2012 Sfarsitul Lumii ?

2012 Sfarsitul Lumii ? Mareste imaginea.

Sfarsitul lumii este un subiect foarte delicat si nu trebuie tratat cu ignoranta. El trebuie analizat, dezbatut, combatut sau argumentat. Cei de la Hollywood s-au garbit sa spunem asa si au scos in ultima vreme filme cu termenul de apocalipsa, insa putini stiu ca termenul este unul cu o valoare biblica foarte importanta. Apocalipsis este un termen grecesc ce desemneaza Noul Testament, iar in traducere nu inseamna sfarsit, cum ar crede multi, ci inseamna descoperire.

Plecand de la intrebarea fireasca, daca trebuie sau nu sa ne fie frica de 2012? Omul fricos si cel mai rau gand care ii poate venii in minte este ca de acum si pana in 2012 se poate desfrana in voie, sa mancam, sa bem si sa petrecem ca oricum sfarsitul lumii e aproape. Dar nu putem admite asa ceva, si o spun si logica si Patristica si Sfanta Scriptura - ca in curand va veni sfarsitul, adica peste un an, doi. Sfarsitul este imminent, el va veni, dar acest sfarsit trebuie asteptat cu liniste si credinta, nu cu panica si cu gandul de a ne scapa pielea fiecare cum poate.

Moartea trebuie inteleasa ca trecere dincolo, nu ca sfarsit. Daca nu ar fi moarte, nici religie nu ar fi. Asadar, putem vorbi de o moarte creatoare, constructive, in sensul in care moartea nu este distrugere totala, un act anticreatie, ci este doar o transformare. Moartea este trecerea de la intrebarile nenumarate pe car si le-a pus omul de-a lungul vietii, la tot atatea raspunsuri pe care le va gasi dupa trecerea dincolo.

Semnele vremurilor de pe urma nu le poate zice nimeni, fie el profet, sfant sau inger sau cel mai mare dintre oameni, nu poate spune exact cand va veni clipa si ceasul Zilei Judecatii de Apoi. Caci asa indica dumnezeiasca Scriptura: Privegheati si va rugati, ca nu stiti ziua nici ceasul cand vine Fiul Omului. in alta parte gasim mai deslusit: Iar de ziua si ceasul acela nimeni nu stie, nici ingerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatal. (Matei 24,26)

Daca sfarsitul lumii e o asa mare taina, cum trebuie sa bagam in seama o profetie facuta de mayasi acum mii de ani, si mai trebiue sa credem ca 21.12.12 reprezinta combinatia fatala de cifre care anunta Apocalipsa? “Sfarsitul lumii” a fost anuntat de sute de ori.

De exemplu:

1835 - Josheph Smith, fondator al Bisericii Mormone, a facut o intrunire cu membrii cultului pentru a-i informa ca sfarsitul lumii se va petrece in 1891. A ajuns la concluzia asta dupa c ear fi stat de vorba cu Dumnezeu, care l-a asigurat ca dupa a Doua Venire a Mantuitorului lumea va fi nimicita.

1844, 22 octombrie - Adeptii predicatorului Baptist american, William Miller, au fost convinsi ca sfarsitul lumii a fost anticipat in Biblie, in Daniel (8,14), exact la aceasta data.

1910 - Prin 1881, un astronom care urmarea cu interes celabra cometa Helley a ajuns la concluzia ca in coada acesteia se afla un gaz numit cianogen. Cand s-a aflat ca aceasta cometa va trece pe langa Terra in 1910, multa lume a fost convinsa ca vom pieri din cauza gazului toxic.

1914 - Conform profetiei “Turnului de veghe” al Organizatiei Martorii lui Iehova, trebuia sa fie sfarsitul.

1969 - Charles Manson a crezut ca tensiunile rasiale din SUA ar conduce la o confruntare apocaliptica, dupa care trupa lui de criminali - Manson Family - va conduce lumea. Pentru ca nu s-a intamplat nimic acesta a inceput sa ucida oameni.

1975 - S-au implinit 6000 de ani de la Facere, va fi foarte probabil Armaghedonul (Martorii lui Iehova).

1980 - Hal Lindsey, un evanghelist din SUA, a crezut ca UE fa fi formata din 10 tari, numite Satele Unite ale Europei conduse de Antihrist. El a reusit sa stabileasca o data pentru sfarsitul lumii si a crezut ca lupta finala dintre bine si rau este iminenta.

1982 - Efectul Jupiter - In 1974, doi astrofizicieni au scris despre alinierea celor 9 planete in data de 10 martie 1982. S-a presupus ca aceasta aliniere va influentaforta gravitationala, vor creste eruptiile soleare si vor fi cutremure devastatoare. Multi creduli au luat de bune aceste speculatii si au crezut ca va veni sfarsitul lumii.

1985, 25 martie - inceperea celui de-al treilea razboi mondial prezis de Vern Grimsley, lider al sectei Fundatia “Familiei lui Dumnezeu”.

1988 - Fostul inginer NASA, Edgar Whisenant a vandut 4,5 milioane de exemplare din cartea lui “88 motive pentru care ar putea fi Apocalipsa in 1988”. Fiind cumparata de f multi credinciosi evanghelici din SUA.

1993 - David Koresh si mai mult de 100 de adepti s-au baricadat la sediu adventistilor davidieni - o ferma din Waco, Texas - in asteptarea sfarsitului lumii. Ferma a fost inconjurata de cattre FBI, iar dupa a 51-a zi de asediu, 76 din cei aflati in interior, inclusive Koresh au murit intr-un incendiu.

1997 - Membrii cultului Heaven’s Gate au crezut ca aparitia cometei Hale-Boop a fost un semn ca Terra va fi distrusa. Singura modalitate de a “supravietui” sfarsitului lumii a fost in viziunea lor, sinuciderea in masa, pentru ca sufletele lor sa calatoreasca in spatele cometei intr-o nava spatiala. Cadavrele celor 38 de adepti au fost gasite intr-o casa din California.

1997, 23 ocombrie - anul 6000 la Creatiei conform episcopului irlandez din secolul al XVII- lea, James Usser. Aceasta data a fost desemnata ca data sfarsitului lumii.

1999 - In scrierile metaforice ale lui Mi8chel de Nostradame (Nostradamus), doua dintre versurile profetului au semanat o puternica panica : “In anul 1999 si 7 luni / Din cer va cobori in mare rege al Terorii”.

1999, 31 decembrie - Secta Hon-Ming Chen - Biserica salvarii lui Dumnezeu din New York predica venirea unui holocaust nucrelar care va distruge Europa si Asia.

2000, 1 ianuarie - zeci de culte cresitine au anticipat ca trecerea in noul mileniu ar coincide cu cea de-a Doua Venire a lui Hristos si cu sfarsitul lumii.

2000 - Y2K - eroarea de programe a datei calculatoarelor face ca in anul 2000 sa apara un colaps mondial.

2000 - Inceperea noului mileniu al lui Hristos, conform religiei mormonilor. Noul Ierusalim va veni din cer si va ateriza in Independence, Missouri.

2001 - Liderul religios jamaican Fratele Solomon si adeptii lui, adventisti de ziua a saptea au crezut ca a Doua Venire a lui Iisus va fi undeva intre aprilie - 2000 si iulie - 2001.

2003, 29 noembrie - Lumea va pieri din cauza unui atac nuclear (Aum Shinirikyo).

2008, mai - 35 de membrii ai unui cult numit Adevarata Biserica Ortodoxa Rusa au pertecut sase luni intr-o pestera, in asteptarea Apocalipsei, prezise de catre liderul lor, Kuznetsov, care niciodata nu a insotit adeptii in pestera, a fost obligat sa se supuna unui tratament psihiatric de catre o instanta rusa.

2008, 10 septembrie - Pornirea acceleratorului de hadroni de la Geneva a generat temeri ca va sosi sfarsitul lumii.

2009, 13 februarie (ora 13:31) - Sfarsitul lumii a fost prezis de grupul ezoteric “Vast Entity Now Surpassed”.

2009, 9 septembrie - Lumea va fi inghitita de o gaura neagra generate de acceleratorul de particule din Elvetia.

***

In realitate, nu putem nega ca in vremurile noastre se fac tot felul de conspiratii, chiar si impotriva intregii omeniri, a vietii, a mediuluisi mai dureros, impotriva lui Hristos.

In filmul 2012 se face o conspiratie pentru a scapa din ghearele mortii doar bogatii, sefii de stat, celebritatile si capii lumii interlope. Ori acest rationament ca ne-am putea cumpara “o viata noua ” pe “pamant nou” este complet pueril.

Pot fi de acord ca exista un singur gen de conspiratie, acela a producatorilor de film in a ne tine pe noi oamenii in fata televizoarelor si a PC-urilor, ca san u mai putem inainta spre o viata cuvioasa, curate si crestineasca. Practic ni se ofera pe tava o virtuala, considerate inocenta si nedureroasa, plina de peripetii si intamplari evident virtuale, care au principalul dezavantaj ca ne departeaza de viata reala.

“Omul prin pocainta poate schimba hotaratea lui Dumnezeu” - spune Cuviosul Paisie Aghioritul. In fata oricaror nenorociri trebuie sa revenim cu un remediu, cu o solutie. Singurul scut puternic al omului in fata oricarei nenorociri este apropierea de Dumnezeu. Este nevoie de o apropiere care sa faca din din credinta omului - incredintare; te incredintezi Lui, intr-o dorita relatie de iubire reciproca om-Dumnezeu.

Intelegem prin pocainta ceea ce are ca motor iubirea de Dumnezeu: credinta neclintita, spovedanie deasa, rugaciune neimpartasita, renuntarea la patimi, la fapte rele, la ura si pacate. Sfarsitul lumii trebuie sa ne prinda pregatiti, iar altfel de preintampinare nu exista decat aceasta: sa traim sis a actionam de parca Domnul a si venit.

Sfintii Parinti spuneau ca teama de moarte si de judecata este cel mai puternic mijloc de a trezi sufletul la viata duhovniceasca. Grija pentru cele de maine poate ucide ziua de azi. Sfantul Teofan Zavoratul spunea: “Cate griji nu pricinuieste cateodata, gandul la necunoscutele viitorului! Scaparea de toate aceste griji este nadajduirea in Domnul”.

Asadar sfarsitul lumii trebuie asteptat ca implinire, nu ca un dezastru pentru omenire. Trebuie asteptat ca un punct de reper mai degraba incipient, nu terminal, al planului lui Dumnezeu cu lumea. Sfarsitul lumii nu este si sfarsitul iubirii dintre Creator si creatie.

Emanoil Morarescu

Despre autor

Emanoil Morarescu Emanoil Morarescu

Colaborator
11 articole postate
Publica din 15 Noiembrie 2010

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 4921

Voteaza:

2012 Sfarsitul Lumii ? 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE