Rugaciunea si meditatia orientala

Rugaciunea si meditatia orientala

Rugăciunea creştină înseamnă convorbirea şi unirea omului cu Dumnezeu. Ea este o relaţie interpersonală între Dumnezeu şi om, care nu poate fi asemuită nici cu meditaţia orientală şi nici cu „mantrele” yoghinilor, întrucât după cuvântul Sf. Apostol Pavel: „Nimeni nu poate să zică: Domn este Iisus, decât în Duhul Sfânt” (I Co. 12, 3).

Drept urmare sporirea în rugăciune și înaintarea pe calea acestei comuniuni, depinde atât de libera voinţă a omului cât şi de cea a lui Dumnezeu. În ambele cazuri este vorba de persoane înzestrate cu libertate absolută și inviolabilă. Ceea ce aduce omul este buna sa intenţie, apoi ostenelile și dorinţa de a se apropia, iar Dumnezeu pune harul Său.

În timp ce noi facem un pas, Dumnezeu, pentru a micşora distanţa, face o mie. Cu toate acestea, neînsemnatul nostru pas către Dumnezeu este absolut necesar, pentru că astfel aratăm dispoziţia, buna intenţie, şi îi dăm „dreptul” lui Dumnezeu să se apropie fără să încalce libertatea noastră. Spre deosebire de diavol, Dumnezeu îi respectă omului la modul cel mai riguros libertatea cu care El Însuşi l-a înzestrat. (Dionysios Farasiotis, „Marii iniţiaţi ai Indiei şi Părintele Paisie”, Edit. Egumeniţa, Galaţi, 2000, p. 343).

Meditaţia yoghină, la fel ca şi toate celelalte tehnici hinduse sau buddhiste, este de fapt o formă de „autohipnoză”. Cei care meditează sunt ghidaţi la început de un guru, astfel încât temele de meditaţie sunt atent selectate dinainte.

Aşa se face că discipolii sunt dirijaţi uneori spre a-şi „reaminti vieţile anterioare”, ca în felul acesta să îmbrăţişeze credinţa în reîncarnare. Alteori sunt dirijaţi să mediteze asupra figurii gurului, sub pretextul însuşirii valorilor spirituale pe care acesta le întrupează. În realitate însă, pe aceste căi ocolite vor fi conduşi spre a-l adora şi zeifica pe guru, devenind în final uneltele lipsite de voinţă ale acestuia.

Prin meditaţie, adică în cea mai mare măsură prin autohipnoză si autosugestie, persoana este determinată să-şi împletească singură lanţurile spirituale cu care se va lăsa târâtă în înşelare şi sclavie. Guruşii utilizează însăşi puterea mentală a persoanei pentru a o supune. Este ca și cum ar convinge-o să-şi scoată ochii cu propriile ei mâini (Ibidem, pp. 446-447).

De asemenea se observă diferenţele majore care sunt între ascetismul ortodox şi practica yoga. Creştinul adoptă o poziţie refractară faţă de imaginaţie, concentrându-se doar asupra realităţii, deoarece imaginaţia este considerată un teren extrem de primejdios, folosit prin excelenţă de către diavol.

În acest sens, Părinţii bisericești numesc imaginaţia „puntea demonilor”, iar pe diavol îl caracterizează ca fiind „mare scenograf”, „regizor” sau „născocitor”. Lucrarea imaginaţiei se deosebeşte clar de adevărata lucrare a harului dumnezeiesc, care se face prin Duhul Sfânt, fiind percepută în deplină cunoştinţă şi totdeauna în afara tărâmului imaginaţiei.

Vorbind despre imaginaţie, Sf. Nicodim Aghioritul spunea: „Deci, învaţă din acestea, iubite, că diferite forme ale imaginaţiei, după cum sunt o invenţie şi născocire a diavolului, tot astfel îi sunt foarte dorite lui. Pentru că după unii sfinţi imaginaţia e podul pe care trec demonii ucigători şi se amestecă în suflet şi astfel îl fac loc de gânduri rele, urâte, de ocară şi al tuturor patimilor necurate, sufleteşti şi trupeşti” (Sf. Nicodim Aghioritul, „Războiul nevăzut”, Edit. Bunavestire, Bacău, 1999, pp. 90-91).

Diavolul, ca spirit creat, este mai apropiat de imaginaţie decât toate puterile sufletului, pe care o utilizează pentru a-i amăgi pe oameni. Pe aceasta o are mai la îndemână şi o foloseşte ca unealtă pentru a amăgi pe oameni şi pentru a-şi lucra patimile şi răutăţile sale.

Este foarte apropiat de imaginație deoarece şi el este „minte”, fiind zidit de Dumnezeu, la început simplu, fără formă şi imaginaţie, ca şi ceilalţi îngeri dumnezeieşti.

Imaginaţia şi forma le-a iubit mai pe urmă. Şi imaginându-şi punerea scaunului său mai presus de ceruri, închipuindu-se asemenea Celui Preaînalt, din înger luminos a devenit diavol întunecat (Sf. Nicodim Aghioritul, „Paza celor cinci simţuri”, Edit. Bunavestire, Bacău, 2000, p. 231).

Aşadar, în vreme ce creştinii se feresc de imaginaţie în timpul rugăciunii, toţi guruşii caută să o stimulează şi să o dezvoltă prin diversele mijloace de meditaţie, considerând-o „vehicul” şi mod de a se apropia de dumnezeu. Bineînţeles, dumnezeul lor este cu totul altul decât Domnul Iisus Hristos.

Prin urmare, analizând aceste aspecte legate de meditaţia orientală şi rugăciunea creştină, se observă încă o dată diferenţele fundamentale care există între hinduism şi creştinism.

Yoghinii susţin că rugăciunea creştină ar fi asemenea cu „mantrele” lor. Astfel, pentru a-i atrage pe cei care aparţin altor religii, ei pretind că există şi „mantre creştine”, precum „Doamne, miluieşte”, care produc la rândul lor influenţe benefice asupra organismului uman.

Fără îndoială că se pot stabili anumite asemănări, însă deosebirile sunt esenţiale. Prin cuvintele rugăciunii, creştinul afirmă cu credinţă că există un Dumnezeu Adevărat şi Personal, în afara şi dincolo de sinele nostru. Iisus Hristos, ca unicul izbăvitor al omenirii, este singurul care ne mântuieşte, în nici un caz tehnicile yoghine sau eforturile noastre mentale.

Yoghiniii rostesc o serie de mantre de invocare a lui Shiva, Krishna, Rama, Kali, Vishnu, şi a altor zei din panteonul hindus, chiar dacă începătorilor, care nu sunt pregătiţi pentru a se închina idolilor, li se spune că prin repetarea mantrei se nasc nişte unde mentale, care energizează în mod benefic anumiţi „centri” dinlăuntrul omului.

Celor care s-au lăsat convinşi că există şi alţi „dumnezei” în afară de Hristos, sunt învățați să creadă că primesc binecuvântarea zeului invocat prin intermediul mantrei.

Cine se ascunde aşadar în spatele unor nume precum Krishna, Rama, Shiva? Pe cine invităm de fapt să intre în sufletul nostru? Aceasta este marea miză a problemei (Dionysios Farasiotis, op. cit., p. 351).

Un alt element fundamental care îi distinge net pe hinduşi de creştinii ortodocşi îl constituie percepţia şi modul de raportare la practica mantrei, respectiv a rugăciunii. În ceea ce priveşte desăvârşirea spirituală, se observă că hinduşii insistă în mod obsesiv asupra „metodei” sau a „tehnicii”, care ar garanta automat obţinerea unor rezultate, chiar şi de natură spirituală. Aşadar, dacă cineva cunoaşte şi aplică aşa-numitele „tehnici ascunse”, poate atinge chiar şi despătimirea.

În creştinism însă, sporirea duhovnicească are la bază opţiunea liberă şi conştientă, prin care omul asumă propria lui cruce şi urmează lui Hristos. Nimeni nu poate să devină mai bun din punct de vedere moral executând nişte exerciţii fizice sau aplicând anumite tehnici de respiraţie.

În opoziţie cu hinduismul, ortodoxia nu reduce rugăciunea la nivelul unor mijloace auxiliare sau reţete tehnice. Mesajul ei se adresează prin excelenţă inimii omului, care se raportează la Dumnezeu în mod conştient şi liber.

Dacă examinăm poziţia corporală din timpul rugăciunii şi cea specifică meditaţiei orientale, se poate observa care este dispoziţia sufletească în cele două cazuri. În primul rând constatăm o întoarcere spre sine a yoghinului, menită să-i conserve, într-un mod egoist, propriile energii, precum şi lipsa dialogului personal între Dumnezeu şi om, dovada unui individualism absolut.

Atitudinea rugătorului creştin este plină de smerenie, concretizată prin plecarea capului şi a genunchilor înaintea lui Dumnezeu, în timp ce corpul yoghinului rămâne drept şi inert, expresie a bizuirii pe sine şi a încrederii în capacitatea proprie de a atinge, prin efort singular, culmea desăvârşirii spirituale, adică de a se „îndumnezeii” în afara harului divin, executând diverse tehnici de meditaţie.

Creştinul este încredinţat că îndumnezeirea este darul lui Dumnezeu şi rodul conlucrării dintre Dumnezeu şi om. De aceea ne rugăm cu credinţă în mila şi în iubirea lui Dumnezeu, Cel care ne mântuieşte şi îndumnezeieşte.

Cel care a ajuns sălaş al Sfintei Treimi, se vede pe sine mai rău decât întreaga zidire, cunoscând totodată că toate se lucrează prin puterea Domnului Iisus Hristos şi nu prin propria lui vrednicie.

De cealaltă parte, gurul sau „sfântul” hindus crede că a atins desăvârşirea, devenind „dumnezeu” în viaţă, de unde trufia demonică caracterizată prin pretenţia de a fi slăvit de toţi, ca un adevărat zeu întrupat.

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

21 August 2018

Vizualizari: 1766

Voteaza:

Rugaciunea si meditatia orientala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact