Centrul de Formare si Consiliere

Centrul de Formare si Consiliere Mareste imaginea.


Centrul de Formare si Consiliere "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril"

Cine suntem?

Suntem cateva maicute si cativa credinciosi ai Sfintei noastre Biserici care, cu binecuvantarea si sub obladuirea Inalt Prea Sfintitului Parinte Mitropolit Teofan, ne-am adunat, in Numele Celui ce ne-a fagaduit "Bucuria pe care nimeni nu o va lua de la noi", pentru a aduce celor care au nevoie o vorba buna, o ureche atenta la durere sau nedumerire, o mangaiere si un loc de intalnire cu aproapele si cu Dumnezeu.

 

Suntem slugile Cuvantului lui Dumnezeu, ostenitoare in pustia durerilor si spaimelor de toate felurile in care se zbat multi dintre semenii nostri, dar si martore vii ale Bucuriei si Mangaierii pe care ni le daruieste Dumnezeu in Sfanta Sa Biserica.

 

La ce bun un "Centru de formare si consiliere" in Biserica?

 

In primul rand pentru a crea si oferi celor ce au nevoie un loc si conditiile necesare redescoperirii centrului vietii noastre si a Caii ce duce catre el. Si pentru ca cei mai in nevoie din acest punct de vedere sunt adolescentii si tinerii, lor li se adreseaza, in primul rand, prezenta si lucrarea noastra aici.

 

Realitatea sesizata de oricine in cotidian si prezentata in atatea chipuri de mass-media, ne ofera destule motive de adanca ingrijorare privind viata si destinul copiilor si tinerilor nostri.

Ei s-au nasut si cresc intr-o lume tot mai robita de "printul intunericului", o lume care alearga pana la epuizare dupa "placeri" din ce in ce mai artificiale, procurate de produse surogat cu gust si aroma "identic naturale" si fuge cu disperare de durerea produsa de aceasta ratacire inghitind, mai ales sub impulsurile starnite de reclame, euforizante si tranchilizante de orice fel. Astazi patimile sunt starnite si "satisfacute" tot mai mult in virtual si in vazul tuturor. Din aceste cauze, si inca multe altele, valorile traditionale ale vietii si civilizatiei noastre, sunt acoperite si rasturnate de grave si dureroase confuzii. Cea mai dureroasa dintre ele ni se pare a fi cea starnita de instrainarea tot mai accentuata dintre parinti si copii. Aceasta situatie se datoreaza, pe de o parte, faptului ca majoritatea parintilor de astazi sunt inca victimele sistemului ateist de formare dar si a unei atractii fara discernamant fata de subprodusele "lumii libere" care au navalit in viata lor. De aici slabirea pana la absenta a atasamentului fata de valorile traditionale si tot mai mult timp risipit pe "relaxarea" oferita de programele TV.

 

Pe de alta parte, de decenii, parintii au transferat responsabilitatea invatarii valorilor vietii si a comportamentului moral sistemului educational care, pana la urma, asigura o diploma (valoarea suprema pe atunci) si un loc de munca. Aceasta realitate este acum si mai accentuata. Parintii, preocupati sa le implineasca copiilor lor mai ales nevoile financiare, au tot mai putin timp pentru a-i asculta si a le transmite valorile familiei astfel incat, la varsta adolescentei, multi copii simt ca nu apartin nici unui sistem de valori. Chiar valorile credintei invatate in ora de religie, la varsta adolescentei sunt percepute ca teoretice, departate de "viata reala" daca nu sunt traite si de parintii lor si sunt negate sau ironizate de "personalitatile" mass-mediei sau de prietenii din discoteci. Ca urmare, adolescentii sunt obligati sa-si creeze propria moralitate din franturi de informatie pe care le culeg din mers.

 

Din discutiile si consilierile pe care le-am avut cu delicventi minori din Penitenciarul de minori si tineri din Craiova, majoritatea proveniti din grupurile de adolescenti "dintre blocuri" sau de pe langa discotecile din mediul rural, s-a constatat ca ei nu simt ca fac parte dintr-o comunitate si ca nu s-au bucurat de o afectiune si o supraveghere atenta din partea parintilor. Si nu este vorba doar de cei proveniti din familii dezorganizate (cunoastem adolescenti care sunt gelosi pe cainii de apartament din cauza tandretei oferita acestora de parintii lor).

 

Indepartati de parinti, lipsiti de un model viu si puternic, multi adolescenti se simt nesiguri, nefericiti si impinsi sa traiasca la marginea societatii fara valori care sa-i ghideze. Ei sunt siguri ca nimanui nu le pasa de ei si nu mai sunt capabili sa le pese de cineva. Violenta din familie sau din mediul in care s-au format, lipsa modelelor adecvate, mai ales a tatalui, care de cele mai multe ori este absent, foarte ocupat sau victima unor patimi care il scot din viata familiei, are de cele mai multe ori ca rezultat si o identitate personala si chiar sexuala neclare. De aici refugiul in alcool, drog, prostitutie, pornografie, violenta, placeri usoare si ura fata de viata si valorile ei.

 

Esecul moralei personale si al responsabilitatii tinerilor constituie astazi nu numai o amenintare crescanda la adresa viitorului lor dar si la adresa intregii societati. Singura scoala nu mai poate redresa situatia. Dovada, faptul ca descoperim tot mai multi adolescenti, in randul elevilor cu bune rezultate la invatatura si chiar la purtare, care duc o viata dubla: una de "copil bun" acasa si la ore si alta straina de acest copil, in pauze, intre blocuri, la discoteca, pe Internet, in salile de jocuri mecanice, in baruri, etc. Tot mai multi folosesc alcool, chiar si droguri, sunt violenti in gesturi si in limbaj si privesc sexualitatea ca pe ceva derizoriu, ca pe o ocazie de a procura placeri si a uita de necazuri (in virtutea functiei anxiolitice a actului sexual).

 

Pentru a face fata situatiei si a-i inlatura consecintele nefaste, institutiile abilitate ale statului si ale societatii civile, sprijinite si de Institutii Internationale, desfasoara programe de educatie, informare si formare si creeaza structuri sociale adecvate pentru indrumare si sustinere ca: centre de informare si formare, retele de asistenta sociala, cabinete de consiliere, constituind un cadru adecvat pentru acordarea unei asistente competente si usor accesibile oricarui tanar. Din pacate, numarul acestor structuri este inca foarte mic in orase, iar in mediul rural sunt absente, din cauza lipsei atat a specialistilor cat si a fondurilor necesare.

 

Constatand si confruntandu-se cu aceasta dureroasa realitate, Arhiepiscopia Craiovei, atat prin activitatile Centrului Eparhial cat si prin organizatii nonguvernamentale, isi largeste si multiplica modalitatile de educare, formare si sprijinire a adolescentilor si tinerilor aflati in cautare de valori autentice sau in situatii de risc. In acest context si cu acest scop a fost infiintat, in noiembrie 2001 si Centrul de Formare si Consiliere Sfintii Arhangheli Mihail si Gaviil, din strada Fratii Buzesti nr. 20. De la inceputul activitatii noastre am beneficiat de sprijinul financiar al Arhiepiscopiei Craiovei si World Vision. Atat cheltuielile de intretinere cat si cele necesare pentru desfasurarea cursurilor si seminariilor si sprijinirea beneficiarilor nostri sunt cu sprijinul permanent al celor doi finantatori. De atunci si pana astazi, au beneficiat de informare specifica, formare, spijin si consiliere peste 10.000 de persoane de toate categoriile sociale si varstele, in special tineri si adolescenti. Astazi tot mai multi adolescenti si tineri vin la activitatile noastre indraznind sa-si formuleze intrebarile si nelinistile. Simtindu-se ascultati, intelesi si chiar iubiti incep sa devina atenti la mesajul Bisericii si la valorile care caracterizeaza si sustin viata crestinului.

 

Tot prin activitatile noastre, preotii tineri, si mai putin tineri, au invatat noi modalitati de a fi prezenti in lumea adolescentilor si tinerilor care nu vin la serviciile liturgice pentru initierea unei reale comunicari care sa le ofere, nu solutii magice sau un exces de nadejde sau iluzii de viitor, ci o putere care "nu este din lumea aceasta", prin care sa dobandeasca dreapta socotinta, spiritul discernamantului, intr-un cuvant echilibru launtric si viata adevarata in care binele este numit bine, si raul rau. Si acest lucru a reusit in buna masura.

 

Personalul centrului

monahia Siluana Vlad

 

Maica Siluana Vlad- coordonatorul Centrului.

-consilier, formator Comunicare, Medierea Conflictelor, Inteligenta Emotionala, Dezvoltare personala, Formare formatori (voluntari-consilieri, formatori, moderatori).

rasofora Filoteea Radulescu

 

- consilier, formator Medierea Conflictelor, Educatie religioasa copii si adolescenti.


rasofora Teofilia Serban

- administrator Centru.

formator Terapie prin muzica psaltica.

rasofora Tatiana Urda

-
consilier-formator, Consilierea sindromului post-avort, educatie religioasa copii.


sora Elena Afloarei

-
educatie religioasa copii


Ionela Groza

 

- secretar Centru, asistent seminarii si cursuri.

 

Obiectivele proiectului

apropierea tinerilor din diferite medii de Biserica (elevi, studenti, profesori, medici).

ajutorarea prin metodele consilierii si psihoterapiei ortodoxe a persoanelor aflate in dificultate (conflicte, alcoolism, handicap psihic sau fizic, sindrom post avort, detentie).

catehizarea si educatia religioasa a copiilor (din gradinite si parohii).

Activitati prioritare:

 

Activitati de formare

Activitati de consiliere

 

ACTIVITATI DE FORMARE

Formarea voluntarilor este una din principalele directii ale activitatii Centrului nostru. Interesul nostru este acela de a putea extinde cat mai mult reteaua de consiliere in diferite medii (parohii, scoli, spitale, facultate, gradinite), pentru ca toata lumea sa poata beneficia de sfatul si de ajutorul unui consilier ortodox.

 

Principalele probleme care apar in aceste medii sunt de comunicare, instrainare de sine, ceilalti, Dumnezeu. De aceea consilierul format in duhul psihoterapiei ortodoxe va cunoaste si modalitatile de depasire a diferitelor bariere ale comunicarii si sprijinire a noii relatii, indiferent cu cine ar fi.

 

Activitatea de formare se realizeaza prin intermediul urmatoarelor cursuri si activitati:

 

Curs practic de consiliere care este destinat diferitelor medii: persoane care lucreaza cu oamenii, membri ai unor institutii (asistenti sociali, profesori, medici, preoti) si studenti de la diferite facultati.

 

Curs de insusire a tehnicilor de consiliere adresat studentilor din anii terminali ai Facultatii de Teologie sectia Asistenta Sociala.

 

Scopul acestui curs este de a forma consilieri care prin aceste sedinte de consiliere sa parcurga ei insisi un demers al autocunoasterii si formarii prin testele proiective.

 

Curs de scrierea proiectelor de finantare, un curs foarte util tuturor celor care lucreaza in domeniul asistentei sociale sau care vor lucra.

 

Curs managementul proiectului este un curs destinat organizatiilor (ce functioneaza cu binecuvantarea Bisericii) care implementeaza proiecte.

 

Participantii sunt membri coordonatori de proiecte, directori executivi ai organizatiilor, alti membri ai echipelor de proiect (inclusiv contabilii).

 

Catehizare si educatie religioasa la copiii din gradinite, elevi la Scoala Generala. Aceasta activitate are ca scop familiarizarea copiilor cu principalele invataturi ale Bisericii Ortodoxe. Copiii sunt foarte receptivi la aceste invataturi si, de multe ori, ei devin propovaduitorii cei mai buni in familiile si cercurile lor de joaca. Este foarte important ca lor sa li se raspunda la fiecare intrebare cat mai simplu si pe intelesul lor si, mai ales, cu exemple vii (parabole, povestiri, poezii).

 

Elevii de scoala generala dispun de programul de educatie religioasa si catehizare prin participarea consilierilor la sedintele cu parintii, diferite ore deschise (dirigentie, vizite la Manastire) si intalniri periodice la Centru nostru (consiliere de grup). Aceste intalniri au loc la cererea dirigintilor si profesorilor de religie sau a elevilor.

 

Grupul de suport a persoanelor cu probleme psihice. Principala problema a persoanelor cu probleme psihice este aceea ca nu au cu cine comunica si mai ales ca ei cred ca sunt singuri.

 

Vorbind cu ceilalti ei isi spun problemele si mai ales vad ca ceea ce credeau ca este doar problema lor este de fapt si a celorlalti si deci ei nu sunt singuri.

 

Curs de formare de lideri ai grupurilor de tineri din parohii. Are ca scop formarea ca lideri a tinerilor care s-au remarcat prin activitatea desfasurata in cadrul grupurilor de tineri care functioneaza pe langa parohiile din Arhiepiscopia Craiovei.

 

In urma acestor cursuri speram ca rolul tinerilor formati sa creasca tot mai mult degrevand astfel preotul paroh de cat mai multe din atributiile care-i revin ca organizator al activitatilor destinate tinerilor.

 

Seminarul Pasi spre desavarsire cu 15 cadre medicale. Este un seminar de dezvoltare si cunoasterea personala si de formare a abilitatilor de lucru cu pacientii. In cadru acestui seminar tehnicile utilizate sunt de terapie emotionala, parcurgandu-se etapele modelului Baron de consiliere.

 

ACTIVITATI DE CONSILIERE

 

Centrul nostru desfasoara o importanta activitate de consiliere a persoanelor aflate in situatie de criza. Modul in care noi incepem consilierea cu aceste persoane este diferit de la caz la caz. Fie ne cauta ei, fie ne intalnim pe strada, fie sunt trimisi la noi. De aceea nu se poate preconiza ce numar de persoane va fi consiliat.

 

In mod organizat avem urmatoarele segmente de consiliere, sustinute de consilierii specializati ai Centrului nostru:

 

La Penitenciarul de Maxima Siguranta:

 

Consilierea cu detinutii inchisi pe viata se va desfasura, ca si pana acum, o data pe saptamana cu un numar ce variaza de la 8 la 15 detinuti.

 

Detinutii care sunt scosi la consiliere se afla intr-o permanenta corespondenta cu noi. Le cunoastem astfel problemele, nelamuririle, greutatile si, in functie de importanta problemelor si timp, ne intalnim in cele 3 ore rezervate consilierii individuale.

 

Pentru ca unii dintre detinuti nu mai au nici o legatura cu familiile lor am vrea sa-i ajutam si material (hrana, rechizite, carti, haine de stricta necesitate). Ajutorul material il acordam ca o mangaiere in sarbatori, atunci cand ei nu au de la cine primi nimic.

 

Consilierea de grup in vederea pregatirii detinutilor pentru perioada post-detentie se va desfasura pe tot parcursul anului o data pe saptamana cu 18 detinute, avand prioritate detinutele care urmeaza sa se elibereze in perioada imediat urmatoare.

 

Consilierea urmareste identificarea potentialului de reintegrare sociala si stabilirea unui plan personalizat de actiune pentru perioada post-detentie.

 

Consiliere de grup in vederea pregatirii pentru detentie cu detinutele aflate in arest preventiv se desfasoara o data pe saptamana. Numarul este fluctuant, in functie de detinutele care se afla in arest preventiv. Consilierea urmareste identificarea si depasirea temerilor pe care le au persoanele aflate in arest preventiv referitor la perioada de detentie care, in general urmeaza.

 

Consilierea persoanelor cu diferite probleme ce intra in legatura cu noi prin recomandarea diferitelor persoane ce ne cunosc, fie pe strada sau pur si simplu vin intr-o stare critica la Centrul nostru nestiind cu ce i-am putea ajuta.

 

Cu ei facem fie consiliere de grup, fie individuala. Daca problemele lor nu sunt doar in legatura cu ei, atunci noi vrem sa intram in legatura si cu familiile lor sau celelalte persoane implicate in problema.

 

Aceasta prima discutie cu ei va ghida orientarea lui: fie consiliere individuala, de grup sau de cuplu, sau trimiterea la alti specialisti (psiholog, institutie specializata pe ajutorarea materiala.). Aceasta consiliere se va realiza de catre consilierii specializati ai Centrului nostru care au in principal urmatoarele atributii:

 

- cunoasterea resurselor proprii si a specificului de implementare a lor.

- familiarizarea cu problema beneficiarului (scopul, persoane implicate, alte solutii incercate).

- identificarea problemei reale a beneficiarului.

- identificarea tipologiei beneficiarului (modul cum se poate discuta cu el, deschiderea lui, scopul pentru care a venit) si a sistemului lui de valori.

- recunoasterea modalitatii de lucru cu beneficiarul.

- orientarea beneficiarului spre o anumita forma de servicii ale Centrului nostru (consiliere de grup, individuala, de cuplu) sau serviciile altor institutii.


Grupul de consiliere a sindromului post-avort cu educatoarele de la gradinita Sfanta Lucia necesita o noua organizare pentru continuarea sesiunilor de consiliere pentru ca nu au fost parcurse toate etapele necesare vindecarii si, mai ales, educatoarele necesita in continuare sprijinul.

 

Cateva persoane din acest grup au depasit fazele critice ale acestei consilieri (negarea, rusinea, vina, plangerea pierderii) iar acum ele au devenit persoane-suport in consilierea tuturor.

 

Grupul de consiliere a sindromului post-avort de la sediul Centrului cu 15 femei. Dorinta noastra este ca mai multe femei sa cunoasca importanta acestei consilieri in rezolvarea conflictelor interioare, in impacarea cu Dumnezeu si cu sine.

 

Grupul de dezvoltare personala a persoanelor cu dizabilitati.

 

Scopul acestei consilieri este de identificare a potentialului de socializare a tinerilor care au un handicap fizic, transformarea grupului intr-o echipa eficienta, capabila sa proiecteze si sa implementeze activitati cu scopul rezolvarii problemelor individuale sau de grup.

 

Se mai urmareste si identificarea celor mai eficiente mijloace de sensibilizare a opiniei publice privind problemele persoanelor cu dizabilitati si folosirea lor in limita resurselor (umane, materiale, financiare, informationale, de timp) de care dispune la acest moment grupul.

 

Grupul de mediere a conflictelor cu detinuti de la Penitenciarul de Tineri si Minori cu 25 detinuti (doua grupe).

 

Criteriile de selectionare au fost ca din fiecare celula sa participe 2 detinuti cu probleme de comportament si unul care nu creeaza probleme.

 

Grupul de mediere a conflictelor cu personalul Penitenciarul de Maxima Siguranta.

 

Scopul acestui grup este de identificare a problemelor ce apar in interiorul personalului Penitenciarului si moderarea acestora prin participarea deschisa si directa.

 
http://www.sfintii-arhangheli.ro

.

23 Ianuarie 2007

Vizualizari: 8419

Voteaza:

Centrul de Formare si Consiliere 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE