
De cele mai multe ori, atunci cand se iveste un cutremur mare, se vorbeste si de persoane decedate. Si in fata suferintelor aduse de cutremur oamenii incep sa-si puna intrebari: Unde era Dumnezeu? De ce ingaduie sa se intample aceste dezastre? …
Au fost persoane care au raspuns ca lipsa unor rugaciuni catre El a dus la aparitia cutremurului, ca si cand Dumnezeu ar avea nevoie de o anumita cantitate de rugaciuni pentru a indeparta aceste calamitati naturale.
Altii au raspuns ca Dumnezeu ingaduie ca ele sa apara pentru a-l face pe om sa reintre in relatie cu El. Dar in astfel de situatii, nu vorbim oare de o iubire fortata? Iar o astfel de iubire, mai poate fi iubire?
Cert este ca Dumnezeu s-a folosit de cutremur atat in momentul rastignirii Mantuitorului (Mt. 27, 51, Mc. 15, 38), cand catapeteasma Templului s-a rupt in doua si soarele s-a intunecat, ca semn al participarii creatiei la moartea Domnului, cat si la Invierea Mantuitorului (Mt. 28, 2) – pentru a le atrage atentia ostasilor care-L pazeau ca pe un mort. De aici reiese ca orice cutremur are si o ratiune teologica. Asa cum prin cutremur, Dumnezeu muta atentia ostasilor dinafara mormantului inlauntrul lui, tot asa cauta sa mute si modul nostru de privire prin aparita cutremurelor.
Biserica este de acord cu explicatiile date de stiinta fenomenelor naturale, dar afirma ca de vreme ce acestea se petrec prin ingaduinta lui Dumnezeu, ele au si alte intelesuri pe care omul trebuie sa le cunoasca.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Cutremurul, pedeapsa a lui Dumnezeu?
Publicat in : Editoriale -
La manastirea Radu Voda... cutremurul din 4 martie 1977
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.