Iubirea nebuna a lui Dumnezeu

Iubirea nebuna a lui Dumnezeu Mareste imaginea.

Multe sunt lucrurile care ma framanta, dar cel mai mult ma gandesc cum pot eu sa-l iubesc mai mult pe Dumnezeu, sa-L iubesc mai mult pe cel care m-a chemat la El si nu numai ca m-a chemat ci m-a facut vrednic de cel mai mare dar : iubirea Sa. Sunt seri in care citesc Sfanta Scriptura pentru al cunoaste mai bine pe Dumnezeu si imi dau seama ca el este cel care mi se face cunoscut chiar din primele pagini.

Sensul si sursa existentei sunt in iubire.

Iar iubirea nu isi are originea in lume, in creatie, ci in Creator, in Dumnezeu. Noi am gresit, am dorit sa devenim asemenea cu Dumnezeu, dar prin minciuna, pentru ca Adam si Eva au mintit, nu au spus adevarul. Pentru aceasta Dumnezeu Ii pedepseste, ne pedepseste pe toti. Dar nu pentru totdeauna deoarece dragostea lui Dumnezeu isi croieste iar drum catre om. De data aceasta: „ s-a aratat dragostea lui Dumnezeu catre noi, ca pe Fiul Sau cel Unul Nascut L-a trimis Dumnezeu in lume, ca prin El viata sa avem. In aceasta este dragostea, nu fiindca noi am iubit pe Dumnezeu, ci fiindca El ne-a iubit pe noi si a trimis pe Fiul Sau jertfa de ispasire pentru pacatele noastre. […] Noi iubim pe Dumnezeu, fiindca El ne-a iubit cel dintai.” (1 Ioan 4; 9-10,19). Asadar, este esentiala intelegerea acestui fapt – ca iubirea ca sursa a vietii si a binelui nu-si are originea in lumea ca univers inchis in sine, ci in comuniunea cu Dumnezeul Treimic, ca omul nu este un scop in sine si nu este masura tuturor lucrurilor. Iubirea premerge crearii omului, e vesnica, iar omul este creat din si prin iubire.

Sfanta Scriptura ne spune ca “Dumnezeu este iubire” (1 Ioan 4:8). Insa, cum putem noi intelege acest adevar? Sunt multe versete in Sfanta Scriptura in care se vorbeste despre iubirea lui Dumnezeu. Cel mai cunoscut verset este cel de la Ioan 3;16: ,,Caci Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul Nascut L-a dat, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.“ Deci, un mod in care Dumnezeu defineste iubirea este in actul de a darui.

Un alt verset important despre dragostea lui Dumnezeu este cel de la Romani 5; 8: ,,Dar Dumnezeu isi arata dragostea fata de noi prin aceea ca ,pentru noi, Hristos a murit cand eram noi inca pacatosi“. In acest verset si in cel din Ioan 3; 16, nu gasim nici o conditie pusa de dragostea lui Dumnezeu pentru noi. Dumnezeu nu spune, ,,va voi iubi, de indata ce va veti indrepta comportamentul“, nici ca ,,Imi voi jertfi Fiul, daca imi promiteti ca Ma veti iubi“. De fapt, in Romani 5; 8 gasim tocmai opusul. Dumnezeu vrea sa stim ca dragostea Lui este neconditionata, ca El L-a trimis pe Fiul Lui, Iisus Hristos, sa moara pentru noi cand noi eram pacatosi nevrednici de dragoste. Dragostea Lui fata de noi a existat dintotdeauna, si din acest motiv, El S-a dat si S-a jertfit pe Sine cu mult timp inainte ca noi macar sa intelegem ca avem nevoie de dragostea Lui.

Dumnezeu este Creatorul tuturor lucrurilor si prin natura Sa, El este dragoste. Dumnezeu spune ca dragostea este neconditionata si jertfitoare, si nu este bazata pe sentimente; prin urmare, dragostea nu este o ,,afectiune intense, bazata pe legaturi personale sau de familie“. Pentru a intelege ce este dragostea adevarata si a putea iubi pe ceilalti cu adevarat, noi trebuie sa-L cunoastem pe Dumnezeu, iar lucrul acesta il putem face printr-o relatie personala stransa cu El. Putem avea aceasta relatie stransa cu Dumnezeu daca ne punem credinta in Mantuitorul nostru Iisus Hristos, Cel care a fost jertfa lui Dumnezeu de dragoste pentru noi.

Pretul platit pentru mantuirea noastra, sacrificiul suprem pe care L-a facut Tatal nostru din ceruri dand pe Fiul Sau sa moara pentru noi trebuie sa trezeasca in noi idei foarte inalte despre ceea ce putem deveni prin Hristos. Negasind un limbaj mai potrivit in care sa exprime maretia si gingasia acestei iubiri, Sfantul Apostol Ioan a chemat lumea intreaga s-o priveasca. "Vedeti ce fel de iubire ne-a daruit noua Tatal,ca sa ne numim fii ai lui Dumnezeu" (1 Ioan 3,1). Ce valoare da faptul acesta omului! Datorita pacatului fiii oamenilor au ajuns robi ai diavolului. Prin credinta in jertfa mantuitoare a Mantuitorului Hristos, fiii lui Adam pot deveni fii ai lui Dumnezeu. Luand asupra Sa natura noastra omeneasca, Mantuitorul Hristos a inaltat omenirea. Cei pacatosi sunt astfel in pozitia in care, prin legatura cu Mantuitorul Hristos, pot in adevar sa devina vrednici de numele de "fii ai lui Dumnezeu".

O astfel de iubire este fara egal. Sa fim numiti fii ai Imparatului ceresc! Pretioasa fagaduinta! Tema celei mai profunde meditatii! Iubirea fara seaman a lui Dumnezeu pentru o lume care nu L-a iubit! Gandul acesta are asupra sufletului o putere ce ii subjuga si aduce ratiunea in supunere fata de vointa lui Dumnezeu. Cu cat vom studia mai mult caracterul divin in lumina crucii de pe Golgota, cu atat vom vedea mai mult mila si iertarea impletite cu nepartinirea si dreptatea si cu atat mai mult si mai clar vom discerne nenumaratele dovezi ale iubirii infinite si ale milei pline de gingasie care intrec cu mult dragostea si dorul unei mame pentru copilul ei neascultator.

Preot David Marian, parohia Nuntasi, Constanta

.

Despre autor

Marian David preot Marian David

Colaborator
99 articole postate
Publica din 03 Ianuarie 2014

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1508

Voteaza:

Iubirea nebuna a lui Dumnezeu 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE