Crucea si simbolurile ei

Crucea si simbolurile ei Mareste imaginea.

Ca si etimologie, cuvantul "cruce" provine din latinescul "crux". Dar acest termen nu desemna intreaga suprafata a acesteia, ci doar stalpul vertical, fara "patibulum" (partea orizontala), pe care erau rastigniti condamnatii la moarte.

Simbol vechi, crucea este folosita cu mult timp inaintea aparitiei crestinismului, ca simbol al soarelui, al cerului si al pamantului. De asemenea, centrul ei reprezenta mijlocul universului, iar cele patru brate punctele cardinale.

Ca simbol crestin, crucea apare abia pe la sfarsitul secolului al V-lea, cand crestinii au inceput sa faca analogia intre pozitia de ruga, cu bratele intinse, in forma crucii.

Astazi, crestinii cinstesc Sfanta Cruce datorita mai multor considerente: aceasta reprezinta jerfa Fiului lui Dumnezeu, lemnul crucii pe care s-a rastignit Domnul simbolizeaza altarul sau de jertfa, iar semnul crucii este o pecete, un gest prin care ne aratam participarea la jerfa lui Hristos.

Semn al lui Hristos, crucea este deopotriva si semn al crestinului. Este semnul schimbului de iubire intre noi si Dumnezeu. Acea iubire care iubeste si cand e pe cruce sau pana la cruce si se roaga pentru iertarea si mantuirea celor ce-L rastignesc.

Dar e si iubire umana descoperita prin om. Si de aceea, Iisus a invins radical si definitiv egocentrismul: sursa pacatului ai a raului. Aceasta o arata crucea.

Pasca Iulia

Despre autor

Iulia Pasca Iulia Pasca

Colaborator
9 articole postate
Publica din 09 Decembrie 2010

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 2647

Voteaza:

Crucea si simbolurile ei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE