PF Teoctist la deschiderea anului scolar 2006-2007

PF Teoctist la deschiderea anului scolar 2006-2007


Cuvantul PF Parinte Patriarh Teoctist cu prilejul deschiderii anului scolar 2006-2007

'Precum mladita nu poate sa aduca roada de la sine, daca nu ramane in vita, tot asa nici voi, daca nu ramaneti in Mine. Eu sunt vita, voi sunteti mladitele' (Ioan 15, 4-5).

Iubiti elevi si distinsi dascali,

Cinstiti parinti ai tinerelor vlastare,

Inceputul unui nou an scolar reprezinta un moment de insemnatate exceptionala, nu numai pentru tineretul scolar, ci si pentru parintii si educatorii lor, precum si pentru intreaga societate.

Anul scolar, marcat de inceputul toamnei, anotimpul bogatiei si al implinirilor, are si semnificatia bogatiei spirituale, ce urmeaza a fi acumulata prin activitatea de invatare, prin cunostintele capatate in contactul cu cartea si cu dascalii de catre subiectii acestui amplu proces de formare si educare, ce are ca finalitate implinirea si devenirea omului ca membru responsabil al societatii si in fata lui Dumnezeu.

Un nou an scolar inseamna pentru cei mai mici, care iau legatura cu cartea pentru prima data la gradinita sau in cursul primar, o prima treapta urcata pe acest drum de lumina, iar pentru cei din clasele urmatoare, noi trepte ce-i inalta an de an spre culmile de stralucire ale culturii, stiintei, cunoasterii in general, prin care isi contureaza personalitatea, valoarea si utilitatea, atat pentru ei, cat si pentru semeni.

In iconografia Bisericii noastre exista o scena plina de invataminte, "scara virtutilor", ce reda ideea atingerii desavarsirii duhovnicesti, asa cum a exprimat-o Sfantul Ioan Scararul si care prefigureaza ca orice urcus, nu numai in planul duhovnicesc, ci si in cel al implinirilor, aspiratiilor prin invatatura si lucrare deosebita nu este usor, ci reprezinta un efort permanent si continuu pe parcursul caruia poti cadea de la primele trepte sau chiar si atunci cand esti aproape de final, daca iti lipseste puterea staruintei si taria in atingerea scopului final.

Invatatura acestei scene este ca stradaniile noastre, nu numai in a invata cat mai mult si cat mai bine, dar si in a ne desfasura munca noastra de zi cu zi, trebuie sa fie consecvente, constante, fara incetare, sustinute cu mare grija si atentie.

Capatati, dragi elevi, anumite cunostinte, priceperi si deprinderi intr-un an scolar, dar ele trebuie consolidate, dezvoltate in anii viitori, incat urcusul pe aceasta scara sa fie sigur, fara poticniri, fara caderi, incat in anul urmator sa fiti pe o treapta mai inalta si mai bine fixati, fara sa va clatinati sau sa va prabusiti.

Aveti ajutor si sprijin pentru acest urcus in parintii vostri, care va ocrotesc si va invata multe lucruri, pe langa ce va ofera cartea si scoala. Ati capatat in familie multe si importante obisnuinte de munca ordonata, de staruinta si daruire, dupa modelul celor mari, calitati pe care trebuie sa le folositi si in activitatea scolara si in cea de zi cu zi, in afara scolii.

In relatia aceasta cu propria familie, va amintesc sa luati aminte cu multa atentie la munca parintilor vostri, la stradaniile lor, la truda lor din zi pana in noapte si sa urmati indemnul Mantuitorului, Care, cu puterea si intelegerea specifica, dumnezeiasca, spunea: "Tatal Meu pana acum lucreaza; si Eu lucrez" (Ioan 5.17). Luati tot ceea ce este bun de la parintii vostri asa cum si ei va ofera toata grija si caldura sufleteasca.

La aceasta conlucrare ii chemam si pe ei, ca impreuna sa va bucurati de roadele stiintei de carte, grijind ca, din diferite pricini, unii dintre voi sa nu ramana pe dinafara scolii si sa nu poata beneficia de binefacerile cartii. Multi se confrunta cu greutati, pe care si voi le vedeti si le puteti intelege, dar trecand poate cu greu, peste acestea, vor avea bucuria implinirii vietii lor si devenirii voastre.

Aveti ajutor de asemenea in dascalii vostri, pe care sa ii ascultati ca pe propriii parinti, sa-i aveti ca modele de urmat, caci munca lor sta la temelia formarii voastre si ea vine nu numai din obligatie profesionala si din stiinta lor ci si din ceea ce a definit dintotdeauna tinuta unui dascal, "dragostea de pedagog", ce constituie acea bucurie determinata de constatarea ca cele impartasite cu dragoste, pasiune si ravna de catre ei, au avut ecou in sufletele si mintile voastre. Ascultati-i cu atentie, atasati-va sufleteste de ei, incat, in scoala, impreuna, sa constituiti o alta familie, o comunitate de intelegere si armonie, o comuniune - legatura de suflet si de sfintenie - crescand ca niste mladite sanatoase, puternice, pentru a fi folositori atat patriei precum si Bisericii, incat in aceasta unitate spirituala sa puteti urma cuvantul Mantuitorului: "Precum mladita nu poate sa aduca roada de la sine, daca nu ramane in vita, tot asa nici voi, daca nu ramaneti in Mine. Eu sunt vita, voi sunteti mladitele."(Ioan 15.4-5)

Nu uitati de sfatuitorii vostri sufletesti, care, cu duhul blandetii si al Sfintelor Scripturi, va indeamna sa fiti ascultatori, buni, drepti, cinstiti, cu spirit de intelegere fata de colegi, fata de aproapele, ca astfel sa realizam intelegerea dintre oameni, propovaduita de Biserica. Nu uitati ca Biserica este "mama duhovniceasca" a poporului roman, dupa cum a definit-o poetul national Mihai Eminescu. Daca uneori va simtiti constransi de rigorile scolii, de exigentele dascalilor vostri si de cerintele parintilor, sa nu uitati ca Evanghelia nu obliga ci sfatuieste, zicand "Cine are urechi de auzit, sa auda" (Matei 11.15), iar auzind, sa nu socotiti grea sarcina de a invata sau de a asculta.

Fiti, asadar, cu urechile deschise spre tot ce este bun, frumos, inaltator, folositor, spre indemnul catre fapta buna si lucrul temeinic facut, placut oamenilor si lui Dumnezeu, pentru ca numai asa va veti implini ca oameni desavarsiti, veti fi bucuria si mangaierea parintilor vostri, mandria dascalilor, care prin voi isi legitimeaza misiunea si veti putea deveni cetatenii responsabili de maine, ai tarii si ai lumii in care va veti desfasura activitatea.

La inceputul anului scolar 2006-2007, rog pe Bunul Dumnezeu sa va daruiasca voua, dragi elevi, darurile Sale de luminare a mintii, parintilor vostri bucuria de a va vedea crescand frumosi si impliniti, dascalilor satisfactia muncii, desfasurata cu dragoste si rezultate bune iar parintilor vostri sufletesti, multumirea duhovniceasca in plinirea lucrarii voastre intr-o viata curata de sfintenie.

Impartasindu-va toata dragostea Noastra si parintesti binecuvantari, va doresc succes in noul an scolar si Dumnezeu sa va ocroteasca, cu sanatate, putere de munca si roade bogate in aceasta nobila si inaltatoare munca.

Al vostru, de tot binele doritor si catre Domnul rugator,

TEOCTIST,

Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, Loctiitor al Scaunului Cezareii Capadociei si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

.

18 Septembrie 2006

Vizualizari: 6330

Voteaza:

PF Teoctist la deschiderea anului scolar 2006-2007 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact