
Inginerul, inventatorul, pilotul şi aviatorul Aurel Vlaicu, la frumoasa vârstă de 15 ani Avea un singur crez: „Într-o zi, eu am să zbor!” Şi a zburat. De altfel, puţini au fost dintre aceia care au crezut în spusele copilului Aurel. Într-adevăr, pe 17 iunie 1910, Aurel Vlaicu a realizat primul zbor din Istoria Aviaţiei Române. Avionul a fost conceput, realizat şi pilotat în România de Aurel Vlaicu, iar zborul a avut loc pe Dealul Cotrocenilor, în Bucureşti. Era primul „avion naţional” – avion realizat de un român pe pământul României. Deşi n-a zburat decât vreo 50 de metri la o înălţime de 3-4 metri, Vlaicu a fost peste măsură de bucuros: „Nici Alpii nu mi-i închipuiam mai înalţi ca înălţimea la care mă ridicasem eu. Fiindcă patru metri erau pentru mine un record care-mi consacra maşina. Zburasem şi aceasta era principalul”.
În fiecare an, în preajma datei de 17 iunie, când se sărbătoreşte Primul zbor din Istoria Aviaţiei Române, Forţele Aeriene Române, Clubul Aerian Român, Aeroporturile, Aerodromurile, Bazele Aeriene, organizează activităţi specifice tematicii zborului: mitinguri aviatice, spectacole pe cer cu acrobaţii aeriene, expoziţii, lansări de carte, lansări de paraşutişti, Ziua Porţilor Deschise etc. Sâmbătă, 20 iunie 2015, pe Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa „Aurel Vlaicu” va avea loc cel mai mare show aerian al anului. Vor evolua aeronave de tipul MIG-21 LanceR, IAR-330 H, C-27 Spartan, IAR-99 Şoim, IAR-316 B, Zlin-50, C-130, Boeing-737, Extra-300, EC-135, MI-17, Yak-52, precum şi aeronave internaţionale.
Credinţa în puterea şi măreţia zborului, probabil că declanşează un război lăuntric ce dă naştere la o forţă, o energie creativă de neimaginat. În această situaţie, se poate spune, pe drept cuvânt, că orice vis poate deveni realitate, chiar şi zborul. Totul este credinţă, voinţă, inspiraţie, perseverenţă şi îndrăzneală indiferent de obstacolele pe care le întâmpini. Restul este pricepere şi talent. În această idee, se pare că Cerul nu este de partea celor indiferenţi şi fricoşi, ci dă un avânt incredibil celor îndrăzneţi.
Cu toate acestea, zborul, visul celor îndrăzneţi, merge mai departe!
Puterea mistică a zborului, în mare parte, nu se poate exprima prin sentimente, pentru că atunci când simţi şi trăieşti magia zborului, nici o glorie a pământului, nici cel mai bun prieten, nici cea mai mare iubire, nimic din toate aceste lucruri nu mai prezintă importanţă pentru tine, în acele momente, căci trăieşti clipele veşniciei. Nu de puţine ori, omul cerului rămâne fără cuvinte la întrebarea: ce ai simţit şi ce ai văzut acolo, sus...? Am simţit şi am trăit credinţa zborului.
Cer senin!
Comandor (r) Ştefan Popa
-
IN MEMORIAM: AUREL VLAICU
Publicat in : Credinta -
Intr-o zi, am sa zbor!
Publicat in : Religie -
Eu vreau sa zbor!
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.