Innocens - primul crestin daco-roman

Innocens - primul crestin daco-roman Mareste imaginea.

"Innocens" este un ofiter dac, in varsta de aproximativ 30 de ani, aflat in slujba armatei romane, trecut la crestinism, afirma istoricul Ion T. Dragomir, cel care a condus lucrarile de cercetare arheologica pe santierul de la Barbosi - Tirighina, intre 1976-1979.

Mentionam ca in urma cercetarilor arheologice de la Barbosi - Tirighina, s-au descoperit saisprezece morminte romane. Mormantul lui "Innocens" este inventariat cu numarul 7. Scheletul este bine conservat, culcat pe spate, avand craniul orientat la VNV si picioarele la ESE.

In mormantul lui "Innocens" au fost gasite mai multe obiecte: trei amfore din ceramica, o catuie, o cutie cilindrica de plumb, trei monede romane de bronz, un opait roman, o cruciulita si o fibula. Cel mai important element descoperit in acest mormant este fibula de aur cu greutatea de 21 g, pe care se afla incizata o inscriptie cu litere latine "INNOCENS". Traducerea numelui latin inseamna "nevinovat". Potrivit cercetatorilor, acest straroman a fost inmormantat dupa ritul crestin. In sprijinul afirmatiei ca avem de-a face cu prezenta unui mormant paleocrestin, stau si obiectele paleocrestine, descoperite in contextul arheologic al aceleiasi asezari civile de la Tirighina-Barbosi.

Numele "Innocens" este primul nume crestin. Acest nume este prezent in listele primelor atestari de nume crestine din Imperiul Roman de la sfarsitul secolului al III-lea.

Precizam ca dupa 1979, timp de 30 de ani, ramasitele pamantesti ale primului crestin de pe teritoriul romanesc au stat la Muzeul de Istorie din Galati. Din luna noiembrie 2008, aceste ramasite pamantesti sunt prezente in capela Palatului episcopal din Galati.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

.
Pe aceeaşi temă

31 Iulie 2012

Vizualizari: 1011

Voteaza:

Innocens - primul crestin daco-roman 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE