Chemarea sfinteniei

Chemarea sfinteniei Mareste imaginea.

Sfintii lui Dumnezeu se bucura atunci cand si noi ne innoim viata,
cand si noi implinim ceea ce ei au implinit

Este suficient oare numai sa-i laudam pe acesti Trei Ierarhi ? Este suficient numai sa citim viata lor si sa ne miram de faptele credintei lor? Este sufici­ent sa citim scrierile lor teologice si sa ne miram de inaltimea cunoasterii lui Dumnezeu, la care ei au ajuns? Sa citim Acatistul lor si sa ramanem mai departe aceiasi? Daca vom face in felul acesta, nu-i vom bucura cu nimic pe sfinti.

Sfintii lui Dumnezeu se bucura atunci cand si noi ne innoim viata, cand si noi implinim ceea ce ei au implinit. Nu e suficient sa spunem: "Mare esti, Vasile, minunat esti, Grigorie Teologul, preaslavit esti Ioane Gura de Aur!", ci sa cerem acestor sfinti ca si noi sa ne facem urmatori lor, sa schimbam ceva in viata noastra, in faptele pe care le savarsim zi de zi, sa ne innoim.

Daca vom reusi lucrul acesta, atunci cuvinte­le pe care le rostim catre sfinti, rugaciunile pe care le citim, acatistul sau cantarile pe care le rostim in Biserica noastra, toate acestea nu vor ramane za­darnice. Dar daca nu schimbam ceva, toate acestea sunt zadarnice. Trebuie sa ne innoim cumva.

A indemnat la milostenie Vasilie cel Mare, ca nici un altul? Sa facem si noi milostenie.

Si-a desfatat Grigorie, Cuvantatorul de Dumnezeu, mintea cu citirea cartilor sfinte si cu inaltimile teologiei? Sa citim si noi, sa invatam si noi credinta, sa patrundem si noi adancurile vietii celei intru Hristos. In felul acesta vom fi placuti acestor Sfinti ai Bisericii noastre.

Sa se cerceteze fiecare dintre noi: Ii laudam pe sfinti, dar noi pe unde suntem?
Aceasta cercetare trebuie sa ne duca pe noi la innoire si la apropiere de Dumnezeu.

Daca nu am ajuns la innoire si la apropiere de Dumnezeu, atunci inseamna ca cercetarea nu am facut-o cu tarie, cu hotarare ferma; nu am facut-o din dragoste fata de Dumnezeu, ci numai ca sa implinim o randuiala.

Sa ne ajute Bunul Dumnezeu ca si noi sa ne aflam ur­matori acestor barbati minunati ai Bisericii noastre! Sa ne apropiem cu totii de Dumnezeu prin Taina Smereniei, a Pocaintei, prin citirea cartilor sfinte, a scrierilor acestor bar­bati si prin dragostea cea jertfelnica de care avem atata nevoie in ziua de astazi; caci astazi este nevoie de multa dragoste fata de aproapele - dragostea aceea care izvoraste din Dumnezeu si se intoarce la Dumnezeu.

Sa intelegem si sa patrundem tainele Credintei noastre si sa petrecem cu adevarat crestineste, ducand o viata demna, si atunci ii vom bucura pe Sfinti.

Ce este sfantul ? Un om intru care Dumnezeu se odihneste.

Odihna lui Dumnezeu in sfintii Sai este umplerea acestora de Harul Duhului celui Preasfant. Dumnezeu se odihneste in Sfintii Sai atunci cand Sfintii implinesc voia lui Dumnezeu.

Cine sunt sfintii ? Ne spune Mantuitorul Iisus Hristos: prietenii lui Dumnezeu !

Dar credeti ca pe sfinti i-a ales fara motiv Dumnezeu, ca l-a luat Dumnezeu pe fiecare si i-a spus: Tu sa fii sfant? Nu, ci fiecare dintre ei a lucrat si si-a deschis portile inimii. Precum o floare isi deschide petalele sale la lumina soarelui, asa infloreste si inima crestinului care se deschide la lumina Harului lui Dumnezeu. Si asa cum in acea floare se odihnesc razele soarelui, asa si in inima crestinului se odihneste Harul lui Dumnezeu.

La aceasta suntem chemati; aceasta ne este menirea noastra a tuturor - sfintenia si nu altceva. Cu totii suntem chemati la unirea cu Hristos, la impartasirea cu Duhul cel Preasfant.

Arhimandrit Melchisedec Velnic
(fragmente din predica la Sfintii Trei Ierarhi)

Pe aceeaşi temă

09 Mai 2012

Vizualizari: 2982

Voteaza:

Chemarea sfinteniei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE