubire de Dumnezeu? Cu cat patimeste si se osteneste mai mult trupul atunci cand omul este impresurat de gandurile rele, cu atat il apara mai mult Dumnezeu pentru postirea, linistirea si rugaciunea curata.
Postirea cu linistire si rugaciune mijloceste pentru noi inaintea lui Dumnezeu; prin ea Sfintii Parinti au placut lui Dumnezeu, s-au facut vase ale Duhului Celui Sfant si au savarsit multe minuni. Si noi, doamna mea, care am iesit din lume spre nevazuta mucenicie si lupta cu dracii, vom fi incununati de Dumnezeul tuturor, daca biruim, cu cununa sfinteniei si a slavei - dar daca vom fi biruiti ne vor primi pe noi muncile cele vesnice. Drept aceea, sa fim treji si sa stam de straja, sa postim si sa priveghem, sa ne linistim si sa cugetam smerit! Daca vom face asta, Hristos, venind in ziua mortii noastre, ne va indreptati, ne va izbavi de mai-marii vamilor, care au insemnat in scris pacatele noastre, si ne va duce in vechea noastra patrie, adica in Rai.
Toti sfintii si-au petrecut zilele pe pamant in plangere, in postire si in rabdarea patimirilor de tot felul - iar de vreme ce sfintii au plans si au postit si si-au istovit trupul indurand patimirile de tot felul, noi, saracii, ce vrem?
Invataturile Avvei Isaia catre monahia Teodora
Articol preluat din volumul “Materic”, Editura Sophia
-
Postirea
Publicat in : Duminica Lasatului sec de branza -
De vrei sa te mantuiesti cu postirea sa calatoresti
Publicat in : Post -
Icoana paradisiaca a Postului
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Nu exista post fara postire
Publicat in : Viata liturgica
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.