
Aşa cum a strălucit Hristos în ziua Schimbării la Faţă, se va schimba şi chipul nostru, precum s-a schimbat şi al lui Hristos, se vor lumina şi ochii noştri şi întreaga noastră existenţă şi viaţă. De altfel, acesta a fost şi scopul Schimbării Sale la Faţă. Spune Sfântul Grigorie Palama: „Scopul Lui era de a ne ajuta să învăţăm că prin apropierea de Dumnezeu, pe care o reuşim în virtute şi în unirea minţii cu El, sau unirea cea înţelegătoare cu El, se apropie şi se arată şi rămâne acea strălucire tuturor celor care se îndreaptă neîncetat către Dumnezeu, cu bunavoire, cu rostul cel bun şi dorinţa cea bună a faptelor celor bune şi a rugăciunii sincere.”1
- Adică, părinte, putem şi noi, oamenii, să ne schimbăm la faţă? Oare puteţi să ne daţi şi un exemplu al unui om care s-a schimbat la faţă?
- Desigur, s-a schimbat la faţă Moise, care s-a învrednicit să vorbească cu Dumnezeu şi să primească lumina Sa cea necreată. Precum vedem, este foarte frumos prezentat exemplul acesta de către Sfântul Grigorie Palama. El zice: „Tot cel care se arată în strălucirea acestei lumini şi acestei frumuseţi a lui Dumnezeu participă într-un fel, într-o anume latură a sa, dobândeşte ceva din această prea dorită strălucire, i se înviorează privirea. Din această cauză şi faţa lui Moise a strălucit in timp ce vorbea cu Dumnezeu pe Muntele Sinai. Vedeţi că şi Moise s-a schimbat la faţă atunci când a urcat pe Muntele Sinai şi, aşa schimbat la faţă, a văzut slava Domnului. Moise insă nu a lucrat el însuşi această schimbare la faţă.”2
- Da, ajunge doar s-o ceară cu rugăciune curată de la Dumnezeu. Căci zice iarăşi Sfântul Grigorie Palama despre rugăciunea pe care o făcea Hristos pe Muntele Tabor înainte de a se schimba la faţă: „Se ruga singur ca să arate cum poate cineva să dobândească între sfinţi strălucirea lui Dumnezeu.”3 Hristos, fiule, a zis: Cei drepţi vor străluci ca soarele în împărăţia Tatălui Meu (Mt. 13, 43).
- Bine, asta se va întâmpla cu siguranţă în veacul viitor, dar problema este dacă putem acum să strălucim ca soarele.
- Dar împărăţia lui Dumnezeu nu se referă doar la un viitor îndepărtat, ci ea este în prezent. Dacă n-ar fi fost împărăţia prezentă, nu ne-ar fi îndemnat Dumnezeu să ne schimbăm acum. Ai văzut ce zice: Să vă schimbaţi prin înnoirea minţii (Rom. 12, 2).
- Deci putem şi acum să ne schimbăm.
- Desigur, aşezându-ne în lumina slavei lui Dumnezeu, precum învaţă Apostolul Pavel: Iar noi toţi, privind ca în oglindă, cu faţa descoperită, slava Domnului, ne prefacem în
acelaşi chip din slavă în slavă (II Cor. 3, 18).
- Părinte, cum arată astăzi omul care se schimbă la faţă, cum îl vedem?
- Il vedem după strălucirea feţei sale, dar şi, în general, după viaţa sa. Atunci când avem bucurie, se vede pe chipul nostru. Şi spun oamenii: Uite, străluceşte de bucurie! Şi cu adevărat străluceşte, dar străluceşte în acelaşi timp şi viaţa lui. Altă dată, când ieşim de la spovedanie, curaţi, căiţi şi iertaţi sau când ne-am curăţit prin dumnezeiasca împărtăşanie ne văd ceilalţi şi spun: Ia uite cum s-a luminat faţa lui! Şi cu adevărat se luminează, precum se luminează şi inima, şi faptele noastre.
Gândeşte-te ce lumină va străluci, dumnezeiască şi nezidită, dacă întreaga noastră viaţă devine bucurie şi fericire, curăţie şi sfinţenie, comuniune neîncetată cu Dumnezeu,
lumina virtuţilor, lumina sfinţeniei. Toate troparele sărbătorii Schimbării la Faţă ne cheamă să dobândim această lumină a virtuţilor şi atunci vom putea vedea şi înţelege dumnezeiasca Schimbare la Faţă a Domnului: „Să ne apropiem de muntele cel sfânt luminaţi cu strălucirea virtuţilor, ca să putem vedea dumnezeiasca Schimbare la Faţă a lui Hristos.”
- Frumos spuneţi, părinte, dar aş vrea să vă întreb: este cu putinţă ca faţa noastră să strălucească încontinuu de lumină?
Copile, exemplele pe care ţi le-am dat arată că, de vreme ce putem să strălucim de bucurie o dată, atunci putem şi de multe ori, neîncetat; şi, de vreme ce putem să strălucim o dată fiind curaţi, spovediţi, iertaţi, atunci putem şi de mai multe ori, de nenumărate ori; şi, de vreme ce putem să strălucim o dată, fiind sfinţiţi de dumnezeiasca împărtăşanie, atunci putem de multe ori, precum sfinţii Bisericii noastre.
- Adică participarea noastră la Tainele Bisericii poate să ne schimbe în oameni luminaţi?
- Da, copile. Participarea noastră la Sfintele Taine şi contactul nostru cu toate izvoarele harului dumnezeiesc, precum sunt, de exemplu, închinarea la sfintele moaşte, la sfintele icoane, participarea la sfintele slujbe, ascultarea cuvântului lui Dumnezeu şi celelalte pot să ne ajute într-adevăr la schimbarea noastră. Sunt sigur că poate să vină şi schimbarea noastră la faţă, a păcătoşilor, a oamenilor nevrednici ai acestui veac viclean şi păcătos. Se poate şi trebuie să existe multe astfel de schimbări la faţă.
- Pot oare să se schimbe la faţă şi cei mai mari păcătoşi, şi oamenii răi, cum zicem noi?
- Sigur că pot. Oamenii răi pot deveni sfinţi, cum s-a întâmplat cu tâlharul răstignit împreună cu Hristos, care s-a schimbat şi a devenit sfântul tâlhar, intrând primul în Rai; cum s-a schimbat la faţă Maria Egipteanca, devenind Cuvioasa Maria Egipteanca; aşa cum s-a schimbat şi Augustin cel mai înainte păcătos şi a devenit Fericitul Augustin; precum s-a schimbat şi magul satanist Ciprian, devenind Sfântul Ciprian, care îi eliberează pe oameni din ghearele magiei; precum s-a schimbat la faţă şi căpetenia tâlharilor, Moise Etiopianul, devenind marele şi prealuminosul Sfânt Moise, al dragostei şi al iubirii de oameni. Şi ce să mai spun? Schimbarea la faţă a oamenilor este cu putinţă şi necesară; ei pot şi trebuie să se schimbe, întru asemănarea Schimbării la Faţă a Mântuitorului Hristos, cu ajutorul, cu puterea şi cu harul lui Dumnezeu.
- Acum am înţeles de ce v-aţi referit la Schimbarea la Faţă. Este dovada că se poate schimba la faţă şi omul, dar omul reprezintă doar o parte a lumii.
- O parte de cinste, cea mai de cinste parte a lumii.
ARHIMANDRIT SPIRIDONOS LOGOTHETIS
Fragment din cartea "Raspunsuri la intrebari ale tinerilor. Ortodoxia si lumea", Editura Sophia
Cumpara cartea "Raspunsuri la intrebari ale tinerilor. Ortodoxia si lumea"
Note:
1 Schimbarea la Faţă, Ed. Aicpiraţ, p. 210.
2 Ibidem, 211.
3 Ibidem, 211.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.