Ce a scris Iisus pe nisip?

Ce a scris Iisus pe nisip? Mareste imaginea.

HRISTOS scrie „ceva" pe nisip în Evanghelia după Ioan, scena judecăţii femeii adulterine: „Şi au adus la El fariseii şi cărturarii pe o femeie, prinsă în adulter şi, aşezînd-o în mijloc, au zis Lui: Invăţătorule, această femeie a fost prinsă asupra faptului de adulter; iar Moise ne-a poruncit în Lege ca pe unele ca acestea să le ucidem cu pietre. Dar Tu ce zici? Şi aceasta ziceau, ispitindu-L, ca să aibă de ce să-L învinuiască. Iar Iisus, plecîndu-Se în jos, scria cu degetul pe pămînt. Şi stăruind să-L întrebe, El S-a ridicat şi le-a zis: Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintîi piatra asupra ei. Iarăşi plecîndu-Se, scria pe pămînt. Iar ei auzind aceasta şi mustraţi fiind de cuget, ieşeau unul cîte unul, înce- pînd de la cei mai bătrîni şi pînă la cel din urmă, şi a rămas Iisus singur şi femeia, stînd în mijloc. Şi ridicîndu-Se Iisus şi nevăzînd pe nimeni decît pe femeie, i-a zis: Femeie, unde sînt pîrîşii tăi? Nu te-a osîndit nici unul? Iar ea a zis: Nici unul, Doamne. Şi Iisus i-a zis: Nu te osîndesc nici Eu, Mergi; de acum să nu mai păcătuieşti" (Ioan, capitolul 8).

Eu cred că Hristos S-a aplecat şi scria pe pămînt în momentul cînd cărturarii şi fariseii tocmai au iniţiat un proces de judecată pentru a Se delimita astfel de ei. Hristos Se întoarce cu spatele la judecători şi Se preface că are treabă. De fapt El Se fereşte să aibă un contact vizual cu femeia învinuită, e ca şi cum un părinte se preface că nu vede ce a făcut rău copilul său. Hristos nu scrie nimic pe pămînt, e doar felul Lui de a le arăta fariseilor şi cărturarilor că nu doreşte să ia parte la judecata lor. Cînd judecătorii insistă, Hristos Se ridică şi le spune explicit poziţia Sa: „Cel dintre voi care este fără de păcat să arunce piatra." Zicînd acestea, Hristos Se apleacă iarăşi şi Se joacă în nisip. Hristos imită jocul dezinteresat al unui copil. El îşi ascunde privirea pentru ca femeia păcătoasă să nu se simtă stînjenită de sfinţenia şi bunătatea Lui. Poate că Hristos a lăcrimat atunci şi S-a întors cu spatele să nu fie văzut. Nu ştim. Dar este clar că Hristos S-a prefăcut a nu vedea femeia şi S-a ferit să o privească pentru ca ea să nu se ruşineze.

După ce toţi pîrîşii şi judecătorii s-au dus, unul cîte unul, şi femeia a rămas singură, Hristos Se ridică de jos şi Se întoarce spre ea. Abia atunci, cînd judecata a fost anulată şi femeia salvată, Hristos Se întoarce spre ea şi o priveşte. Acum în ochii femeii nu mai era groaza de dinaintea execuţiei, ci bucuria iertării. In această stare o întîmpină Iisus şi o întreabă: „Femeie, unde sînt pîrîşii tăi? Nu te-a osîndit nici unul?" O zice ca şi cum nu El i-a alungat pe toţi, ci parcă îndreptarea din inima ei ar fi făcut această minune. Desigur că Hristos nu a scris nimic pe nisip, totul a fost un joc al Iubirii, dar dacă cineva doreşte cu tot dinadinsul să creadă că pe nisip s-a scris ceva de taină, are şi acela dreptate: pe nisip s-a scris: „Iertaţi şi vi se va ierta."

Parintele Savatie Bastovoi

Dumnezeu povestit pe intelesul unei femei, Editura Cathisma

Cumpara cartea "Dumnezeu povestit pe intelesul unei femei"

10 Ianuarie 2018

Vizualizari: 8502

Voteaza:

Ce a scris Iisus pe nisip? 5.00 / 5 din 3 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • cristian antonPostat la 2020-01-11 22:57

    Am gasit undeva scris de pe la sfintii parinti ca defapt Hristos scria pe nisip pacatele celor prezenti,astfel ca odata ce a terminat cu fiecare,toti regasindu-se printre "scrisi" au plecat recunoscandusi prihanirea.....

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE