Marturisirea Adevarului in lume

Marturisirea Adevarului in lume

În lume noastră, în care MĂRIREA și LAUDA DE SINE au atins cote „epidemice”, se impune mai mult ca oricâd aducerea în prim plan a modelelor adevărate, fie și numai pentru o simplă informare sau rememorare a vieții lor.

Și astfel, conștientizând depărtarea față de ceea ce numim toți „viața în Hristos”, să ne poziționăm corect în raport cu Dumnezeu și cu aproapele, și să învățăm, pas cu pas, să ne smerim privind neîncetat la jertfa sfinților mărturisitori.

Sf. Pavel este modelul omului „nou” şi al teologului adevărat, care s-a ostenit mai mult decât toţi cei care au împărtășit lumii Adevărul şi care a avut mai mult decât oricare altul „semnele apostoliei”.

Prin zelul şi prin cultura sa, Apostol Pavel este o pildă vie pentru orice mărturisitor al lui Iisus Hristos. De aceea se poate spune că el a creat „tipul misionarului”.

Lipsit de resentimente faţă de celelalte culturi, Sf. Pavel i-a chemat pe toţi la Împărăţia lui Dumnezeu, principalele sale calităţi fiind datoria şi râvna pastorală.

Fără a exagera, se poate afirma că istoria creştinismului este legată în mare măsură de opera sa misionară, întrucât creştinismul s-a răspândit mereu în lume după „normele” care au stat la baza lucrării sale apostolice.

„Prin adâncimea convingerii lui creştine, prin cultura lui înaltă, prin dragostea lui de muncă, prin hotărârea de a lupta până la moarte, alături având binecuvântarea Cerului, noul apostol trebuia să reuşească, trebuia să ducă cuvântul Evangheliei până în cele mai îndepărtate colţuri ale împărăţiei romane. El avea să clădească pe temelia pusă de Hristos cele mai mari şi puternice pietre ale Bisericii creştine” (L. G. Munteanu, „Viaţa Sfântului Apostol Pavel”, Edit. Renaşterea, Cluj-Napoca, 2004, p. 31).

Jertfa lui Pavel este cu atât mai bună decât jertfa lui Abel, cu cât e mai bun cerul ca pământul, deoarece el se jertfea în fiecare zi şi aducea o îndoită jertfă, adică murea în fiecare zi (I Co. 15, 31) şi purta în trupul său omorârea Domnului Iisus Hristos (II Co. 4, 10) (Sf. Ioan Gură de Aur, „Predici la sărbători împărăteşti şi cuvântări de laudă la sfinţi”, EIBMBOR, Bucureşti, 2006, pp. 225-226).

Sf. Pavel este considerat „una dintre cele mai preţioase pietre din coroana de glorie a creştinismului”. Fiind „încărcat” cu multă învăţătură, instruit la şcoala marelui învăţat Gamaliel, convertit direct de Domnul Iisus Hristos pe drumul Damascului, de care s-a ataşat cu toată fiinţa lui până la marea jertfă a mărturisirii, Apostolul neamurilor nu s-a lăudat cu minunile lui Dumnezeu, nici cu învăţătura lui, nici cu răpirea lui până la al treilea cer, ci numai cu crucea (Matei Popovici, „Sărbătorile eterne. Cuvinte de zidire sufletească”, Edit. Renaşterea, Cluj-Napoca, 2001, p. 113).

Apostolul Pavel s-a arătat mare şi minunat în încercările sale. Ca fapte vrednice de laudă el a enumerat toate pătimirile, prigoanele şi suferinţele lui, eforturile şi primejdiile, întemniţările şi chinurile, biciuirile şi bătăile, naufragiile şi foametea (Sf. Ioan Gură de Aur, „Problemele vieţii”, Edit. Egumeniţa, Galaţi, 2010, p. 28).

Mărturie în acest sens stau cuvintele sale: „Dacă trebuie să mă laud, cu slăbiciunile mele mă voi lăuda!” (II Co. 11, 30). Cu toate durerile și suferințele îndurate, totuși înlăuntrul sufletului său exista o bucurie care prisosea.

Trecând prin tot felul de nenorociri de nedescris, pe uscat şi pe mare, în cetăţi şi în locuri pustii, nu se opreşte la nimic din toate acestea, atunci când este silit să vorbească despre „sinea sa cea adevărată”, despre „lauda care l-a născut viu”.

El vorbeşte numai despre acel „spaţiu” unde omul nu lucrează, ci pătimeşte (Vasilios, „Intrarea în Împărăţie sau model liturgic”, Edit. Deisis, Sibiu, 2007, p. 114).

Viaţa Apostolului Pavel, normele şi metodele pe care le-a folosit în lucrarea sa apostolică şi, în mod deosebit, călătoriile lui misionare, constituie o sursă de inspiraţie şi un model pentru activitatea misionară contemporană.

Acestea sunt totodată şi un izvor de informaţii preţioase, ce pot limpezi anumite aspecte privind principiile de bază ale învăţăturii creştine.

Metodele întrebuinţate de Sf. Pavel pot fi „normative” pentru misionari, dar nu înseamnă că sunt absolute şi obligatorii.

Astăzi, schimbările majore petrecute la nivelul societăților impun de la sine noi metode de mărturisire a Adevărului, care nu erau cunoscute pe vremea sfinților apostoli.

Sf. Pavel ne descoperă faptul că teologia nu este „speculaţie”, deoarece ea nu exprimă, ca şi filosofia, „ideea” de Dumnezeu, fiind rodul întâlnirii vii cu Acesta, în Persoana lui Iisus Hristos.

Din această cauză, aproape de fiecare dată, când Apostolul Pavel a vorbit despre Dumnezeu, a întâmpinat o opoziţie făţişă, în special din partea iudeilor. Şi pentru că iudeii nu experimentaseră încă această întâlnire personală cu Dumnezeu, ei au rămas la nivelul Legii vetero-testamentare.

E greu să vorbești cuiva despre gustul bun al unui fruct, cât timp acesta nu a gustat sau nu vrea să guste din acel fruct.

„Gustaţi şi vedeţi că bun este Domnul” (Ps. 33, 8).

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

01 Februarie 2019

Vizualizari: 986

Voteaza:

Marturisirea Adevarului in lume 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

adevarul predica minciuna

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact