Creaturile nu au fost create rele

Creaturile nu au fost create rele Mareste imaginea.

Creaturile nu au fost create rele, dar prin păcatul omului ele s-au îndepărtat de natura lor dintâi şi au urmat necumpătării acestuia

In a cincea zi au fost create vieţuitoarele din ape; prin ele şi în ele se arată înţelepciunea cea de multe feluri a lui Dumnezeu. Cine ar putea enumera mulţimea lor şi marea varietate a soiurilor lor? Mai mult: vieţuitoarele create în apă au fost binecuvântate de Dumnezeu ca să fie aceasta o dovadă că oamenii au să primească pocăinţă şi iertare de păcate prin apă şi prin baia naşterii din nou, adică toţi cei care se apropie de adevăr, care se nasc din nou şi primesc binecuvântare de la Dumnezeu. Chiţii şi păsările carnivore însă sunt o imagine a oamenilor lacomi şi a călcătorilor de lege. Vieţuitoarele din apă şi păsările au una şi aceeaşi fire; dar unele şi-au păstrat firea lor şi nu fac rău celor mai slabe decât ele; păstrează legea lui Dumnezeu şi se hrănesc cu seminţele pământului; altele însă calcă legea lui Dumnezeu, sunt carnivore şi fac rău celor mai slabe decât ele; tot aşa şi drepţii, care păzesc legea lui Dumnezeu, nu mănâncă pe nimeni şi nu fac rău nimănui, pentru că trăiesc cuvios şi drept; iar răpitorii, ucigaşii şi necredincioşii se aseamănă cu chiţii, cu fiarele şi cu păsările carnivore, că, aşa zicând, mănâncă pe cei mai slabi decât ei. Da, neamul vieţuitoarelor din apă şi al târâtoarelor, deşi a avut parte de binecuvântarea lui Dumnezeu, binecuvântarea nu le-a folosit la nimic.

In a cincea zi Dumnezeu a făcut animalele cu patru picioare şi fiarele şi târâtoarele cele de pe pământ, dar nu le-a mai binecuvântat, pentru că pâstra binecuvântarea pentru omul pe care avea să-l facă în ziua a şasea. In acelaşi timp, animalele cu patru picioare şi fiarele sunt preiiichipuire a unor oameni care nu cunosc şi nu cred in Dumnezeu, a acelora care cugetă cele pământeşti şi nu se pocăiesc. Că oamenii care se întorc de la nelegiuirile lor şi trăiesc cu dreptate, ca păsările se înalţă cu sufletul, cugetând cele de Sus şi bineplăcând voinţei lui Dumnezeu; dar cei care nu cunosc pe Dumnezeu şi sunt necredincioşi se aseamănă cu păsările care au aripi, însă nu pot să zboare şi nici nu pot alerga spre cele înalte ale Dumnezeirii; şi unii ca aceştia se numesc oameni, dar gândesc cele de jos şi cele pământeşti, pentru că sunt îngreuiaţi de păcatele lor.

Animalele care se numesc fiare sălbatice îşi au numele de la cuvântul a se sălbătici; la început n-au fost create rele sau otrăvitoare - că răul nu-i o creaţie a lui Dumnezeu -, ci toate cele create de Dumnezeu au fost bune şi bune foarte, dar păcatul săvârşit de om le-a făcut rele şi pe ele; când omul a călcat porunca lui Dumnezeu, au călcat-o şi ele.

Intocmai ca un stăpân al casei: dacă el face binele, neapărat şi slugile vor face fapte bune; dar dacă stăpânul păcătuieşte, păcătuiesc împreună cu el şi robii; la fel s-au petrecut lucrurile şi cu cele care erau în jurul omului; când a păcătuit stăpânul, au păcătuit şi roabele. Când însă omul va alerga iarăşi să le facă pe cele ale firii şi nu va mai păcătui, atunci si fiarele îşi vor redobândi blândeţea de la început.

SFÂNTUL TEOFIL AL ANTIOHIEI

Fragment din cartea "Animalele in spiritualitatea ortodoxa", Editura Sophia

Cumpara cartea "Animalele in spiritualitatea ortodoxa"

Pe aceeaşi temă

13 Iulie 2020

Vizualizari: 1070

Voteaza:

Creaturile nu au fost create rele 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfintii si animalele

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE