
Insomnia este o suferinţă foarte răspândită. De exemplu, s-a calculat că 10% dintre toate reţetele medicamentoase conţin medicaţie somniferă. în neurastenie se observă foarte des perturbări ale somnului.
Perturbări ale somnului pot apărea în urma unor tulburări nevrotice (cum se spune, „pe fond nervos"), unor maladii psihice şi neurologice (de exemplu, depresia este însoţită adeseori de perturbări persistente ale somnului), intoxicaţii (cu alcool, narcotice), boli somatice (trupeşti) ş.a.
Insomnia este întotdeauna manifestare a unei boli? Nu, nu întotdeauna. Deseori ea apare din cauza schimbării orei obişnuite, locului obişnuit sau altor condiţii legate de somn. Pe această filieră trebuie analizate o serie de circumstanţe legate de sănătate, de regimul muncii, şi odihnei şi de posibilitatea înlăturării cauzelor care produc perturbarea somnului.
Insist asupra faptului că cea mai răspândită cauză a perturbărilor de somn este supraîncordarea nervoasă, nervozitatea continuă, „capsa pusă“. Este bine cunoscut faptul că sunt oameni care se descurcă cu o mare cantitate de muncă, au o mare eficacitate şi totuşi îşi păstrează pacea sufletească. Supraîncordarea nervoasă despre care este vorba în cazul dat este adeseori o problemă de personalitate, nu de condiţiile realităţii dificile care ne înconjoară.
Sunt distinse tulburări de adormire, perturbări ale profunzimii şi duratei somnului, tulburări de trezire şi somnolenţă diurnă (pe timpul zilei) - şi este lesne de înţeles că fiecare dintre aceste forme de tulburări aduce cu sine o mulţime de probleme.
Somnul este un barometru moral sensibil. El se schimbă (în bine sau în rău) o dată cu starea noastră duhovnicească. Somnul bun, sănătos este dat de Domnul.
Un om în vârstă care lua parte la refacerea unei mănăstiri renăscute din ruine mi-a zis: „Dacă aţi şti ce dulce este somnul la mănăstire! Acasă dorm mai prost‘:. Este de înţeles. Rugăciunea îndulceşte totul. De pildă, mă minunam şi eu cât de bine te poţi sătura pentru o zi întreagă cu doi cartofi şi o farfurioară de supă mâncată la trapeza mănăstirii. Hanii lui Dumnezeu satură !
Ştiu din proprie experienţă că atunci când, din felurite pricini, sacrifici rugăciunile de seară jertfeşti şi somnul dulce. Se doarme prost şi după convorbiri neplăcute, păcate ce sfâşie sufletul. Soarele să nu apună peste mânia voastră, ne învaţă Sfânta Scriptură. Trebuie să te culci după ce te-ai împăcat cu toţi (faţă către faţă sau prin rugăciune).
în timpul consultaţiei medicale eu le repet pacienţilor care au inima deschisă către credinţă bine cunoscutele adevăruri: avem neapărată nevoie să ne rugăm dimineaţa şi seara, să facem cruce înainte de a ne culca în toate părţile camerei şi peste pat, să bem apă sfinţită şi să stropim cu ea locuinţa, să citim Evanghelia, să-i chemăm în ajutor pe sfinţi şi pe îngerul păzitor, să chemăm în casă preotul şi să sfinţim locuinţa (dacă n-a fost sfinţită), să alergăm cu credinţă şi pocăinţă la Tainele Bisericii. Pe scurt, trebuie să trăim creştineşte.
Este bine cunoscut faptul că mulţi nevoitori au petrecut şi petrec nopţi întregi fără somn şi totuşi rămân vioi şi plini de bucurie. Cum se poate explica acest lucru ? Aceasta este o minune. In atare caz omul primeşte întărire harică a puterilor sufleteşti şi trupeşti de la Domnul, trăieşte şi se satură prin Harul lui Dumnezeu. Un asemenea om este cu adevărat săturat de Duhul Sfânt. Fireşte, acest dar nu îl au prea mulţi şi nu trebuie imitat orbeşte. Este un dar de la Dumnezeu, nu urmarea vreunui antrenament.
apucăm din proprie iniţiativă de nevoinţe mari. Aceasta nu va aduce altceva decât trufie şi zdruncinare a sănătăţii - şi asta mai ales creştinului începător. Nevoitorul nu are scopul de a se istovi cu privegherile - el arde de dragoste pentru Dumnezeu, inima lui se învăpăiază în rugăciune. Sfinţii Părinţi îmbinau orice nevoinţă cu smerenia, cu ascultarea, cu dreapta socotinţă (discernământul duhovnicesc).
Sfaturi medicale privitoare la insomnie
Dacă nu vă este somn, nu dormiţi. Nu vă lăsaţi apăsaţi de gânduri privitoare la somn şi la grabnica lui venire. Deseori omul suferă nu din pricina insomniei, ci a temerilor legate de aceasta.
Necesităţile individuale de odihnă şi somn diferă de la un om la altul. Important este să ne cunoaştem pe noi înşine şi să hotărâm singuri de cât timp avem nevoie pentru somn. Unul are neapărată nevoie să doarmă noaptea opt ore, altuia îi sunt îndeajuns şase. Dacă, de pildă, îl vom pune pe fiecare din aceştia în situaţia celuilalt, primul
va suferi de lipsa somnului, altul se va chinui din pricina somnului prelungit.
