The dynamic of Tradition - M. A. Allchin, London

The dynamic of Tradition - M. A. Allchin, London


"The dynamic of Tradition" - M. A. Allchin, London

Cartea cu acest titlu este ultima dintr-o trilogie, prin care autorul s-a impus in anii din urma ca un teolog de prima clasa al Bisericii Anglicane si al crestinismului in general. Un recenzent al ultimei carti - Peter Thornber - il prezinta pe autor cu urmatoarele cuvinte: "Adanca spiritualitate a canonicului Allchin, larga lui cultura si imaginatia deschizatoare de perspective noi, se manifesta in intuitii si sinteze rodnice" (randuri reproduse pe coperta).

"A.

M. Allchin este canonic rezidential al catedralei din Canterbury. Este bine cunoscut ca scriitor, critic si conferentiar universitar si adanc implicat in actiunea inchinata unitatii crestine: El este presedintele Consiliului Asociatiei Sf. Alban si Sf. Serghie", care lucreaza pentru apropierea dintre anglicanism si ortodoxie (randuri de pe aceeasi coperta).

Primele doua carti ale trilogiei se intituleaza: "The World is a Wedding" (Lumea este o nunta - 1978, aceeasi editura), cu subtitlul: "Explorari in spiritualitatea crestina" si "The Kingdom of Love and Knowledge" (Imparatia iubirii si a cunoasterii - 1979, aceeasi editura) cu subtitlul: "Intalnirea dintre Ortodoxie si Occident". Prima din aceste carti este dedicata celui ce semneaza aceste randuri, iar a doua, lui Vladimir Lossky.

Despre aceste doua carti, autorul insusi spune: "In doua carti anterioare: The World is a Wedding si The Kingdom of Love and Knowledge, mi-am propus sa explorez aspectele traditiei crestine celei una, ale acestei "unitati vii a unului si a multiplului". Una din convingerile de baza - in amandoua cartile, exprimata necontenit, desi nu prea des afirmata explicit, este ca exista o unitate substantiala de rugaciune si viata, care a legat pe oameni in decursul secolelor de impartire in moduri care nu totdeauna ies la iveala cu usurinta. Aceasta unitate de rugaciune si viata nu e separata de credinta si doctrina (The dynamic of the Tradition, p. 13).

A treia carte, pe care o recenzam in mod special acum, continua deci linia celor doua anterioare. Ea nu ramane la obisnuita intelegere scolastica a traditiei, ca suma de invataturi ramase de la Apostoli in Biserica pana azi, pe cale orala, sau prin aplicarea lor neintrerupta, ci merge la sensul adanc si viu al traditiei. Este o carte despre traditia, cum n-am citit pana acum.

Autorul intelege traditia ca traire a crestinilor si relatia de totdeauna cu Hristos prin Duhul Sfant, mai ales in rugaciune, datorita, pe de o parte, faptului ca omul ramane in esenta acelasi, dar mai ales faptului ca Hristos Cel inviat e mereu prezent prin Duhul Sfant in viata credinciosilor.

Astfel trecutul e preluat in prezent si cu prezentul plin de trecut suntem deschisi viitorului. Iar aceasta prezenta a trecutului in prezent si deschiderea lui spre viitor se datoreste faptului ca in fiecare moment al timpului este prezenta eternitatea aceluiasi Hristos inviat si lucrator prin Duhul Sfant. Trecutul nu ne scoate din prezent si nu ne face indiferenti la viitor, ci ne face sa ne dam seama despre ce avem de la el si ce datorii ne impune pentru prezent, si ne pregateste pentru viitor. Dar aceasta numai cand trecutul este inteles ca implicand in el netemporalul, fiind recunoscut prin aceasta ca fiind intr-un anumit sens contemporan cu noi (p. 24).

De fapt aceasta este ideea principala a Rev. A. M. Allchin: in traditie insoteste permanent netemporalul, care insa nu anuleaza specificul prezentului. Este o idee pe care Rev. Allchin o ia de la poetul englez T. S. Eliot, dar pe care o dezvolta in atatea reflexiuni si aplicari la istoria crestinismului, ca este imposibil sa le redam intr-o scurta recenzie. Aceste reflexiuni ii sunt sugerate Rev. Allchin nu numai de fondul netemporal si inepuizabil al traditiei, ci si de raportul dintre el si formele pe care el le ia in fiecare timp si in fiecare loc. Traditia nu anuleaza istoria, dar o mentine intr-o unitate mereu creatoare. Orice forma deosebita in care acest fond netemporal si inepuizabil este exprimat in diferite locuri si timpuri, e un mod prin care a vazut acelasi continut intreg al totului dumnezeiesc, care prin Hristos a intrat intr-o legatura neintrerupta cu noi.

Desi Rev. Allchin socoteste ca acest fond netemporal, integral si infinit, transpare in toate formele crestinismului, cu deosebire in rugaciunile prin care crestinii traiesc maretia lui Dumnezeu in orice loc si timp, totusi el vede in cultul ortodox o forma care exprima intr-un mod deosebit de adecvat acest fond. O spune aceasta in nenumarate pagini ale cartii.

Remarcand ca trecutul e mereu prezent, cu deosebire in Euharistie, care incepe sa fie recunoscuta ca prezenta reala a lui Hristos de totdeauna si azi si in orice loc unde se aduna o comunitate crestina, Rev. Allchin spune: "In Euharistie, noi nu ne amintim de un invatator de mult mort si absent. Noi invocam pe Cel care prin actul invocarii ni se face prezent. Aici totul este o prezenta efectiva a trecutului in prezent. Al doilea, se convine azi ca aceasta se intimpla prin puterea si energia Sfantului Duh. Credinta ca in Euharistie Duhul este activ, ca Taina este intr-un anumit sens prezenta constanta a Cincizecimii in Biserica, ca si prezenta constanta a mortii si invierii lui Hristos, a avut totdeauna un loc central in teologia Rasaritului crestin. In Occident, printre catolici si protestanti, acest fapt a fost nu atat respins cat uitat.

Dar, deodata, in ultimii douazeci de ani, acest element al credintei a devenit din nou puternic intre catolici si protestanti" (p. 223).

Toata cartea este plina de acest optimism care nu se indoieste in viitoarea reunire a Bisericilor crestine, pe baza traditiei ramase in esenta comuna tuturor, dar mentinuta in formele cele mai clare si mai constiente in Biserica Ortodoxa, pe care crestinii de pretutindeni incep sa le descopere.

Impresionante sunt paginile in care Rev. Allchin vede ratacirile si dezordinile timpului nostru (terorisme, ucideri de oameni in masa, amenintari de razboaie catastrofale) si viitoarea reculegere a omenirii prin credinta si infratirea in Hristos, o retraire a coborarii lui Hristos la iad cu intreaga omenire, careia ii va urma Invierea Lui impreuna cu revenirea ei la o viata scapata de aceste neajunsuri (p. 108 urm.).

Cartea din urma a Rev. Allchin este o carte de profunda si extrem de complexa gandire, de palpitanta actualitate si de mare optimism.

Pr. prof. D. Staniloae

.

04 Decembrie 2006

Vizualizari: 2472

Voteaza:

The dynamic of Tradition - M. A. Allchin, London 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact