Crucea noastra cea de toate zilele

 Crucea noastra cea de toate zilele Mareste imaginea.

In peisajul tot mai aglomerat al oraselor mari, rareori o cruce mai provoaca gesturi de piosenie in afara Sarbatorilor mari. Crucea, simbolul vietii, este peste tot unde dorim sa o primim in suflet: daca inima ne este deschisa, pe cruce ne putem rastigni pacatele si le putem da uitarii.

Crucile mari din ciment, din cimitir, inseamna moarte. Crucea de sus, de pe acoperisul de tabla al Bisericii inseamna tacere. Semnul Crucii facut in graba pe langa vreo bisericuta de cartier, cand trecem prin oras spre aiurea inseamna ca ne gandim la suflet cat ni se misca mana de la frunte la inima, si am vrea mai mult, am avea nevoie de mai mult.

In fapt, crucea are o semnificatie aparte pentru fiecare dintre noi. Deseori vedem crucea de lemn dusa la inmormantari, si o asociem cu moartea. O vedem in Biserica la nunti si o asociem cu fericirea. Insa trebuie sa ne reamintim deseori ca principala semnificatie a crucii trebuie sa fie, pentru noi, acceptarea iubirii lui Hristos, care a murit rastignit pentru noi si acceptarea unui cod al vietii care sa ne aduca pe calea cea buna.

Crucea ne aminteste ca Iisus a murit rastignit de oameni pentru oameni, iar suferintele indurate de acesta nu au fost in zadar. Amintirea faptelor sale, a sacrificiului facut, este cuprinsa in orice cruce din lume astazi. Pentru a putea dovedi credinta noastra prin inchinare, facand semnul Crucii, trebuie intai sa ne amintim si sa acceptam rastignirea lui Iisus ca pe o vina a omului: ura, violenta, orgoliul, defaimarea, ignoranta, dorinta de putere, toate impreuna pacate ale oamenilor, au dus la rastignire. Cu toate acestea, Iisus a inviat si ne-a dat speranta si sansa de a ne mantui.

"L-au dezbracat de hainele Lui, si L-au imbracat cu o haina stacojie. Au impletit o cununa de spini, pe care I-au pus-o pe cap, si I-au pus o trestie in mana dreapta. Apoi ingenuncheau inaintea Lui, isi bateau joc de El, si ziceau: "Plecaciune, Imparatul Iudeilor!" Si scuipau asupra Lui, si luau trestia si-L bateau in cap. Dupa ce si-au batut astfel joc de El, L-au dezbracat de haina stacojie, L-au imbracat cu hainele Lui, si L-au dus sa-L rastigneasca." (Matei 27:28-31)

Pentru unii, crucea inseamna moarte, pentru altii viata. Pentru crestini, crucea reprezinta viata, deoarece pe cruce a fost rastignit Iisus, insa a inviat trei zile mai tarziu si a promis viata vesnica tuturor celor care ii urmeaza invatamintele. Pentru ceilalti, care nu pot vedea mai departe de mormant si prohod, inseamna moarte.

O alta semnificatie a crucii este legata de cainta pentru pacatele savarsite: cand ne ducem crucea, spunem ca acceptam pacatele comise si suntem dispusi sa platim pentru ele, sa ne asumam responsabilitati. La fel, Iisus le-a cerut apostolilor sai sa isi lase familia si tot ce aveau, pentru a-i sluji. Iar atunci cand a fost aproape de a fi rastignit, le-a cerut din nou sacrificii: "Atunci Iisus a zis ucenicilor Sai: "Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea, si sa Ma urmeze. Pentru ca oricine va vrea sa-si scape viata, o va pierde; dar oricine isi va pierde viata pentru Mine, o va castiga. Si ce ar folosi unui om sa castige toata lumea, daca si-ar pierde sufletul? Sau, ce ar da un om in schimb pentru sufletul sau?" (Matei 16:24-26)

Ceea ce ne cere insa Iisus pentru a-L urma nu sunt fapte mari, grandioase, ci bunavointa de zi cu zi care ne face oameni mai buni. Necesita efort in fiecare, in fiecare clipa, determinare si multa dragoste. Poate si pentru ca drumul lui Iisus nu este cel usor, de aceea uitam uneori sa-l urmam. Asta cum spunea cardinalul John Henry Newman, "sa ridici crucea lui Hristos nu este o actiune facuta odata pentru totdeauna; inseamna practica continua a multor indatoriri care nu ne plac".

Livia Popescu

Despre autor

Livia Popescu Livia Popescu

Senior editor
33 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2010

03 August 2012

Vizualizari: 1458

Voteaza:

Crucea noastra cea de toate zilele 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE