Dumnezeu este gelos!

Dumnezeu este gelos! Mareste imaginea.

Dumnezeu vrea sa fie pe primul loc in viata noastra. El ne-a pus candva mai presus de viata Fiului, El S-a lasat batjocorit, batut mai mult ca oricine, umilit, acuzat pe nedrept, rastignit, ucis din dragoste pentru noi. Si vrea la randul nostru sa Ii oferim viata noastra.

”Mila voiesc, iar nu jertfa!”

Un om care se calugareste nu se numeste jertfa de sine? Martirii, mucenicii nu s-au jertfit pentru El, pentru credinta in El? Aia nu e jertfa?

Da, vrea sa fie pe primul loc in viata noastra asa cum si noi ne dorim sa fim pe primul loc pentru partenerul nostru de viata.

S-a intamplat de cateva ori sa ma gandesc “asta i-am facut si eu Lui Dumnezeu” in momente in care aproapele meu ma facea sa ma simt intr-un anume fel prin vorbe, comportament. De aceea iertam, ca sa ne ierte si pe noi Dumnezeu, de aceea nu intoarcem spatele aproapelui, ca sa nu ne intoarca si noua Dumnezeu spatele cand Ii vom cere ajutorul. De aceea ceea ce nu ne place sa ni se faca nu facem nici noi altora. Si mi-am dat seama ca asa cum Il tratam eu pe Dumnezeu, asa ma trata si El prin intermediul aproapelui meu. Cum tratam, vom fi tratati.

Asa cum omul are preferinte in viata, pe fiul ascultator il are mai aproape de sufletul lui, asa si Dumnezeu place mai mult pe fiul ascultator, dar exact ca omul pamantean care se ingrijoreaza pentru fiul neascultator, asa si Dumnezeu isi face griji si sufera pentru fiul neascultator. Uneori oile ies din turma si apuca pe cai gresite, se ratacesc, Dumnezeu iese in cautarea oii ratacite si cand o gaseste o ia in brate si ii oblojeste ranile, o hraneste, ii spune cat de mult o iubeste. Caci fiecare copil care a fost candva ascultator i-a intrat Domnului la inima si a fost de ajuns sa il vada la biserica de cateva ori, vorbindu-I, caci atunci cand observa ca nu mai vine, ii simte lipsa si incepe sa il strige. Cum il striga? Dandu-I un ghiont, adica zgandarindu-l un pic, pentru a-I aminti de El.

La fel cum omul care se obisnuieste cu ceva anume, simte absenta acelui lucru cand nu mai este, asa si Dumnezeu se obisnuieste cu atentia pe care i-o acordam si apoi ne trage de maneca “Hei ce faci? De ce te-ai oprit? Vino inapoi la Mine, vorbeste-Mi! Imi lipsesti!” "Sa nu ai alti dumnezei afara de mine. Sa nu te inchini inaintea lor si sa nu le slujesti, caci Eu, Domnul, Dumnezeul tau, sunt un Dumnezeu gelos/zelos.” (Exodul 20, 3-5)

Pui pe primul loc jobul, mai presus de Dumnezeu? Dumnezeu observa si va face ceva cu jobul pentru a-ti atrage atentia. Va lovi cu toiagul Lui.

Pui pe primul loc pe partenerul tau de viata? Te gandesti non stop la el in loc sa te gandesti la El? Stai linistit, te vei intoarce la Dumnezeu, caci muritorul care iti e aproape si la care te gandesti necontenit te va dezamagi, va pleca, va disparea. Caci Dumnezeu a observat ca idolatrizezi un muritor, in loc sa Il idolatrizezi pe El.

Pui pe primul loc pe copilul tau? Imi pare rau pt tine, te va dezamagi, daca nu mai rau.

Banii sunt pe primul loc ? Vei pierde.

Tratezi cu indiferenta, cu raceala pe cineva? Vei fi si tu tratat astfel de Dumnezeu, tot prin intermediul oamenilor sau poate chiar direct de catre El, depinde de la caz la caz. dupa capacitatea de comprehensiune a fiecarui om.

Si acum vor fi niste oameni care vor spune: nu e adevarat, sunt oameni care au o gramada de bani si nu au probleme si nici nu se gandesc la Dumnezeu. Pentru ca Dumnezeu si-a luat mana de pe ei, sunt rataciti, sunt oi pierdute de la inceput, sunt atat de afundate in abisul intunericului incat si daca ar aparea Iisus Hristos in fata lor nu i-ar schimba cu nimic, atat de orbi sunt.

Eu ma refer la oile alese ale Domnului, oi care si-au recunoscut pastorul, oi care Ii recunosc glasul. Dumnezeu nu striga dupa cine nu Il aude. Striga la cei care Il cunosc.

Il mai poti pune pe Dumnezeu pe primul plan cand te casatoresti? Da, desigur vom spune noi crestinii (rugandu-ne impreuna cu sotul/sotia, copiii, aducandu-I Slava pentru toate). Pustnicii, monahii Il au pe Dumnezeu in minte permanent. Si da Sfantului Apostol Pavel cand spune “rugati-va neincetat” se adreseaza si noua mirenilor, deci am putea si noi sa ne rugam neincetat. Sa fii casatorit, sa iti iubesti sotia, dar totusi sa Il iubesti mai presus pe Dumnezeu este grandios si este ceea ce isi doreste El.

Dumnezeu este gelos din acest punct de vedere, nu din perspectiva noastra lumeasca: gelos (cu sensul de invidios) pe vecinul care are capra/masina mai frumoasa sau din mai stiu eu ce motive lumesti.

Dumnezeu este gelos cand nu Ii acorzi atentia cuvenita (rugaciunea inimii in fiecare moment liber pe care il ai la dispozitie), apoi rugaciuni dimineata, seara, la pranz, la mese, multumiri permanent, vizite acasa la El (la biserica) cat mai des, in fiecare duminica neaparat, sa discuti despre El, sa Il pomenesti cand vorbesti cu altii, sa fie mereu in gandul tau. Dumnezeu vrea sa fie pe primul loc in viata noastra. Si pana la urma, este singurul care merita, nu? El ne iubeste neconditionat, ne asculta, ne ajuta, si-a dat viata pentru noi, ne ocroteste, ne iarta, ne da sanse dupa sanse, ne indreapta, vai dar ce nu face pentru noi? El merita toate pentru toate. Tie Iti aducem de toate si pentru toate, Doamne!

Ana-Maria Lupu

Despre autor

Ana-Maria Lupu Ana-Maria Lupu

Colaborator
25 articole postate
Publica din 15 Iulie 2010

Pe aceeaşi temă

30 Iulie 2012

Vizualizari: 2093

Voteaza:

Dumnezeu este gelos! 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • andriesei florentinaPostat la 2011-04-04 13:18

    Mi-a placut articolul. Toate sunt în desert. Cautand lucrurile din afara,împiedicam pe cele dinlauntru,ce vine de la Dumnezeu;

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE