Mancarea

Mancarea Mareste imaginea.

Să mănânci atât cât îţi trebuie ca să-ţi întăreşti trupul pentru a avea putere în lucrarea lui Dumnezeu, iar ce este mai mult decât atât să lepezi ca pe un lucru de prisos. Cel mai mult să te străduieşti pentru lucrarea lui Dumnezeu, pentru îndreptarea sufletului, care rămâne cu tine în veci, fiindcă trupul se strică şi poftele lui pier repede, pe când sufletul rămâne în veci. Cel ce seamănă în trupul său va culege din trup stricăciune, iar cel ce seamănă în duh va culege din duh viaţă veşnică, spune Apostolul (Gal. 6, 8).

Nu te lăcomi la dulceţile trecătoare şi nu fi ca oamenii aleşi de judecătorul Ghedeon pentru război, pe care Dumnezeu a poruncit acestuia să-i pună la încercare prin băutul apei, dar întrucât erau fără chibzuinţă, ca nişte dobitoace necuvântătoare, au băut aplecându-se pe genunchi, ca nişte lacomi şi neiscusiţi în vitejia ostăşească (v. Jud. 7, 6).

La mâncare şi băutură să te asemeni păsării: aceasta, ori de câte ori ciuguleşte, cu temere se uită în toate părţile şi dacă vede ceva zboară îndată în sus, drept care e şi prinsă cu greutate de vânători. Aşa să fii şi tu: totdeauna să te uiţi în toate părţile şi să nu fii vreodată nepăsător în viaţa ta, căci eşti înconjurat şi tu de vânători din toate părţile, eşti înconjurat de păienjeniş, eşti înconjurat de curse. Ia seama să nu cazi în ele, ca să nu fii prins - căci dacă vei fi prins nu fără osteneală vei scăpa, nu fără osteneală te vei izbăvi de greutate şi amărăciune.

Nu fi asemenea muştei şi furnicii, care pentru puţină dulceaţă de miere îşi pierd toată mişcarea slobodă, sau porcilor, care deşi sunt alungaţi adesea cu multe bătăi de la verdeţurile din grădină se întorc fără să-şi amintească de pătimiri. Nu fi atât de nechibzuit, nu te lăsa robit de vreo dulceaţă a lumii acesteia. Adu-ţi aminte că pentru foarte puţină vreme ţi s-a dat aceasta: mai bine să fii slobod decât robit, mai bine să ai stăpânire asupră-ţi decât să fii legat. Să fii rob, din toată inima, numai lui Dumnezeu, nu poftei dobitoceşti şi stricăcioase, şi vei avea chezăşie de nădejde a mântuirii tale.

SFÂNTUL DIMITRIE AL ROSTOVULUI

Fragment din cartea "DACĂ VREI SĂ AJUNGI LA CER. SFATURI DE ŢINUT MINTE", Editura Sophia

Cumpara cartea "DACĂ VREI SĂ AJUNGI LA CER. SFATURI DE ŢINUT MINTE"

 

Pe aceeaşi temă

21 Septembrie 2021

Vizualizari: 2130

Voteaza:

Mancarea 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

mancarea postul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE