Biblia, insa depinde ce vrei sa crezi

Biblia, insa depinde ce vrei sa crezi Mareste imaginea.

Biblia nu este o carte filosofica si morala, asa cum un tratat de istorie sau un tratat de etica nu sunt filosofie sau neaparat religie. Daca Biblia implica si alte judecati sau reflectii de natura filosofica si morala, este o cu totul alta poveste. La fel cum un roman filosofic nu este un tratat de filosofie sau un film artistic psihologic nu este un documentar pe teme de psihologie, fiindca atunci, dupa caz, nu ar mai fi un roman sau nu ar mai fi un film documentar.

Sub aspectul cunoasterii mistice, Biblia este un reper duhovnicesc necesar in vederea cunoasterii rostului, rolului si caile mantuirii noastre in aceasta lume. si infinitatea lui Dumnezeu s-a vadit prin lucrurile finite pe care ni le-a oferit spre cunoastere prin intermediul ratiunii noastre finite, incapabile sa descrie si sa inteleaga, totusi, infinitatea, dar care poate, datorita Harului lui Dumnezeu, sa o perceapa prin cunoastere mistica.

Sub aspectul istoricitatii, a lua legendele biblice ca adevar e dovada de intelepciune. Opiniile cercetatorilor sunt relative si susceptibile de interpretare de la o perioada istorica la alta, sau de la unul la altul, dupa caz, convingeri, interese, predispozitii, sistem de valori admis etc. Depinde de ce vrei sa crezi.

Dorinta unora de a vedea in Sfintele Scripturi doar relatari mitologice despre originea universului si a lumii, legende despre oameni si eroi, in fapt, povestiri fara vreun temei real, pornesc de la predispozitia si de ce nu, de la interesul "stiintific" de a demonstra ca homo religiosus este numai o etapa din evolutia speciei umane catre o ipotetica cunoastere absoluta asupra fiintei umane si a existentei in general. De pilda, referatul cosmogonic al Bibliei care se potriveste cu alte conceptii cosmogonice ale Orientului Apropiat sau corespondentele dintre anumite relatari biblice cu relatari religioase asemanatoare din spatii geografice limitrofe celui ocupat de evrei sunt pentru acestia tot atatea argumente care ar priva Sfintele Scripturi de autenticitate si validitate. Pentru altii, insa, acestea nu fac decat sa confirme adevarul biblic fiindca, pomenite fiind si "pe la altii" au o doza de veridicitate mult mai mare. Depinde ce vrei sa crezi.

De altfel, au mai fost gasite "argumente" pentru a demonstra non-inspiratia divina a Sfintelor Scripturi urmatoarele: Avraam este un personaj relativ recent sau robia din Egipt sau cartile Pentateuhului lui Moise (nu ar fi fost scrise de catre acesta si ar avea autori diferiti) sau Batalia de la Ierihon sau existenta sau nu a cetatii Ierihon insasi sau intelepciunea lui Solomon sunt toate laolalta asa cum, probabil, ar mai fi vreo cateva gasite de-a lungul timpului, niste inadvertente "demonstrate" pe baze documentare, arheologice, metodele bazate pe datarea prin elemente radioactive (C-14, C-13, uraniu-plumb, potasiu-argon) etc. Indiferent de metoda stiintifica de datare avuta in vedere, orice procedeu de determinare a erelor si varstelor geologice ori istorice va fi limitativ, relativ, rezultatele fiind susceptibile de interpretare si astfel, contestabile. Cat despre sursele documentare este firesc ca acestea sa treaca mai intai prin filtrul ratiunii si personalitatii autorului, adica, iarasi, subiective. Si atunci, de ce nu as alege sa cred in inspiratia divina a Sfintelor Scripturi, fiindca Dumnezeu Cel Preainalt nu poate sa fie decat obiectiv. si oricum, stiinta de secol XX, este relativa chiar si cu ceea ce intelegem prin conceptul de relativitate. Depinde ce vrei sa crezi.

Inca una: Cantarea Cantarilor are similitudini cu poezia erotica sumeriana si egipteana. Dar Cantarea Cantarilor are similitudini cu orice poem de dragoste scris vreodata nu numai cu poezia erotica sumeriana si egipteana. Asta dovedeste cel mult ca dragostea este universala (a fost "implantata" in om dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu care este Iubire) si modalitatile de exprimare a ei pot fi, uneori, asemanatoare. Cat despre simbolistica acestui poem in crestinism, ar fi multe de scris si nu e scopul acestui eseu. Depinde ce vrei sa crezi.

La fel, se afirma ca nu exista dovezi extra-biblice ale miracolelor Mantuitorului si ca El ar fi mentionat de unii autori romani si evrei doar accidental. E adevarat ca este mentionat "nitel", aceasta nu inseamna decat ca personalitatea Mantuitorului a fost atat de puternica incat a meritat mentionat. in general, evreii nu aveau nici un interes sa-l pomeneasca prea des, asta ar fi insemnat, acordarea unui rol mult prea important Mantuitorului ceea ce contravenea dorintei lor de a-L face uitat pentru posteritate (ce ar fi insemnat, in acest context, pomenirea miracolelor Lui?). Romanii, in schimb, ca orice popor "stapan" al lumii, nu-si doreau, de asemenea, o noua "zeitate" care nu se incadra in panteonul lor. Aceeasi intrebare: ce ar fi insemnat, in acest context, pomenirea miracolelor Lui la un popor roman care glorifica barbarismul celorlalti si maretia Imperiului Roman? Istoria se scrie de catre cei care, la un moment dat, "controleaza" destinele acestei lumi. Cum va aparea poporul roman intr-o carte de istorie contemporana aparuta in USA? Ca valori culturale demne de remarcat, probabil, ca ii vom avea pe Nadia Comaneci si Ilie Nastase (sportul in secolul XXI, pare-se, ca va capata si o denotatie culturala), nu pe Nichita Stanescu, nu de alta, dar s-ar putea sa-l eclipseze pe Walt Whitman, ca sa spun asa, mai in gluma, mai in serios. Cum ar arata un astfel de tratat si cat de veridice si mai ales, complete, ar fi faptele pomenite de acesta? Greu de spus si iarasi, spun, depinde ce vrei sa crezi si sa admiti ca fiind autentic si axiologic veritabil.

In concluzie, alegerea care mi se impune ca un fapt de la sine inteles este sa optezi pentru a admite ca "Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos spre invatatura, spre mustrare, spre indreptare, spre inteleptirea cea intru dreptate". (II Timotei, 3, 6). Nu de alta, dar dovezile "incontestabile" ale ratiunii noastre logice, de o parte si de alta, sunt "cam tot alea", adica, ceea ce am incercat sa subliniez prin randurile de mai sus.

I. Calin

Despre autor

Tulbure Calin Tulbure Calin

Colaborator
2 articole postate
Publica din 20 Februarie 2011

31 Iulie 2012

Vizualizari: 2323

Voteaza:

Biblia, insa depinde ce vrei sa crezi 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • andriesei florentinaPostat la 2011-03-10 19:22

    Bine scris! Dar cati nu privesc Biblia ca pe o ”istorie”. Religia e un lucru serios si Sfanta Scriptura -Biblia este sau ar fi trebuit sa fie cea mai citita de pe fata pamantului ptr ca lucreaza la întoarcerea la Dumnezeu a sufletelor pacatoase.Biblia are adancimi de ocean cu însusiri fundamentale si statornice si cred ca n-ar trebui sa lipseasca din nici o casa de crestin, ravnitor cu adevarat dupa mantuirea sufletului.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE