Terapeutica duhovniceasca sau psihoterapie?

Terapeutica duhovniceasca sau psihoterapie?

Câteva elemente drept răspuns la întrebarea dacă terapeutica duhovnicească şi psihoterapia se exclud sau sunt complementare.

In primul rând trebuie să ne fie limpede că cele două tipuri de practică n-au nici acelaşi obiect, nici acelaşi scop; terapeutica duhovnicească urmăreşte să trateze şi să tămăduiască bolile spirituale; psihoterapiile, să trateze şi să vindece bolile psihice.

Totuşi problema legăturii lor se pune în măsura în care, aşa cum am arătat mai sus, viaţa psihică este în mare parte tributară vieţii spirituale, şi un mare număr de boli psihice sunt legate de boli spirituale, aşa că tămăduirea celor dintâi depinde de tămăduirea celor din urmă.

Un părinte duhovnicesc adevărat, experimentat, înzestrat cu discernământ şi luminat de har, este, în principiu, capabil să trateze eficace bolile psihice care au drept cauză boli spirituale, prin tratarea acestora din urmă.

Trebuie însă să facem mai multe remarci.

1. Terapeutica bolilor spirituale are drept scop sănătatea sufletească şi mântuirea omului şi nu poate fi folosită drept simplu mijloc de a trata bolile psihice.

2. Terapeutica bolilor spirituale nu ţine numai de legătura cu părintele duhovnic, ci se plasează într-un întreg context de viaţă ascetică (în sensul larg al acestui cuvânt) şi bisericească.

3. Această ultimă remarcă implică faptul că în cadrul vieţii duhovniceşti bolnavul trebuie să participe la propria sa tămăduire printr-un astfel de mod de vieţuire ascetică şi bisericească şi prin efortul de a pune în practică sfaturile duhovnicului său.

Realitatea ne face să ne exprimăm câteva rezerve în legătură cu aceste principii care privesc rolul pe care l-ar putea juca terapeutica duhovnicească şi părintele duhovnicesc în tratamentul maladiilor psihice.

1. In zilele noastre sunt rari duhovnicii care să aibă darul deosebirii duhurilor şi atâta mulţime de haruri câte am văzut că se cer de la ei. Dacă vom considera că numai astfel de duhovnici pot trata bolile psihice ar însemna să limităm posibilităţile efective de tratament şi tămăduire.

2. Terapeutica duhovnicească presupunând drept condiţie minimală credinţa şi, pe lângă aceasta, participarea activă a pacientului la propriul său tratament printr-o cuvenită vieţuire duhovnicească, urmează că acest tratament nu este aplicabil imediat şi defacto bolnavilor care nu sunt creştini, bolnavilor ale căror tulburări psihice sunt atât de grave, încât nu-şi pot controla comportamentul.

Aceste rezerve legitimează, credem, recursul la psihoterapeuţi - care este încă. şi mai legitim când e vorba de tulburări de origine pur psihică, mai puţin numeroase.
însă, din punctul nostru de vedere, utilizarea psihoterapiei cere anumite condiţii şi este marcată de anumite limite.

1. Recursul la psihoterapii al căror fundament antropologic şi etic nu este compatibil cu antropologia şi etica creştină trebuie exclus, din cauza incidenţelor negative pe plan spiritual.

2. E de dorit şi chiar necesar ca psihoterapeuţii să admită implicarea factorilor de natură spirituală în originea unui mare număr de maladii psihice.

3. Această admitere trebuie să le nutrească şi să le orienteze practica, chiar şi când e vorba de bolnavii necreştini sau necredincioşi.

Ei au datoria de a respecta în mod absolut libertatea bolnavului, dar au şi datoria de a nu-i ascunde dimensiunea spirituală a bolii sale, dacă li se pare că aceasta ar putea fi o explicaţie a dereglărilor şi utilă pentru tămăduirea lor.

4. Când e vorba de bolnavi care sunt creştini, psiho-terapeutul nu trebuie să se transforme în terapeut spiritual, nici să-şi asume rolul de duhovnic. Poate însă să se inspire până la un anumit punct din principiile terapeuticii duhovniceşti şi în orice caz să-şi desfăşoare munca în conformitate cu aceste principii.
El trebuie de asemenea să fie în măsură sâ-i îndrepte spre un părinte duhovnicesc pe acei bolnavi a căror stare ar putea fi ameliorată printr-o terapeutică duhovnicească şi care doresc s-o urmeze.

Jean-Claude Larchet
Inconstientul spiritual, Editura Sophia

Cumpara cartea "Inconstientul spiritual"


 

Pe aceeaşi temă

14 August 2015

Vizualizari: 1505

Voteaza:

Terapeutica duhovniceasca sau psihoterapie? 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact