Lucrarea virtutilor

Lucrarea virtutilor

Virtutea este lucrarea duhovnicească continuă şi statornică, izvorâtă din harul divin şi din strădania credinciosului, prin care acesta împlineşte totodată voia lui Dumnezeu. Domnul Iisus Hristos este începutul şi fundamentul tuturor virtuţilor.

Virtutea, ca rod al credinţei, se dobândeşte prin comuniunea cu Dumnezeu şi prin păzirea Sfintelor Porunci. Ea nu este o însuşire psihologică, ci conformare cu voia dumnezeiască şi participare la harul divin.

Virtuţile teologice (credinţa, nădejdea şi dragostea) sunt cele pe care le cultivăm în raport cu Dumnezeu, în timp ce virtuţile cardinale (înţelepciunea, dreptatea, curajul şi cumpătarea) constituie izvorul altor virtuţi, acestea fiind cele care privesc în mod special raporturile noastre cu lumea creată şi cu semenii.

Virtutea adevărată este o lucrare ce se face în ascuns, în timp ce nevoinţa în orice virtute este o „stare de război” nesfârşită, mai întâi cu noi înşine şi cu patimile noastre (Sf. Paisie Aghioritul, „Mica Filocalie”, Edit. Egumeniţa, Galaţi, 2009, p. 83).

Lucrarea virtuţilor înseamnă păzirea poruncilor lui Dumnezeu, a căror valoare se dobândeşte, nu prin constrângere, ci prin libera asumare a nevoinţelor duhovniceşti.

„Toate virtuţile şi toate patimile se cultivă, depinde însă de lucrarea pe care o face omul. Dacă va cultiva virtuţile, se vor dezvolta virtuţile, iar patimile vor fi înăbuşite.

Dacă va cultiva patimile, ele se vor dezvolta şi virtuţile vor fi înăbuşite. Dacă le cultivă pe amândouă, se vor dezvolta amândouă şi va ieşi ceva amestecat” (Sf. Paisie Aghioritul, „Patimi şi virtuţi”, Edit. Evanghelismos, Bucureşti, 2007, p. 154).

Aşa cum patimile constituie împreună un „lanţ”, la fel şi virtuţile sunt înlănţuite, adică legate între ele ca şi vagoanele unui tren, în sensul că toate virtuţile îi urmează celei dintâi.

La dobândirea unei virtuţi, cel mai mult ajută însoţirea cu omul virtuos. De asemenea, în lucrarea virtuţilor, are un mare folos urmarea exemplului Sfinţilor Părinţi, care devin astfel pilde şi modele de vieţuire virtuoasă.

Virtutea are însuşirea de a-l trăda pe om, oriunde s-ar afla, chiar dacă s-ar ascunde. Astfel, vistieria lui ascunsă, ce se va descoperi în întregime, va ajuta atunci multe suflete, poate chiar mai mult decât a făcut-o înainte.

Cel care are frumuseţea duhovnicească pe care o dă virtutea, acela străluceşte de dumnezeiescul har. Omul, cu cât dobândeşte virtuţi, se îndumnezeieşte şi este firesc să strălucească, fiindcă este trădat de har.

Şi atunci el se arată oamenilor fără să vrea şi fără să-şi dea seama, în felul acesta fiind slăvit însuși Dumnezeu (Ibidem, p. 162).

Sf. Paisie Aghioritul a vorbit şi despre virtuțile necurate. „Virtute intoxicată este, de pildă, bunătatea aceea care vrea să placă oamenilor sau dragostea care are un interes.

Când pornirile noastre nu sunt curate şi punem în centrul virtuţii eul propriu, atunci falsificăm virtutea.

Atunci virtutea noastră este ca un fruct necopt, care are puţine vitamine, dar totodată îşi păstrează şi acreala” (Ibidem, pp. 158-159).

În vremea noastră se poate observa cu ușurință că virtutea are mulţi „învăţători”, dar tot mai puţini lucrători și „următori” pe calea împărătească.

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

23 Septembrie 2018

Vizualizari: 1205

Voteaza:

Lucrarea virtutilor 5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

virtutile

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact