
Articol sponsorizat
Pierderea unei persoane dragi este un moment tragic în viaţa oricui. Iar atunci când persoana şi-a pierdut viaţa departe de casă, într-o ţară străină, pe lângă durerea pe care o veţi resimţi, va trebui să faceţi faţă şi stresului repatrierii. Dacă vă aflaţi în această situaţie, iată ce trebuie să ştiţi despre procedura de repatriere şi câteva sfaturi pentru a alege cele mai bune servicii.
Atenţie la firma aleasă
Pentru repatrierea decedaţilor, apelaţi la serviciile unei firme specializate. Trebuie însă să fiţi foarte atenţi la firma pe care o alegeţi, există tot felul de companii care vor încerca să profite de vulnerabilitatea dumneavoastră din aceste momente şi vă pot promite costuri mai mici sau vă vor convinge să nu cereţi o factură. O firmă de repatrieri trebuie să fie autorizată şi să vă ofere servicii de calitate. Insistaţi să aveţi un contract în care să fie stipulate toate serviciile aferente repatrierii, precum şi prețul acestora.
Trebuie să ştiţi că documentele de repatriere pot fi cerute doar după ce au trecut 24 de ore de la data decesului, iar toate ţările europene oferă un ajutor de înmormântare cuprins între 450-800 de euro. În niciun caz nu trebuie să faceţi o repartiere fără a cere o factură pentru serviciile pe care le-aţi contractat, altfel aţi putea pierde acest ajutor.
Dacă firma de repatriere decedaţi refuză să vă trimită un precontract scris, care să specifice serviciile cerute de dumneavoastră şi preţul agreat, atunci ar fi bine să sistaţi colaborarea cu aceasta.
Transport
Un alt lucru important de care trebuie să ţineţi cont este faptul că transportul persoanelor decedate se face numai cu maşini omologate, modificate şi autorizate confrom legislaţiei comunităţii europene. Neîndeplinirea acestei condiţii poate provoca blocarea documentelor de repatriere şi întârzierea sosirii în Romania, iar acest lucru înseamnă cheltuieli suplimentare, stres şi nervi.
Aveţi posibilitatea de a alege sicriul, iar dacă purtaţi discuţiile doar telefonic, indicat ar fi să cereti o poza a acestuia şi să insistaţi ca în contract să fie specificat clar că este vorba despre de un sicriu special pentru repatrieri internaţionale. Nu trebuie să acceptaţi ca sicriul să fie schimbat la sosirea în Romania.
O firmă serioasă de repatrieri internaţionale ale persoanelor decedate vă va propune şi o variantă alternativă de transport. Spre exemplu, o variantă cu avionul de la cel mai apropiat aeroport şi una de transport terestru, atunci când distanţele permit acest lucru, dumneavoastră urmând să alegeţi varianta cea mai convenabilă.
Costuri
Costurile unei repatrieri se împart în două categorii: costuri fixe, indiferent de firma care vă oferă acel serviciu şi costuri flexibile, care pot varia în funcţie de calitatea produselor pe care le comandaţi. O firmă de repatrieri serioasă va include în costuri şi documentele pentru obţinerea paşaportului mortuar. Acestea se pot face la primăria unde a avut loc decesul, la spital, medicină sau poliţia mortuară . Când situaţia impune acest lucru, aceste documente trebuie făcute şi la Procuratură, consulat sau Ambasada Romaniei din respectiva ţară. Alte costuri fixe ar mai fi şi cele pentru medicina legală, combustibil pentru transport, taxe de drum etc.)
În cazul în care aveţi nevoie de un serviciu de repatriere a unei persoane decedate, puteţi economisi prin alegerea unor produse (sicriu, îmbălsămare, maşină funerară etc.) potrivite pentru bugetul dumneavoastră, însă de calitate. Astfel vă veţi asigura dinainte că vă vor fi oferite servicii decente şi că totul va decurge în siguranţă. Este important să ştiţi dinainte ce tipuri de servicii contractaţi, pentru că astfel veţi evita costuri suplimentare care pot apărea sub forma unor servicii adiţionale, despre care nu aţi fost informat sau, şi mai grav, prin blocarea actelor de repatriere şi necesitatea de a schimba firma de repatriere. Astfef, vă veţi asigura că totul este în regulă, iar stresul unui asemenea demers va fi redus considerabil.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.