Maica Domnului - Izvor de Binecuvantare si de Bucurie

Maica Domnului - Izvor de Binecuvantare si de Bucurie

Preacurata Fecioara Maria este singura care a împlinit într-un mod absolut unirea cu Dumnezeu şi tot Ea ne este călăuza pe această cale a îndumnezeirii prin harul Sfântului Duh.

Sfânta Scriptură ne spune că numele Fecioarei este Maria, care se tâlcuieşte „Stăpână” sau „Doamnă”, ceea ce se vădeşte prin „vrednicia Fecioarei şi adeverirea fecioriei, prin viaţa ei aleasă, prin desăvârşirea ei în toate şi prin deplina ei neprihănire” (Sf. Grigorie Palama, „Omilii”, vol. I, Edit. Anastasia, Bucureşti, 2000, p. 198).

De asemenea, numele Sfintei Fecioare arată „atât stăpânirea ei de sine desăvârşită manifestată în puritatea ei deplină, ca fecioară şi la suflet şi la trup, cât şi demnitatea sa născută din libertatea faţă de orice robie şi supunere, precum şi din participarea la domnia Fiului ei divin” (Diac. Ioan I. Ică jr., „Maica Domnului în teologia secolului XX şi în spiritualitatea isihastă a secolului XIV: Grigorie Palama, Nicolae Cabasila, Teofan al Niceei”, Edit. Deisis, Sibiu, 2008, p. 210).

Ea mai este „Doamnă” şi pentru faptul că nefiind supusă prin căsătorie nici unui bărbat ca „domn” al ei, nici durerilor naşterii potrivit acelui blestem rostit asupra Evei: „În dureri vei naşte copii; atrasă vei fi către bărbatul tău şi el te va stăpâni” (Facerea 3, 16), Sfânta Fecioară se arată izvor de libertate şi de bucurie pentru întreg neamul omenesc.

„Prin Eva a intrat în lume întristarea care s-a propagat în mod inexorabil la toţi, alături de corupţia care urmează păcatului. Acum noutatea mântuirii vestite Mariei anulează în rădăcina ei osândirea la durere şi aduce umanităţii bucuria ca un izvor definitiv” (Ermanno M. Toniolo, „Acatistul Maicii Domnului explicat. Imnul şi structurile lui mistagogice”, Edit. Deisis, Sibiu, 2009, p. 317).

Astfel femeia se înfăţişează acum, din partea neamului omenesc, ca o „împărăteasă a binecuvântării”. Această binecuvântare a fost pierdută prin femeie, Preacurata Fecioară fiind cea care află harul de care ne-a lipsit strămoaşa noastră Eva.

În Maica Domnului întreaga umanitate Îl naşte pe Dumnezeu şi, prin aceasta, Fecioara-Mamă este noua Evă-Viaţă, a cărei grijă maternă ce se revarsă asupra lui Iisus, se revarsă şi peste univers şi peste orice om. Ea este „Eva cea nouă”, „Eva fecioară” care-i renaşte pe oameni la viaţă, cea care a preschimbat întristarea protopărinţilor noştri în bucurie, şi mai mult decât atât, a sfinţit maternitatea și a înălţat femeile, pentru că înainte de „dumnezeiasca maternitate” a Maicii Domnului femeia era „roaba bărbatului” (Arhim. Teofilact Marinakis, „Icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului”, Edit. Sophia, Bucureşti, 2008, p.7).

Această „osândă a durerii”, pe care a primit-o Eva cea de demult, a fost nimicită şi anulată prin Fecioara Maria, pentru că Ea s-a umplut de „bucurie negrăită şi neamestecată prin bunele vestiri ale dumnezeiescului ei Fiu”.

Eliberând neamul omenesc de blestem, Sfânta Fecioară primeşte bucuria şi binecuvântarea arhanghelului Gavriil care, intrând la Ea, i-a zis: „Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei!” (Lc. 1, 28).

Atunci când Fecioara o întâlneşte pe Elisabeta, verişoara sa şi mama Sf. Ioan Botezătorul, aceasta văzând-o pe Maria însărcinată recunoaşte „semnul lui Isaia” şi completează salutarea îngerului cu cuvintele: „Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui tău” (Lc. 1, 42).

Acel „Bucură-te!” rostit de îngerul Gavriil şi „Binecuvântată eşti tu între femei”, adaosul rostit de Elisabeta, salută desfiinţarea în Fecioara Maria a întristării şi a blestemului Evei din osânda protopărinţilor după cădere.

Atunci când arhanghelul îi spune Fecioarei Maria „Domnul este cu tine” (Lc. 1, 28), vesteşte de fapt ceea ce vedea săvârşindu-se atunci în chip nevăzut.
Înţelegând că Ea este un „loc al harurilor dumnezeieşti şi omeneşti”, împodobită cu toate darurile Duhului lui Dumnezeu, Gavriil a proclamat-o în sens propriu „cu har dăruită”.

Văzând că Fecioara primeşte deja să locuiască în Ea pe „Cel în care sunt toate comorile”, văzând și „purtarea în pântec lipsită de întristare şi naşterea care va fi fără durere”, arhanghelul i-a binevestit dinainte să se bucure şi a grăit că singură Ea este „binecuvântată şi slăvită între femei”, cu slava Fecioarei Mamă a Domnului nostru Iisus Hristos (Diac. Ioan I. Ică jr., op. cit., p. 406).

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

26 Martie 2019

Vizualizari: 1291

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact