
Dacă avem o concepţie corectă despre lume, dacă înţelegem ce e iubirea adevărată, ce este familia adevărată, dacă ne străduim să devenim mai buni, atunci când vine momentul alegerii decisive apar totuşi îndoieli - iar dacă nu apar, merită să le provocăm în mod artificial. Aceasta este o decizie mult prea importantă ca să o luăm fără verificare şi chibzuinţă. Căror lucruri să le acordăm atenţie, ce să întreprindem pentru a micşora probabilitatea unei greşeli?
Reciprocitatea şi caracterul sentimentelor Sentimentele voastre trebuie să semene cu iubirea adevărată, nu cu patima sau cu dependenţa amoroasă - şi, cu toate că am dedicat acestei teme un capitol aparte, nu întotdeauna reuşim să recunoaştem iubirea adevărată. O caracteristică importantă a ei este liniştea - nu flacără, nu explozie, nu incendiu.
In orice caz, sentimentele trebuie să fie reciproce. Şi aceasta este o caracteristică a iubirii adevărate.
Coincidenţele
Corectitudinea alegerii poate fi verificată cel mai uşor după acele coincidenţe care sunt foarte de dorit pentru o viaţă familială fericită.
Pentru a analiza calităţile omului, este de dorit să te cunoşti cu el măcar de un an (uneori ajunge şi o jumătate de an) - şi nu numai să te cunoşti cu el, ci şi să trăieşti o anumită experienţă a comunicării cu el, să-l vezi cum reacţionează la efort, la greutăţi, să-l vezi cum comunică cu prietenii şi cu părinţii, ce atitudine are faţă de aceştia, fiindcă apoi va avea aceeaşi atitudine şi faţă de tine.
Căror lucruri trebuie să le dai atenţie?
In primul rând, concepţiei sale despre lume, sistemului său de valori. Care este pentru el sensul vieţii ? Cum înţelege scopul familiei ? Cum înţelege rolul său şi rolul tău în familie, repartizarea îndatoririlor familiale? Ce crede despre naşterea şi creşterea copiilor? Câţi copii vrea? Care sunt convingerile lui religioase?
In al doilea rând, relaţiei dintre părinţii lui. In mare măsură, el va repeta modelul acestei relaţii. Cât de mult îţi place? Cât de mult seamănă cu relaţia dintre părinţii tăi? Este foarte bine dacă asemănările sunt mari.
Importanţă are şi nivelul studiilor şi al bunăstării materiale: cu cât este mai mare apropierea, cu atât este mai bine.
Diferenţele culturale şi naţionale. In vremea noastră de amestecare a popoarelor este mare tentaţia căsătoriilor mixte. O femeie de la noi se poate căsători cu un oriental sau cu un occidental. Uneori, aceste căsnicii sunt fericite, dar în medie şansele de a crea o familie solidă, sănătoasă şi fericită sunt de câteva ori mai scăzute decât în cazul căsătoriei dintre oameni de aceeaşi cultură. Aţi cumpănit totul destul de bine ca să riscaţi?
Şi o mare diferenţă de vârstă scade şansele familiei. Diferenţa de vârstă optimă nu e mai mare de cinci ani. Adeseori sunt fericite căsniciile în care soţul e mai în vârstă cu zece-douăzeci de ani decât soţia, dar dacă soţia este mult mai în vârstă decât soţul şansele ca legătura lor să nu se destrame scad drastic.
Sfatul unui prieten înţelept
In viaţa mea au existat două momente când un prieten mi-a făcut cunoştinţă cu aleasa lui şi mi-a fost absolut clar că nu se potrivesc. Ambele căsnicii au durat mai puţin de un an.
Din exterior se văd bine şi oamenii ca atare, şi atitudinea unuia faţă de celălalt. De aceea, dacă aveţi prieteni care vă împărtăşesc vederile, în sfatul cărora aveţi încredere, are rost să le-o arătaţi pe aleasa ori să-l arătaţi pe alesul vostru şi să ascultaţi aprecierile lor. Asemenea prieteni pot fi şi părinţii, poate fi şi un preot.
Bucuria comunicării
Dacă celălalt este într-adevăr omul tău, există un semn care e neapărat prezent: trebuie să îţi fie bine cu el, fără să conteze ce anume faceţi. Pur şi simplu îţi este bine, şi gata.
Nu toţi oamenii cu care îţi este bine sunt potriviţi ca să mergeţi împreună spre veşnicie, dar cu omul tău trebuie neapărat să îţi fie bine.
DMITRYSEMENIK
DRAGOSTEA - CUM SĂ O DOBÂNDIM, CUM SĂ O PĂSTRĂM, Editura Sophia
Cumpara cartea "DRAGOSTEA - CUM SĂ O DOBÂNDIM, CUM SĂ O PĂSTRĂM"
-
Cel mai frumos dar de Nunta
Publicat in : Editoriale -
Inmormantarea amana Nunta ?
Publicat in : Viata liturgica -
Nunta - suprema intalnire
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.