In ziua de astăzi trebuie să fim foarte precauţi când privim diversele emisiuni TV. Conţinutul programelor TV abundă în tot felul de netrebnicii: scene de violenţă, groază etc. Ce somn sănătos să mai ai după ce vezi aşa ceva ? La fel şi în privinţa muzicii.
Mulţi tineri sunt atraşi de tehnologiile computerizate şi în particular „surfează“ la greu pe Internet - iar întrucât accesul la Internet este mai ieftin noaptea, somnul se mută corespunzător în orele de zi sau este neglijat complet. Bineînţeles, sănătatea nu are nimic de câştigat din asta.
Seara târzie este vremea îndeletnicirilor liniştite şi a convorbirilor fără grabă. Plimbaţi-vă puţin înainte de somn. Abţineţi-vă de la o cină îmbelşugată. Aerisiţi camera de culcare. Patul nu trebuie să fie prea moale. Inălţimea pernei trebuie să fie potrivită în aşa fel, încât să favorizeze la maximum naturaleţea poziţiei şi relaxarea musculară. Potrivit anumitor observaţii, lenjeria de pat în culori închise ajută la liniştirea sistemului nervos.
Inainte de culcare puteţi bea o jumătate de cană de apă caldă şi mânca o linguriţă de miere. Faceţi un duş cald sau încălziţi-vă picioarele în cadă. Din antichitate este cunoscută utilitatea / băii pentru înlăturarea încordării şi îmbunătăţirea somnului.
Nu puteţi adormi ? Nu vă necăjiţi. Liniştiţi-vă, rugaţi-vă, respiraţi aer proaspăt, beţi o înghiţitură de apă sfinţită. Dacă problemele cu somnul nu sunt legate de o boală serioasă, în ziua următoare somnul va fi negreşit mai adânc şi mai prelungit.
O influenţă binefăcătoare au asupra sistemului nervos stafidele, caisele confiate, mierea. Să vorbim ceva mai amănunţit despre terapia cu miere. Eficacitatea ei este general recunoscută; ea dă rezultate foarte bune în neurastenie, în supraîncordarea nervoasă, după muncă prelungită şi solicitantă din punct de vedere psihic.
Savantul bulgar Stoimir Mladenov propune următoarea schemă de terapie cu miere: 100-120 g miere de albine pe zi timp de 2,5-3 săptămâni. Dimineaţa şi seara trebuie luate câte 30 g de miere, iar după masa de prânz 40 g. Seara mierea trebuie dizolvată într-o cană de apă rece (nu foarte) şi băută cu o jumătate de oră înainte de culcare.
După 10-12 zile de la începutul tratamentului bolnavii sau persoanele cu tulburări premorbide (care ţin de preludiul bolii) încep de regulă să doarmă bine, să fie vioi, capacitatea lor de muncă se măreşte.
Nu este de prisos să amintim şi despre utilitatea călirii organismului. Un rol de nu puţină însemnătate îl joacă efortul fizic în limita puterilor, mai ales la tineri. Trupul lipsit de efort fizic tulbură sufletul prin nervozitate şi gânduri murdare.
Inainte de somn vă puteţi masa tâmplele cu ulei de lavandă sau turna 3-5 picături de ulei de lavandă pe o bucăţică de zahăr pe care să o sugeţi înainte de culcare. La capul patului puteţi agăţa un săculeţ cu rădăcini uscate de valeriană. Nu este de prisos nici consultaţia medicală.
Poate vă întrebaţi: „Avem voie să luăm somnifere din proprie iniţiativă ?“ Da, pare foarte simplu: „Am luat tableta, am adormit". Lucrurile sunt însă departe de a sta întotdeauna atât simplu şi de minunat. In primul rând, la majoritatea preparatelor somnifere se dezvoltă dependenţă. Cu timpul, omul începe să nu mai poată dormi fără somnifere, iar dozele trebuie crescute din ce în ce mai mult. In al doilea rând, el se simte mai rău în ziua următoare şi mai ales în prima ei jumătate are dureri de cap, capacitatea de muncă îi scade şi se simte „frânt“. In al treilea rând, sunt perturbate mecanismele somnului natural, şi pentru normalizarea acestora este nevoie de timp.
La normalizarea somnului ajută mult fitoterapia, adică utilizarea plantelor medicinale în scopuri terapeutice. Totuşi, trebuie să observăm că ea nu înlătură cauzele apariţiei stărilor nevrotice (dacă tulburările de somn au legătură cu nevroza în cazul dat) şi reprezintă doar un bun tratament simptomatic.
PROF. DR. DMITRI AVDEKV
NERVOZITATEA: CAUZE. MANIFESTĂRI, REMEDII; EDITURA SOPHIA
Cumpara cartea "NERVOZITATEA: CAUZE. MANIFESTĂRI, REMEDII"
-
Tratament pentru insomnie
Publicat in : Sanatate si stiinta -
Roadele duhovnicesti ale privegherii
Publicat in : Religie -
Izbavire de insomnie
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.