Ce inseamna dragostea indelung rabda

Ce inseamna dragostea indelung rabda Mareste imaginea.

Aceasta înseamnă că iubirea matură şi adevărată va răbda toate, va depăşi orice dificultăţi şi piedici.

In poveştile care tratează problema căsătoriei, iubirea este strâns legată de tema încercarilor, a dificultăţilor pe care cei doi soţi trebuie să le depăşească. Acesta este finalul tipic al poveştilor populare: după ce se confruntă cu pericole de moarte, „trec prin apă şi foc”, după ce îşi depăşesc şi îşi răscumpără greşelile, cei doi soţi se regăsesc unul pe celălalt.

Viaţa reală a soţilor este plină de încercări pe care, dacă le depăşesc, cei doi devin cu adevărat „un singur trup”.

***
In legătură cu aceasta, vreau să menţionez un exemplu1:

Nataşa şi Alexei s-au căsătorit devreme, imediat după şcoală. La vârsta de douăzeci de ani ei aveau deja doi copii: gemenele Ira şi Larisa. Căsnicia lor era liniştită şi prosperă. Cei doi aveau apartamentul lor, Alexei lucra, iar Nataşa se ocupa cu mare drag de treburile casei. La un moment dat, viaţa le-a dat o încercare foarte grea: Alexei a fost lovit de o maşină. Tânărul bărbat zăcea la pat, iar prognosticul medicilor era pesimist: va rămâne infirm şi imobilizat la pat pentru totdeauna. Deşi i-a fost foarte greu, această tragedie nu a învins-o pe Nataşa. Nu s-a îndoit nici o clipă că va rămâne în continuare cu soţul său. Toată lumea care o cunoştea - prieteni, foşti profesori - insista să o convingă că, mai devreme sau mai târziu, ea va trebui să-şi aranjeze viaţa. „Tu eşti încă tânără, iar el este infirm! - o compătimeau ei. Oare vrei să-ţi iroseşti tinereţea?

Eşti o femeie frumoasă şi mulţi întorc privirile după tine.” Era adevărat. Nataşa era frumoasă şi la chip, şi la suflet. „Eu am ales deja”, le răspundea femeia răspicat.

In cele din urmă, nici un „binevoitor” nu a mai îndrăznit să deschidă gura. Timp de opt ani, Nataşa l-a îngrijit cu dăruire pe Alexei. Opt ani! Fetele creşteau. Femeia lucra şi nu se mai întâlnea deloc cu prietenii ei pentru că nu avea timp. Nataşa nu se încredea în medicii care îl tratau pe Alexei; căuta mereu un specialist care să-l pună pe picioare. Şi a găsit! Credinţa nestrămutată a femeii în vindecarea soţului, devotamentul şi dedicarea cu care îşi îngrijea familia nu au fost zadarnice. Alexei s-a vindecat. In prezent, el este sănătos şi împlinit. Desigur, acesta este şi meritul Natasei - femeia care ştie să iubească.

***
Prin urmare, dragostea adevărată depăşeşte totul - necazuri, pierderi şi boli. Răsplata pentru dificultăţile depăşite este dobândirea intimităţii adevărate în relaţia cu persoana iubită, care nu poate fi înlocuită cu nimic altceva.

ELENA MOROZOVA

Nota:

1 M. Kravţova, Singurătatea femeii. Este ea cu adevărat tragică?, Editura Favor, Moscova, 2003, p. 72.

Fragment din cartea "CE TREBUIE SĂ ŞTII ÎNAINTE DE CĂSĂTORIE", EDITURA SOPHIA

Cumpara cartea "CE TREBUIE SĂ ŞTII ÎNAINTE DE CĂSĂTORIE"

 

Pe aceeaşi temă

22 Februarie 2019

Vizualizari: 1122

Voteaza:

Ce inseamna dragostea indelung rabda 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

dragostea iubirea

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE