
Ca si etimologie, cuvantul "cruce" provine din latinescul "crux". Dar acest termen nu desemna intreaga suprafata a acesteia, ci doar stalpul vertical, fara "patibulum" (partea orizontala), pe care erau rastigniti condamnatii la moarte.
Simbol vechi, crucea este folosita cu mult timp inaintea aparitiei crestinismului, ca simbol al soarelui, al cerului si al pamantului. De asemenea, centrul ei reprezenta mijlocul universului, iar cele patru brate punctele cardinale.
Ca simbol crestin, crucea apare abia pe la sfarsitul secolului al V-lea, cand crestinii au inceput sa faca analogia intre pozitia de ruga, cu bratele intinse, in forma crucii.
Astazi, crestinii cinstesc Sfanta Cruce datorita mai multor considerente: aceasta reprezinta jerfa Fiului lui Dumnezeu, lemnul crucii pe care s-a rastignit Domnul simbolizeaza altarul sau de jertfa, iar semnul crucii este o pecete, un gest prin care ne aratam participarea la jerfa lui Hristos.
Semn al lui Hristos, crucea este deopotriva si semn al crestinului. Este semnul schimbului de iubire intre noi si Dumnezeu. Acea iubire care iubeste si cand e pe cruce sau pana la cruce si se roaga pentru iertarea si mantuirea celor ce-L rastignesc.
Dar e si iubire umana descoperita prin om. Si de aceea, Iisus a invins radical si definitiv egocentrismul: sursa pacatului ai a raului. Aceasta o arata crucea.
Pasca Iulia
-
Biserica Sfanta Cruce - Pelendri
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfanta Cruce Agiasmati
Publicat in : Biserica in lume -
Sfanta Cruce si cinstirea sfintei cruci
Publicat in : Duminica Sfintei Cruci -
Chilia Sfanta Cruce - Athos
Publicat in : Pelerinaje
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.