
Profesionalism sau amatorism? Calitate sau "las’ ca merge si asa?" Progres sau regres? Bunastare sau saracie? Informare sau dezinformare? Toate acestea sunt in legatura cu educatia, pe care trebuie sa ne-o asumam in timpul scolii si nu doar in timpul scolii, ci cat traim.
O solutie pentru salvarea Romaniei, din mocirla decaderii noastre, este si educatia. Pe langa familie si Biserica, scoala este cea care ajuta copilul sa se formeze pentru viata. Un sistem de invatamant sanatos, va oferi un viitor luminos. Insa sistemul romanesc de invatamant nu este asa, parerea mea.
In decursul ultimilor ani, s-au tot facut schimbari in mecanismul de functionare al invatamantului, incat elevii erau bulversati total. Sistemul de invatamant trebuie facut pentru elevi si nu impotriva lor, trebuie realizat cu intelepciune si bunatate. Este nevoie de un sistem simplu si eficient, realizat in asa fel incat sa fie cat mai atractiv pentru elevi, incat ei sa vina cu drag la scoala. Iar asta nu se va putea realiza, decat prin crearea unui mediu primitor si plin de iubire fata de elevi. Iar invatatorii si profesorii au un rol foarte important in acest scop, ei trebuie sa trateze elevii cu respect si iubire si nu cu dispret, batjocura, partinire, nedreptate, indiferenta s.a. Cadrele didactice trebuie sa-ti constientizeze marea responsabilitate ce o au si anume aceea de-a forma oameni. Nu spun ca nu avem cadre didactice de valoare, avem, insa prea putine. Societatea noastra a ajuns unde a ajuns pentru ca ne-am departat de Dumnezeu, iar prin departarea de El, ne-am pierdut puterea de-a ne iubi unul pe altul. In schimb a crescut ura, invidia, vorbirea de rau, lacomia, egoismul, indiferenta fata de necazurile semenilor, faptele de rusine; incat binele este considerat rau si raul este considerat bine. Deci, va-ntreb, cum poate functiona sistemul de invatamant, cand ura ai rautatea este cea care conduce omul? Ce poate invata un copil de clasa a 2-a, a 3-a, sau de orice clasa, de la un invatator sau profesor imoral, cand vede ca face partinire intre elevi, sau ia mita, sau constrange elevii sa mearga la ore suplimentare? Cadrele didactice, pot ridica sau cobori ravna elevilor pentru carte.
Desi lumea nu pricepe, tot ce misca in univers, graviteaza in jurul Lui Dumnezeu; orice face omul, trebuie raportat la Dumnezeu, sau mai bine spus la poruncile Lui. Cand lumea va pricepe asta, se va schimba si situatia societatii noastre.
Pentru a avea un sistem de invatamant performant, el trebuie increstinat. Poate veti spune: „ce legatura are educatia cu credinta?” Are o legatura esentiala si anume: credinta este cea care educa si da sens vietii omului. La fel si educatia, educa omul, spre a fi de folos societatii. Deci, daca sistemul de invatamant este impotriva credintei, adica este promovat un sistem ateist, atunci toata educatia este spre pierzare, iar asta se poate constata in societatea zilelor noastre. Sistemul nostru de invatamant este „un drum pavat cu intentii bune”, ce duce direct in iad. Si acest sistem, nu este ceva intamplator, ci este bine gandit de catre „cei din umbra”, spre inrobirea omului! Scoala a devenit un instrument de lupta impotriva religiei, de vazut: lupta impotriva icoanelor din institutiile de invatamant, a predarii religiei in scoala, promovarea evolutionismului si a gandirii pur rationale (robotice), promovarea pacatelor s.a.
Educatia ai religia trebuie sa se impleteasca una cu alta spre binele omului; doar asa educatia isi va implini rostul sau in societate. Doar asa se pot crea oameni de valoare, pentru a duce Romania mai departe. Iar trei exemple la-ndemana sunt cei trei mari ierarhi Vasile, Grigorie si Ioan; ei impletind invatatura cu credinta, au ajuns sa fie stalpi de sprijin pentru societatea in care au trait, dar nu numai pentru cei din vremea lor, ci si pentru noi cei de-acum! Cei care se bazeaza in viata, doar pe cunostiintele dobandite din timpul scolii, din carti sau din alte parti, sunt vrednici de un plans amar, pentru ca acestia sunt oameni pierduti! De ce? Pentru ca, cine nu-și pune ajutorul in Domnul, este un om pierdut; practic, el lupta impotriva lui Dumnezeu. Si uite de ce: - acesta, in tot ce face, se increde, doar in propriile lui puteri, si nu vrea sau nu poate constientiza, ca tot ce are, are de la Dumnezeu. El a venit in lume nu din vointa lui, nu prin decizia lui este barbat sau femeie, nu el si-a zidit trupul, ci tot ce are a primit in dar; deci pentru ce te maresti si te bati cu pumnii in piept ca gorila si nu-ti recunosti statutul, omule de lut? Acesta va face tot ce-i sta in putinta pentru a ajunge cat mai sus in ierarhia societatii. Nu se va sfii sa faca compromisuri, sa calce oameni in picioare, nu va tine cont nici de ridicol. Pentru el, virtutiile crestinesti sunt lucruri de nimic, sau teme pe care poti face glume. De aceea cu cat va ajunge mai sus in trufia lui, cu atat ii va fi mai groaznica caderea.
Invatatura fara Dumnezeu poate duce la depresie si chiar la pierderea mintii. Invatatura fara Dumnezeu duce la mandrie si trufie fata de cei mai putin invatati. Asa-zisii "invatati", confunda adeseori invatatura cu intelepciunea. Dar intelepciunea nu se traduce prin capacitatea omului de a-si insusii cunostinte, pentru ca asta inseamna "a fi invatat". Dar ce este intelepciunea? Intelepciunea este capacitatea omului de a face diferenta dintre bine si rau, de a lua decizii corecte, de a obserava realitatea si cea mai importanta caracteristica este recunoasterea evidentei Lui Dumnezeu si urmarea Lui. Intelepciunea este superioara, invataturii. Deci omul simplu care-L urmeaza pe Dumnezeu este mai mare decat omul invatat si fara Dumnezeu. Omul fara Dumnezeu este „ca praful ce-l spulbera vantul de pe fata pamantului” ( Psalmi 1, 4).
Iata de ce este nevoie de o reformare a sistemului de invatamant, dar intrebarea este, cine sa o faca? Raspunsul este: cei ce-si iubesc neamul si pe Domnul Dumnezeu!
Neamul nostru, are nevoie sa se intoarca la Dumnezeu pana nu e prea tarziu. Lumea incearca tot felul de solutii pentru iesirea din criza, dar cati oare si-au pus scaparea in El?
Mititel Gheorghe
.
-
Blocajul in educatie
Publicat in : Credinta -
Ora de religie sau ora de educatie religioasa?
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.