O altfel de chemare a Domnului

O altfel de chemare a Domnului Mareste imaginea.

Mulți oameni, din păcate, nu-L laudă pe Dumnezeu, crezând că El nu are nevoie de laudele noastre. Și, așa și este. Dar, omul prin cuvinte de laudă, nu face altceva, decât să îl cheme în ajutor pe Dumnezeu. Dacă ești într-o mare strâmtorare, dacă ești într-un mare necaz, dacă ești pe patul de spital, nu trebuie să faci decât un singur lucru: laudă pe Domnul.

De câte ori, în această viață este pus omul la tot felul de încercări, venite din toate părțile? De foarte multe ori. În asemenea momente, omul nu se mai poate ruga, ci mai mult are gânduri de împotrivire, de răzbunare pe divinitate, punând imperativ întrebarea: De ce eu, Doamne?

Eu personal, am avut o grea încercare prin pierderea unei ființe dragi și, îmi aduc aminte că în acele momente îmi era greu să mă rog. Și, atunci, Dumnezeu mi-a pus în inimă trei cuvinte: Slavă Ție, Dumnezeule! Am spus aceste cuvinte de zeci, sute de ori și ce credeți că s-a întâmplat: am simțit o ușurare, o mângâiere și o bucurie, asemenea unui izvor cu apă cristalină.

Săptămâna trecută l-am vizitat pe un prieten bun la spital, fiind grav bolnav, în așteptarea unei operații și am fost întrebat: „Ce să fac, Ștefan? Să mă rog?” Nu, i-am spus eu. Laudă-L pe Dumnezeu! „Cum?” Spune așa: Slavă Ție Dumnezeule!, cât de mulți poți. Chiar și pe masa de operații fiind, tu spune aceste cuvinte.

Există mai multe moduri în care omul poate chema pe Dumnezeu în ajutor: prin cuvânt, prin rugăciune, prin psalmi și cântări, prin citirea Sfintelor Scripturi, prin acatiste și paraclise, prin milostenie, prin laude, dar și prin tăcere.

Dumnezeu, bineînțeles că nu are nevoie de rugăciunile, cântările și laudele noastre, ci aceasta nu este decât o modalitate de comunicare cu Dumnezeu. Numai astfel Dumnezeu primește SOS pentru ajutor din partea noastră și, astfel sprijinul nu întârzie niciodată să vină atunci când este nevoie.

Iată ce ne spune psalmistul în unul din psalmi: „Și Mă cheamă pe Mine în ziua necazului și te voi izbăvi și Mă vei preaslăvi” (Psalmul 49, 16).

- Părinte, ce înseamnă „Slavă Ție, Dumnezeule”?

- „Slavă Ție, Dumnezeule” înseamnă: „Să se facă cunoscut Dumnezeu oamenilor”. Vezi, și cele spuse de Hristos: „Eu Te-am slăvit pe Tine pe pământ… și acum slăvește-Mă Tu, Părinte”, unii le interpretează greșit și spun: „Și Hristos cere slavă”. Însă aceste spuse ale Lui înseamnă: „Eu, Părinte, Te-am făcut cunoscut pe pământ…, fă-Mă cunoscut și Tu, ca oamenii să creadă”. Așa ne învață cuviosul Paisie Aghioritul, care a viețuit la muntele Athos.

Așadar să nu pregetăm în a-L chema pe Dumnezeu, atunci când suntem la mare necaz, fie prin rugăciune, fie prin cuvânt, dar mai ales prin laude: Slavă Ție, Dumnezeule! Amin!

Doamne, ajută!

Ștefan Popa

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
493 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

24 August 2023

Vizualizari: 849

Voteaza:

O altfel de chemare a Domnului 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE