Asemanarea omului cu Dumnezeu

Asemanarea omului cu Dumnezeu

Prin iubirea ei negrăită faţă de Dumnezeu, Maica Domnului a înfăptuit „completa” asemănare cu Dumnezeu, purtând până la capăt solia ca „ambasadoare” a întregului neam omenesc.

Astfel, întruparea şi îndumnezeirea apar ca o dublă „conformare” şi „modelare” a lui Dumnezeu cu omul, şi a divinului cu umanul.

Lepădând din contemplarea ei tot ceea ce nu este Dumnezeu şi tot ceea ce are un sfârşit sau o limită, depăşind „multiplicitatea” sau răspândirea şi ridicându-şi mintea spre „Lumina fără început şi fără sfârşit” a lui Dumnezeu, Fecioara Maria primeşte de la El, prin harul Duhului Sfânt, o „nouă naştere” şi poartă în sine o adevărată asemănare cu Dumnezeu. Această îndumnezeire reprezintă o imprimare a trăsăturilor divine în fiinţa umană, adică o unire interioară a ei cu Dumnezeu (Arhim. Sofronie, „Fericirea de a cunoaşte calea”, Edit. Pelerinul, Iaşi, 1997, pp. 34-35).

Pururea Fecioara Maria şi-a împlinit „solia” ei pentru neamul omenesc prin însăşi această experienţă de tip isihast. Realizând în sine asemănarea omului cu Dumnezeu, Preacurata L-a convins pe Acesta să Se „asemene cu omul”.

Lăsându-se „formată”, „modelată” de Dumnezeu prin harul îndumnezeitor, L-a înduplecat pe „Făcătorul a toate” să se coboare în pântecul ei, în care „a format” Ea chipul uman al lui Hristos la Întrupare (Diac. Ioan I. Ică jr., „Maica Domnului în teologia secolului XX şi în spiritualitatea isihastă a secolului XIV: Grigorie Palama, Nicolae Cabasila, Teofan al Niceei”, Edit. Deisis, Sibiu, 2008, p. 194).

Astfel, după cum spune Sf. Grigorie Palama, nu numai că s-a făcut Ea după asemănarea lui Dumnezeu, dar L-a făcut şi pe Dumnezeu „după asemănarea omului”, nu numai convingându-L, dar şi purtându-L în pântec fără sămânţă şi născându-L în chip nespus după ce a fost „formată” prin har de Dumnezeu, drept pentru care a fost numită de arhanghel „cu har dăruită”, şi dându-I lui Dumnezeu o „formă” prin natura omenească, drept pentru care i s-a binevestit: „Bucură-te!” (Lc. 1, 28) (Ibidem, pp. 364-365).

Sf. Grigorie Palama prezintă unirea divino-umană şi comuniunea oamenilor cu Dumnezeu prin trup şi sânge, ca răspuns al Acestuia la rugăciunea curată a Fecioarei Maria. Lauda adusă Maicii Domnului se transformă astfel într-o apologie a rugăciunii contemplative şi într-o evidenţiere a acestui model de desăvârşire.

Sfânta Fecioară a devenit „Mamă a lui Dumnezeu”, pentru că devenise mai înainte „Copilă a lui Dumnezeu”. Doar după ce Preacurata şi-a unit cu El „mintea”, atunci şi Dumnezeu S-a unit cu carnea ei. Arătându-l pe om fiu al lui Dumnezeu prin har, iar pe Dumnezeu Fiu al omului prin întrupare, Fecioara Maria a împăcat astfel lumea cu Creatorul lumii.

Totodată, Sf. Fecioară ne-a dat şi o lecţie de spiritualitate, învăţându-ne că adevărata contemplare are loc nu numai prin simţuri sau raţiune, ci mai degrabă prin curăţirea „minţii” şi împărtăşirea harului divin.

În acest sens, Sf. Grigorie Palama spune: „Te-ai făcut Mamă a lui Dumnezeu; ţi-ai unit mintea cu Dumnezeu, ai unit pe Dumnezeu cu un trup; L-ai făcut pe Dumnezeu Fiu al omului şi pe om fiu al lui Dumnezeu; ai împăcat lumea cu Făcătorul lumii; ne-ai învăţat cu fapta că la oamenii adevăraţi faptul de a contempla vine nu numai prin simţire şi gând, fiindcă atunci ei ar fi doar puţin superiori necuvântătoarelor, ci mult mai mult prin curăţia minţii şi prin împărtăşirea dumnezeiescului har, prin care ne desfătăm de frumuseţile deiforme nu prin gânduri, ci prin atingeri imateriale” (Sf. Grigorie Palama, „Fecioara Maria şi Petru Athonitul – prototipuri ale vieţii isihaste şi alte scrieri duhovniceşti”, Edit. Deisis, Sibiu, 2005, p. 214-215).

Maica Domnului ne-a dat să-L vedem chiar şi prin aceste simţuri „pe Cel Nevăzut într-o înfăţişare şi o formă ca a noastră, şi să ne atingem în materie de Cel Imaterial şi Negrăit”. Ea L-a hrănit cu „hrană ca a noastră pe Hrănitorul îngerilor; ne-a hrănit şi pe noi prin Însuşi Hrănitorul îngerilor cu hrană cu adevărat cerească şi nestricăcioasă”.

Sf. Fecioară i-a făcut pe oameni să aibă „aceeaşi viaţă cu îngerii” și i-a învrednicit de cinstiri încă şi mai mari, „zămislind de la Duhul Sfânt şi născând în chip uimitor o formă divino-umană şi făcând în chip negrăit natura umană concrescută cu natura divină şi aşa-zicând codivină” (Diac. Ioan I. Ică jr., op. cit., p. 365).

Prin implorare pioasă, cu mintea curată, la care nu s-a suit ceva pământesc, Sfânta Fecioară L-a coborât în lume, răspunzând chemării ei, pe Cel ce este însuşi „Izvorul Vieţii şi al nemuririi”.

Astfel, Maica Domnului ne-a făcut „nemuritori” şi fii ai lui Dumnezeu, pentru că „acum suntem uniţi intim cu El şi întreolaltă prin trupul şi sângele dat de Fecioară lui Hristos şi devenit trupul şi sângele lui Dumnezeu”.

Pururea Fecioara Maria ne-a adus însăşi „Comoara tuturor bunătăţilor, Izvorul veşnic care ţâşneşte în chip inseparabil din sânurile Tatălui, Cuvântul care şade deasupra bolţilor cereşti”. Iar El, Fiul lui Dumnezeu, ne-a adus „apă vie” şi ne-a dat o „hrană” care pe cei ce se împărtăşesc de ea îi face „nemuritori” şi fii ai lui Dumnezeu, făcuţi fii nu printr-un „simplu nume”, ci prin comuniunea dumnezeiescului Duh (Ibidem, p. 366).

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

10 Ianuarie 2019

Vizualizari: 1538

Voteaza:

Asemanarea omului cu Dumnezeu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact