Eu vreau sa zbor!

Eu vreau sa zbor! Mareste imaginea.

“Eu vreau sa zbor!” Sub acest generic, in data de 25 septembrie, a avut loc o dubla manifestare: de comemorare a inventatorului, constructorului, pilotului si eroului aviator Aurel Vlaicu si deschiderea noului an scolar pentru structura “Cetatea Fetei” din cadrul Scolii cu clasele I-VIII “Gheorghe Sincai” cu sediul in comuna Floresti, judetul Cluj. Acest eveniment face parte dintr-un amplu program de actiuni culturale si educative “Centenarul Aurel Vlaicu”, prin care se comemoreaza 100 de ani (13 septembrie 1913 - 13 septembrie 2013) de la tragicul eveniment aviatic de la Banesti, judetul Prahova, cand Aurel Vlaicu s-a prabusit cu avionul construit si pilotat de el – Vlaicu II.

De altfel, intreaga luna septembrie a acestui an a fost dedicata “Centenarului Aurel Vlaicu” prin desfasurarea unor ample actiuni culturale, atat in tara cat si in strainatate. In acest sens, Institutul Cultural Roman a organizat o expozitie de exceptie, precum si vizionarea filmului Aurel Vlaicu (1977), de Mircea Dragan.

Activitatea de la Floresti s-a desfasurat la initiativa Ligii Aeriene Romane, filiala Cluj, avandu-l presedinte pe comandorul (r.

) Stefan Popa, in urma unui Acord de parteneriat intre Scoala cu clasele I-VIII “Gheorghe Sincai” cu sediul in Comuna Floresti, judetul Cluj, doamna directoare Prof. Violeta Ortensia Ilea Bonda si Liga Aeriana Romana, filiala Cluj. Deschiderea a fost facuta de Parintele Marcel Agrisan, preotul paroh al Parohiei Ortodoxe a „Tuturor Sfintilor”, Floresti, printr-o rugaciune de invocare a binecuvantarii lui Dumnezeu.
Eu vreau sa zbor! Acesta a fost visul milioanelor de oameni de-a lungul istoriei omenirii. Acesta a fost si visul copilului, elevului si tanarului Aurel Vlaicu. Zborul, ca orice vis, are tendinta de a se transforma in realitate. Cine nu a privit vreodata o pasare pe cer, minunandu-se si, totodata, gandindu-se ca zborul e un lucru destul de simplu? Dintru inceput, oamenii visau ca intr-o zi si ei vor putea zbura ca pasarile.
Zborul, dupa cum spuneam, a patruns in inimile multor oameni, dar putini sunt aceia care au crezut cu toata fiinta lor in transformarea acestui maret vis in realitate. Printre pionierii aviatiei mondiale se numara si inginerul Aurel Vlaicu, care din copilarie marturisea cu voce tare credinta lui in zbor: „Eu am sa zbor!”.

Cum se explica, insa, sau ce reprezinta dorinta de a zbura? Greu de explicat. Credinta in puterea si maretia zborului probabil ca declanseaza un razboi launtric ce da nastere unei forte, o energie creativa de neimaginat. In aceasta situatie, se poate spune, pe drept cuvant, ca orice vis poate deveni realitate, chiar si zborul. Totul este credinta, vointa, inspiratie, perseverenta si indrazneala indiferent de obstacolele pe care le intampini. Restul este pricepere si talent.

Nascut la 7 noiembrie 1882, intr-un mic sat din Transilvania, Aurel Vlaicu a fost un renumit inginer roman, inventator, constructor de avioane și pilot. A studiat la Budapesta și Munchen.

„Fiti indrazneti si voi, dragi copii! Educatori, parinti, lasati-i pe copii sa viseze, sa aiba cele mai indraznete visuri sa tinteasca cat mai sus! Incurajati-i si dezvoltati-le imaginatia, dati-le modele de reusita si de implinire a viselor, asa precum este Aurel Vlaicu! Dragi parinti, nu rupeti aripile copiilor vostri, lasati-i sa zboare, lasati-i sa viseze, pentru ca stiti din experienta vietii ca cea mai mare infrangere a omului este renuntarea la vis”, a precizat doamna prof. Violeta Ortensia Ilea Bonda, directoarea Scolii.

Moartea lui Aurel Vlaicu, in septembrie 1913, la numai 31 de ani, in timp ce incerca sa traverseze Carpații la bordul mașinii sale de zbor, l-a transformat pe acesta intr-un erou al inceputurilor aeronauticii universale.
“Pentru noi, cei care iubim albastrul cerului, fascinatia zborului, care facem parte din marea familie a cavalerilor aerului si sorbim din pocalul visului de aur al omenirii, pentru noi, cei care traim pentru a zbura, „AUREL VLAICU e primul sol al unui vis milenar, intaiul soldat cazut pe campul de batalie, cel dintai sange varsat pentru trecerea Carpatilor. Pasarea lui nu si-a oprit numai o clipa aripile, ea va pluti totdeauna deasupra sufletelor noastre, o uriase pasare albastra a credintei romanesti”, asa cum avea sa spuna prietenul si neobositul sustinator al sau, Octavian Goga”, a relatat comandorul (r.) Stefan Popa in discursul sau.

„Nu intamplator, Domnul Iisus Hristos a rostit cuvintele: „Indrazniti, Eu am biruit lumea!”.
In acest sens, se pare ca Cerul nu este de partea celor indiferenti si fricosi, ci da un avant incredibil celor indrazneti”, a tinut sa precizeze Parintele Marcel Agrisan in discursul domniei sale.
In veci sa fii slavit, Vlaicule, erou genial al aripilor romanesti!

Un inceput bun si binecuvantat an scolar si mult succes, dragi copii!

Doamne ajuta!
Stefan Popa

.

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
493 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

27 Septembrie 2013

Vizualizari: 2384

Voteaza:

Eu vreau sa zbor! 5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

zborul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE