
Cuvânt către soţii creştini
In numele Tatălui şi al Fiului şi al Sântului Duh. Amin.
Una dintre cele mai importante probleme întâlnite de părinţii zilelor noastre este următoarea: din moment ce este atât de greu să creşti un copil, oare câţi copii ar fi bine să aibă o familie, astfel încât să împace porunca: Creşteţi şi vă înmulţiţi... (Facere 1, 28), cu greutăţile materiale?
Inainte de a încerca să dăm un răspuns, să constatăm un fapt evident: cele mai multe familii de creşrifii ortodocşi au doar doi-trei copii. A fost nevoie de precizarea „creştini ortodocşi” deoarece sectanţii, care se consideră totuşi creştini, înţeleg să nu se abată de la rostul familiei şi au mai mulţi copii. Ar trebui să ne fie ruşine de faptul că aceştia, deşi sunt lipsiţi de cunoaşterea Sfintei Tradiţii, sunt mai „tradiţionalişti” decât ortodocşii în această privinţă.
Să observăm totuşi că până acum un veac familiile ortodoxe aveau un număr mare de copii. Şapte, zece sau chiar mai mulţi.
„Da, dar aveau cu ce să îi hrănească...”
Această afirmaţie este rostită de către părinţii care încearcă să îşi justifice o scădere arătându-i cu degetul pe cei de un cuget cu ei.
Dar această afirmaţie este mincinoasă. Puţine att fost clipele în istorie în care creştinii ortodocşi au avut parte de linişte. La început, prigoane peste prigoane, mai apoi, războaie şi alte necazuri. Citind o carte de istorie, nu este greu să observăm că momentele de bunăstare materială nu au constituit decât excepţii. Sau, mai bine zis, aproape întotdeauna a existat o clasă conducătoare, care a trăit bine, şi marea majoritate, care a dus-o greu.
Deci nu putem spune că aceasta este cauza pentru care creştinii de astăzi se feresc să aibă mai mulţi copii, nu sărăcia este cauza. Ci împuţinarea credinţei. Trebuie privite lucrurile în faţă. Oamenii de astăzi nu mai au credinţă, mulţi au rămas creştini numai cu numele. Fără să generalizăm, putem observa un raport direct între credinţa părinţilor şi numărul de copii pe care îi au. Puţini copii, adică unul sau doi, poate arăta (deşi nu întotdeauna, că există şi excepţii) credinţă puţină.
De unde tragem linia, de unde începem să considerăm că sunt mulţi, de la trei sau de la cinci? Iată o întrebare bună pentru teologii iezuiţi. Cine poate da răspuns unei asemenea întrebări? Nimeni. De fapt, se poate da tocmai răspunsul că nimeni nu poate stabili aceasta. Fiecare familie are caracteristici unice şi de aceea a stabili un număr fix drept bun, să zicem cinci copii, înseamnă a încerca să ştirbeşti taina familiei.
Dar, dacă nu putem stabili un număr fix, totuşi putem preciza care este criteriul după care recunoaştem familiile care merg pe drumul cel bun. Şi vom spune că familiile în care soţii sunt împreună fără să se „păzească” (cum se spune în popor, deşi termenul de „pază” are în el de obicei ceva pozitiv), merg, din acest punct de vedere, pe drumul firesc şi binecuvântat de Dumnezeu. Şi vom mai spune că cei care aduc diferite justificări pentru a face altfel merg pe un drum greşit.
Să lămurim puţin ce înseamnă din punct de vedere creştin „a face dragoste”. Lămurire extrem de importantă pentru orice familie creştină. în familiile care trăiesc departe de Biserică, soţii care fac dragoste încearcă să îşi împărtăşească unul altuia dragostea pătimaşă, dragoste care stă sub semnul disperării că o dată cu moartea fizică va dispărea.
Intr-o familie creştină, soţii îşi dăruiesc unul altuia dragoste, o dragoste care stă sub binecuvântarea lui Dumnezeu. Soţii ştiu că dragostea lor nu trece o dată cu trecerea timpului, că dragostea lor este veşnică. Chiar dacă atunci când vor învia, oamenii vor fi ca îngerii din ceruri (Marcu 12, 25), aceasta înseamnă că oamenii nu vor mai simţi atracţia pătimaşă faţă de persoanele de sex opus. Că trupurile înviate nu vor mai fi folosite la legătura firească dintre soţ şi soţie. Atunci dragostea se va manifesta într-un alt mod, mai înalt. Dar între soţi va rămâne o legătură foarte strânsă. Dragostea lor, pecetluită prin Taina Cununiei, va dăinui în vecii vecilor.
Tocmai pentru ca dragostea dintre soţi să fie o dragoste binecuvântată de Dumnezeu, rodul ei sunt pruncii. Pruncii sunt dovada vie că dragostea a rodit, că a fost întreagă.
Soţii care refuză ca dragostea lor să rodească, spunând că nu sunt pregătiţi pentru aceasta, nu au înţeles ce înseamnă familia creştină. Să încercăm o definiţie, riscantă, ca multe alte definiţii: „Familia este mica biserică în care un bărbat şi o femeie îşi unesc vieţile pentru ca prin dragostea pe care şi-o poartă unul altuia să se sprijine unul pe celălalt pe calea mântuirii şi pentru ca dragostea lor să devină roditoare”. Nu degeaba în rugăciunile de la Cununie preotul se roagă ca Dumnezeu să îi învrednicească pe miri de urmaşi.
Ar fi bine ca cei care vor să se căsătorească, dar nu vor să aibă copii, să îl roage pe preot să nu îi mai tortureze cu rugăciuni: „Să te înmulţeşti ca Rebecca...”! Cum ar fi ca cineva să aibă sinceritatea de a-l ruga pe preot: „Părinte, nu vă mai osteniţi, săriţi peste rugăciunile cu facerea de copii, că noi avem alte gânduri...”?!
Părintele ar spune, aşa cum e firesc, că slujba nu poate fi scurtată. Dar problema este că nu numai slujba, nici măcar familia însăşi nu ar fi normal să fie ciuntită. O familie în care soţii nu vor să aibă urmaşi, sau se mulţumesc cu unul sau doi copii, este o familie incompletă. Se renunţă tocmai la ceea ce este propriu unei familii pentru a sta sub binecuvântarea lui Dumnezeu.
„Dar ce, e mai bine să facem mulţi copii, şi din cauza problemelor apărute să fie în familie o atmosferă de tensiune permanentă? Oare asta vrea Dumnezeu, să avem în casă o grădiniţă, chiar dacă pentru asta vom renunţa la linişte şi înţelegere?”
Nu, Dumnezeu nu vrea ca familia să fie un sălaş al neînţelegerii. Totuşi, întrebarea de mai sus sună cam a- şa: „Oare nu ar fi mai bine ca până la vârsta căsătoriei tinerii, şi în mod special băieţii, să înceapă viaţa sexuală? Oare Dumnezeu vrea ca ei să ajungă la probleme psihice, cum au şi ajuns unii? Sau El este îngăduitor şi ţine cont de maturizarea lor trupească?” La o asemenea întrebare, orice părinte creştin ar trebui să răspundă astfel: „Copiii noştri nu trebuie comparaţi cu cei care, neştiind să îşi păzească mintea, au ajuns la probleme psihice. Copiii noştri trebuie comparaţi cu cei care, ducând lupta cea bună împotriva patimilor şi a poftelor, au primit cununa înfrânării, şi au ajuns curaţi în faţa altarului”.
Nu trebuie să ne comparăm cu cei aflaţi în situaţii anormale, ci trebuie să ne comparăm cu cei care merg pe calea mântuirii.
In concluzie, la întrebarea: „Vrea Dumnezeu ca familia să fie o grădiniţă în care să domnească tensiunea?”, răspunsul este simplu: „Nu, Dumnezeu vrea ca familia să fie locul în care, indiferent cât de mulţi copii ar veni pe lume, să domnească liniştea şi dragostea”.
Ce vom spune deci? Că familiile în care sunt mulţi copii sunt mai sporite duhovniceşte decât cele cu puţini copii?
Nu putem generaliza. Există şi familii în care, deşi sunt mulţi copii, părinţii nu ştiu să creeze o atmosferă de linişte. Totuşi, câtă vreme ei au respectat poruncile lui Dumnezeu şi nu s-au ferit să facă mai mulţi copii, deşi erau conştienţi de greutăţile pe care le vor întâmpina, ei sunt mai credincioşi decât părinţii care, crescând în linişte un copil sau doi, nu vor să mai aibă alţii. Aceştia din urmă îşi pun nădejdea mai mult în propriile puteri decât în Dumnezeu.
Asta nu vor oamenii să înţeleagă, că Dumnezeu este Cel care ne poartă de grijă, nouă şi copiilor noştri. Că fiecărui copil care vine pe lume Dumnezeu îi trimite toate cele de trebuinţă.
Să vorbim puţin despre acest aspect. Vedem că unii părinţi se întristează văzând cum uneori nu au nici măcar bani pentru medicamentele copiilor, sau pentru haine, sau mâncare. Situaţia este grea, într-adevăr. Dar niciodată Dumnezeu nu trimite mai puţini bani decât este nevoie. întotdeauna trimite toate cele de trebuinţă. Despre aceasta dau mărturie tocmai familiile care, foarte sărace fiind, ştiu să îi mulţumească lui Dumnezeu că le dă putere să depăşească orice necaz.
Oare Dumnezeu este sărac, oare nu avea prin cine să trimită bani pentru medicamente? Ba da. El a îngăduit însă ca robii Săi să treacă prin această grea încercare tocmai pentru a-şi arăta credinţa, şi pentru a fi vrednici de cunună.
„Dumnezeu niciodată nu ne-a lăsat”, spun astfel de părinţi, deşi sărăcia îi apasă. Muncesc până cad de pe picioare, dar nu se lasă. Incearcă să facă totul pentru a fi bine. Şi, pentru credinţa lor, copiii le cresc ca nişte îngeraşi. Chiar dacă nu au haine frumoase ca ale celorlalţi, chiar dacă nu au atât de multe cărţi, ba chiar dacă se simt uneori arătaţi cu degetul, şi ochişorii lor se umplu de lacrimi, aceşti îngeraşi cresc apăraţi de mâna dumnezeiască. Ei nu au habar de distracţiile celorlalţi, care cheltuiesc bani cu uşurinţă. Dar nici aceştia nu au habar de mângâierile cu care Dumnezeu îi odihneşte pe copiii care duc o viaţă mai sărăcăcioasă, dar mult mai curată.
Când un părinte spune că Dumnezeu nu îi trimite tot ceea ce este de trebuinţă pentru creşterea copiilor, nu ţine cont de trei lucruri: că de multe ori lucruri care par absolut necesare nu sunt deloc aşa, că în unele cazuri Dumnezeu îngăduie să fie încercată credinţa părinţilor şi că alteori lipsurile sunt răsplata unor păcate mai mari sau mai mici.
Când părinţii consideră necesare lucruri care nu sunt astfel, ori o fac dintr-o greşeală greu de observat, ori, de cele mai multe ori, pentru că vor ca odraslele lor să se bucure de cât mai multe bunătăţi. Aici nu mai este vorba de grija de a asigura cele necesare, ci de dorinţa lacomă ca odrasla să fie cât mai învelită în bunătăţi. Nu rareori se confundă nevoia reală cu o nevoie artificială.
Copilului îi trebuie de exemplu o căciuliţă de iarnă. „Of, de ce nu are Dumnezeu grijă de băiatul meu, că nu am bani pentru căciuliţă de blană”, se plânge mama, fără să vadă că băiatului i-ar fi fost cald şi cu o căciuliţă de lână, mult mai ieftină. Şi pentru care Dumnezeu a trimis de fapt bani. „Nu, vreau ca fiul meu să fie îmbrăcat cât mai elegant, să se vadă că nu e orice copil...”, se plânge mama.
Dumnezeu aude destul de des astfel de obiecţii. Nu puţini sunt părinţii cârtitori. Aceştia ar trebui să înţeleagă că din cuvintele Mântuitorului au lipsit laudele la adresa răsfăţului, a capriciilor şi a lipsei de măsură. Ar trebui să înţeleagă că, dacă nu ştiu să se folosească cu chibzuinţă de cele trimise de Dumnezeu, s-ar putea să fie lipsiţi de ele.
Pe cât este de firesc ca un părinte să îşi dorească pentru fiii săi să fie apăraţi de frig, pe atât de nefiresc este ca el să îi şi indice lui Dumnezeu care este magazi-
nul de la care să fie cumpărate astfel de haine. Dumnezeu nu numai că nu ascultă toate cererile necumpătate ale părinţilor, ci, din dragoste, le stă împotrivă. Iar a- tunci când părinţii observă cum, ca prin miracol, întotdeauna se găsesc bani pentru a-şi răsfăţa odraslele, ar fi bine să îşi dea seama că nu e vorba de o sponsorizare de la Dumnezeu.
Cât despre părinţii care ştiu să îi mulţumească lui Dumnezeu pentru mila pe care o revarsă asupra lor, care ştiu să se bucure de cele mai modeste daruri pe care le pot face copiilor, ei au inimile pline de bucurie sfântă. Şi, chiar dacă uneori par copleşiţi de întristare sau chiar de deznădejde, însuşi Domnul le acoperă inimile cu pacea Sa.
în ceea ce priveşte soţii cu o stare materială bună, dar care nu vor să aibă copii, sau nu vor să aibă decât un copil, lucrurile sunt destul de simple. Chiar dacă merg la biserică, chiar dacă postesc, ei nu merg pe calea mântuirii. Ei calcă în picioare rostul familiei. Schimbă credinţa după cum le place şi se păcălesc singuri. Ei nu se pot împărtăşi cu Preacuratele Taine ale lui Hristos. Chiar dacă în zilele noastre unii preoţi mai tineri dau dezlegare la împărtăşanie în astfel de cazuri, o astfel de împărtăşanie este spre osândă. Niciun preot nu poate împărtăşi un păcătos care nu vrea să conştientizeze şi să părăsească păcatul. Aşa cum nu poate împărtăşi un beţiv care nu vrea să divorţeze de sticlă, tot aşa nu poate împărtăşi un soţ care nu vrea să aibă copii.
Numai în cazul în care beţivul duce o luptă grea împotriva patimii care îl apasă, şi, de fiecare dată când cade, se ridică, părintele duhovnicesc poate să îl împărtăşească. Şi, în cazuri rare, îl împărtăşeşte. Iar din faptul că omul renunţă la patimă se vede că împărtăşania nu i-a fost spre osândă.
Să amintim acum o altă formă de înşelare: soţii aud sau citesc despre familie ca şi chip al Sfintei Treimi.
Familia, mica biserică, oglindeşte intr-un fel, chiar dacă imperfect, comuniunea dintre persoanele dumnezeieşti. „Dacă avem un copil, înseamnă că este de ajuns. Suntem o mică biserică. Mergem pe drumul cel drept”.
Nu este deloc aşa. Familia cu un copil este chip al Sfintei Treimi numai atunci când, deşi părinţii şi-au dorit şi alţi copii, Dumnezeu nu le-a ascultat rugăciunea. Când părinţii s-au ferit să mai aibă copii, s-au ferit şi de a avea familia ca mică biserică. Atunci au ales de bunăvoie un alt mod de viaţă decât cel pe care îl cere de la ei Dumnezeu.
Chiar dacă în zilele noastre au apărut anumiţi teologi care încearcă să justifice faptul că „păzirea” de a face copii nu este păcat, astfel de cugetători nu vor să ţină seama de experienţa Bisericii Ortodoxe. Chiar dacă ei înşişi fac acest păcat, aceasta nu înseamnă că trebuie să îi găsească justificări. Păcatul tot păcat rămâne, oricum am încerca să îl muşamalizăm. Şi atunci când, în loc să îi cerem lui Dumnezeu să ne ierte păcatele şi să ne dăruiască îndreptare, noi încercăm să îl păcălim prin justificarea păcatului, nu numai că nu vom primi iertare, ci păcatul nostru mult mai mare va fi.
Nu trebuie să încercăm să modificăm învăţătura creştină după pofta inimii noastre, ci trebuie să modificăm viaţa noastră astfel încât să fie în armonie cu învăţătura creştină. Aşa ne-a poruncit Dumnezeu. Nu ne-a spus că putem modifica poruncile Sale astfel încât să nu ne fie greu să le ţinem. Ci ne-a spus că oricine încearcă să îşi câştige sufletul îl va pierde. Adică cine găseşte de cuviinţă să modifice predaniile Bisericii, şi să găsească noi căi de mântuire, se va pierde.
S-ar putea spune că aceasta nu este o dogmă, şi deci se poate trece cu vederea. Dar cei care fac astfel de afirmaţii uită că, de fapt, niciuna dintre poruncile Bisericii nu este dogmă. Cei care păstrează cu rigurozitate dogmele, adică dreapta-credinţă, dar calcă în picioare poruncile, adică dreapta-trăire, merg cu siguranţă pe calea pierzaniei. Dogmele singure nu mântuiesc pe nimeni. Numai cei care, păstrând cu sfinţenie dogmele, duc o viaţă creştinească, numai aceia se vor mântui.
Să vorbim acum despre soţii care nu pot să facă copii. Chiar dacă s-au rugat ani de zile, Dumnezeu nu i-a ajutat să aibă copii. Poate fi considerată o astfel de familie mică biserică? Sau nu?
Vedem în istoria Bisericii că, atunci când Dumnezeu nu i-a binecuvântat cu copii, creştinii nu au considerat aceasta un blestem. Ci au încercat să dea roadă duhovnicească în alt fel: ori hrănind săracii, ori îngrijind bolnavii, ori trăind o viaţă de aspră nevoinţă. Unii se duceau la mănăstire. Alţii, nesimţind chemare pentru aceasta, trăiau ca fraţii. înţelegând că nu pot avea copii, au renunţat la dragostea trupească, firească între soţ şi soţie.
O astfel de hotărâre poate părea nebunească soţilor de astăzi, care consideră că centrul vieţii de familie este legat doar de patul conjugal. Pentru aceşti soţi, nu numai nevoinţă înfrânării de la dragostea trupească pare nebunie, ci şi orice altă formă de înfrânare. Postul, de exemplu, este considerat potrivnic sănătăţii, şi de aceea nu este ţinut. Dacă ne gândim că soţii creştini ţin în cursul anului patru posturi mai lungi şi în fiecare săptămână au zile de post, dacă ne gândim deci la soţii care păstrează înfrânarea recomandată de Biserică, vom înţelege că automat se reduce considerabil numărul zilelor în care pot face copii.
Revenind la soţii care nu pot avea copii, deşi nimeni nu trebuie să le impună să ţină o înfrânare peste măsura lor, totuşi e bine ca ei să încerce să întoarcă neputinţa lor în binecuvântare. Cel mai uşor pot face acest lucru înfiind copii orfani.
Trebuie spus că nici această înfiere nu trebuie făcută la întâmplare. Părinţii trebuie să se roage mult înainte de a face acest pas. Şi să se sfătuiască cu părintele lor duhovnic. Infierea unui copil este o faptă bună, dar care trebuie făcută cu multă grijă. Pentru că este foarte delicat modul în care un copil, care din punct de vedere trupesc nu are nimic în comun cu cei care îl înfiază, învaţă să primească şi să le dăruiască acestora dragoste.
Biserica a rânduit ca la o înfiere preotul să citească o rugăciune specială. Momentul este de mare importanţă pentru Biserică. Un copil „al nimănui” devine un copil al unor părinţi creştini. Are loc un eveniment absolut deosebit.
Femeia care l-a adoptat nu a născut trupeşte, dar a născut sufleteşte. Adică a fost mamă pentru copiii pe care i-a primit în grijă. Şi de multe ori astfel de mame jertfelnice au parte de mai multă dragoste de la copiii lor decât mamele naturale.
Să mai amintim că dacă o femeie nu mai poate rămâne însărcinată, în urma prea multelor avorturi pe care le-a făcut mai înainte, atunci neputinţa ei este o pedeapsă de la Dumnezeu. După ce a ucis atâţia prunci, înainte de a îi naşte, ajunge să simtă lipsa dragostei celor pe care i-a lipsit de viaţă. Nu a fost numai vina ei, a fost şi vina bărbatului care a îndemnat-o să lepede pruncii. Dar, tot aşa, nici pedeapsa nu este numai a ei. Soţul suferă, chiar dacă nu cu aceeaşi intensitate, durerea că nu are urmaşi.
Pentru că am amintit puţin despre acest păcat îngrozitor care este pruncuciderea, ar fi bine să amintim şi despre situaţiile în care femeia este forţată de bărbatul ei să avorteze. Să zicem că este vorba de o mamă care are doi copii, şi pe care soţul o ameninţă că dacă nu renunţă la a treia sarcină va renunţa el la familie.
Pe cât este de clar că un astfel de subiect nu este prea plăcut urechilor, pe atât de clar este şi faptul că, din moment ce nu puţine femei sunt puse într-o astfel de situaţie, subiectul trebuie lămurit.
Când o mamă are de ales între viaţa pruncului pe care îl poartă şi liniştea familiei, are de fapt de ales între Hristos şi diavol. Mai bine să îşi crească copiii singură decât să fie criminală. Dacă se gândeşte că mai bine omoară pruncul din pântece, pentru a avea mai multă grijă de ceilalţi copii, şi pentru a nu-i lăsa fără tată, greşeşte mult. Nu va avea parte de liniştea dorită. Sângele pruncului ucis va striga. Osânda dumnezeiască va veni peste familie. Poate nu imediat, poate abia peste ani de zile, dar fărădelegea va fi pedepsită. Iar dacă mama păstrează sarcina, iar soţul o părăseşte, vina nu este a mamei, ci numai a tatălui. Mama s-a temut mai mult de Dumnezeu decât de oameni, şi şi-a purtat crucea cu demnitate. Chiar dacă îşi va creşte copiii în mari greutăţi şi lipsuri, totuşi, când vor creşte mai mari, poate că îi vor înţelege martiriul. Pentru că martiriu este să faci voia lui Dumnezeu în situaţii atât de grele. Şi chiar dacă ei nu o vor înţelege niciodată, a înţeles-o încă de la început Hristos, care i-a şi dat putere să treacă peste încercări.
O altfel de situaţie delicată este atunci când soţul este cel care nu vrea ca soţia lui să rămână însărcinată, şi pentru ca nu cumva să fie păcălit de soţie are el grijă să nu se ajungă la sarcină. O mică paranteză: cât de nepotrivit este cuvântul „grijă” când ne referim la lucruri potrivnice lui Dumnezeu. Ar trebui găsit un alt cuvânt. Oricum, aici trebuie făcută o precizare: singura situaţie, oarecum de înţeles, pentru evitarea divorţului, este atunci când nu se poate ajunge sub nicio formă la avort. Mulţi medici, chiar şi necreştini, afirmă că o parte dintre metodele de prevenire a sarcinii, metode care au parte de o reclamă foarte bogată, de fapt nu evită sarcina, ci doar o ucid imediat după ce apare. Aici intră aşa numita „pilulă de a doua zi”, care unora li se pare nevinovată, mai nevinovată decât steriletul, dar nu este. Şi pilula, şi steriletul pot duce la avorturi de care mama nu îşi dă seama. Dar despre acest subiect delicat ar trebui să se informeze soţii înşişi, că sunt destul de multe materiale pe acest subiect.
Ne vom referi acum la încă un singur aspect al problemei pe care o avem în faţă. Atunci când într-o familie sunt copii mulţi, e mare şi dragostea lor. Când părinţii au un singur copil, chiar dacă îi satisfac toate poftele, nu îi vor putea da bucuria de a şti să îşi deschidă sufletul. Egoismul se va întinde ca o plagă în sufletul lui. Şi, cu cât vor încerca mai mult părinţii să îi umple golul pe care îl aduce egoismul, cu cât vor încerca să gonească singurătatea prin nenumărate surprize şi cadouri, cu atât copilul va fi mai închis în el.
Un copil singur la părinţi va cunoaşte foarte greu ce înseamnă dăruirea creştină, ce înseamnă dragostea de aproapele. Va fi nevoie de o luptă duhovnicească foarte lungă şi foarte grea pentru ca din inima lui să fie alungate toate rănile lăsate de iubirea de sine.
Atunci când sunt numai doi copii, multă vreme între ei va fi o tensiune provocată de temerea că fiecare va trebui să împartă cu celălalt ceea ce are. Deşi situaţia este mai bună decât în cazul amintit mai înainte, deoarece acum copilul înţelege că şi fratelui i se cuvine atenţie, totuşi are loc o anumită luptă pentru întâietate în faţa părinţilor.
Atunci când într-o familie sunt mai mulţi copii, chiar dacă în familia respectivă sunt multe greutăţi materiale, sunt şi multe bucurii. Nu e nevoie de justificări pentru aceasta. Aşa a lăsat Dumnezeu. Numai că trebuie ca părinţii să îşi crească pruncii pe calea dreptei credinţe. Căci dacă s-ar mulţumi să îi facă, spunând că prin aceasta şi-au făcut datoria de părinţi, nu sunt cu mult mai buni decât cei care nu vor să aibă copii.
Dar câte familii de acest gen cunoaştem? Puţine, foarte puţine. Ştiu chiar că sunt unii care cred că astfel de familii nici nu există. Că sunt doar un model imposibil de pus în practică.
V-aş întreba însă dacă numărul monahilor care duc viaţă de sfinţenie este mare. Dacă numărul creştinilor despre care considerăm că duc viaţă sfântă este mare.
In cazul în care ne dăm seama că trăim nişte vremuri de mari ispite, vremuri despre care au profeţit părinţii din vechime că vor fi vremuri de moleşeală şi de trândăvie duhovnicească, vom înţelege că puţini sunt cei care, în lume sau în mănăstire, merg pe calea sfinţeniei.
Vom spune imediat că familiile model sunt rare, foarte rare. Numărul lor este la fel de mare cu cel al monahilor care duc viaţă sporită.
Şi totuşi, câtă vreme Dumnezeu va ţine lumea, ea nu va fi lipsită de sfinţi. Sfârşitul sfinţeniei înseamnă sfârşitul lumii.
Dar, vor spune unii, ne este greu să avem ca model o familie sfântă. Mai bine să găsim un model mai apropiat de măsura noastră.
O astfel de poziţie este specifică celor care nu vor să înţeleagă că nu există o altă cale de urmat pentru dobândirea mântuirii decât sfinţenia.
Dacă oamenii s-ar fi putut mântui fără să meargă pe calea cea îngustă a sfinţeniei, atunci Hristos nu ar mai fi mers pe această cale. Hristos nu ar mai fi murit pe cruce.
Să luăm aminte! Nu avem voie să părăsim calea mântuirii, pe care ne-o arată Biserica, pentru a merge pe calea pe care o arată cine ştie ce filosof mincinos al zilelor noastre.
Dacă ne-am fi putut mântui tară cruce, atunci Domnul ne-ar fi învăţat El însuşi această cale. Şi poate că, din dragoste pentru noi, ar fi mers chiar El pe ea, ca să nu ne fie teamă că ajungem în prăpastie. Dar fără cruce nu există înviere! Sunt cuvinte pe care le ştim, dar pe care ne este foarte greu să le ţinem. Şi dacă vrem să ajungem la înviere, să ne bucurăm de lumina învierii, atunci să avem curajul de a duce lupta cea bună.
Cei care suntem în lume, să trăim ca şi cum nu am fi ai lumii. Gândul nostru să fie la Hristos.
Să ne creştem copiii cu credinţă şi înţelepciune, să îi creştem cu dragoste şi cu răbdare, astfel încât la judecata ce ne aşteaptă pe toţi să primim netrecătoarea cunună a mântuirii! Amin.
Danion Vasile
Cum sa ne crestem copiii, Editura Areopag
Cumpara cartea "Cum sa ne crestem copiii"
-
Cresterea copiilor
Publicat in : Pilda zilei
-
Cresterea copiilor - sfaturile unei preotese
Publicat in : Viata de familie
-
Discernamantul in cresterea copiilor
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Sfaturile unei preotese cu privire la cresterea copiilor
Publicat in : Religie -
Copiii, la poporul evreu
Publicat in : Iudaism
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.