
Biblia afirma ca tot ceea ce Dumnezeu a creat este bun foarte. Adica bun pentru scopul pentru care a fost creat. Recentul accident aviatic, in care 2 oameni au murit si 5 sunt serios afectati, este un nedorit prilej (din multe altele) de a analiza raportul dintre om si tehnologie.
Biblia afirma ca tot ceea ce Dumnezeu a creat este bun foarte. Adica bun pentru scopul pentru care a fost creat.
Tehnologia se incadreaza perfect in aceasta descriere. Neutra din punct de vedere moral, ea devine buna sau rea functie de modul si scopul in care este folosita. Tocmai de aceea, exista reguli (nu ma refer strict la cele tehnice) foarte clare de folosire a ei. Este zona unde religia, prin morala, se intalneste cu stiinta.
Astfel, chiar si uitandu-ne la ultimele doua accidente relatate de Neptun TV, sesizam cel putin doua reguli clare: nu conduci beat si nu zbori in conditii incerte (am inteles ca pilotul-victima, Adrian Iovan, avertizase repetat asupra starii tehnice riscante a aeronavei).
Fiind descoperitor si creator al tehnologiei, omul se crede dumnezeul tehnologiei. Pe undeva, este adevarat, intrucat noi avem daruit chipul Creatorului, adica suntem mici creatori, la randul nostru. Dar nu suntem numai stapani ai ei. Am gresi enorm sa ne inchipuim ca ea face doar ce vrem. Cel mult, ea face ce poate si ce i se cere, dar in niste conditii foarte clare. Din acest punct de vedere, omul este robul propriilor inventii, fiind nevoit sa se supuna acestor conditii. Cand nu o face, tehnologia ii poate deveni periculos de ostila.
Consecintele grave ce pot aparea trebuiesc insa asumate. Caci, ca si in morala, recunoasterea propriilor greseli poate duce la imbunatatirea conditiilor de existenta ale omului. Altfel lasitatea, coruptia si amatorismul vor avea efecte nocive greu de stavilit.
Desi individualismul urla din ce in ce mai tare prin noile ideologii socio-politice, realitatea este ca la nivel planetar, national, local, comunitar etc. noi, oamenii, sutem interconectati, depinzand unii de altii. Iar tehnologia faciliteaza acest adevar. Orice folosire gresita a ei se poate intoarce impotriva noastra.
Pr. Eugen Tanasescu .
-
Omul - fiinta in conexiune?
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.