Uitarea, nepasarea si nestiinta

Uitarea, nepasarea si nestiinta

După mai bine de două mii de ani de creștinism se pare că nu am învățat mare lucru de la Hristos - Adevărul întrupat.

Din contră, ni s-au înrădăcinat în fire fel de fel de „reflexe”, care mai de care mai bizare: de a „muri” de grija altuia, când inimile noastre sunt pline „de toată necurăţia” (Matei 23, 27); de a refuza realitatea în care ne cufundăm încet-încet, preferând minciuna de sine şi indiferenţa, în loc să ne salvăm cât mai avem timp; de a lua la „mișto” pe toți, când de fapt tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru ar trebui să curme râsul „tâmp” şi glumele „deșănțate”...

Și, nu în ultimul rând, această „apucătură” lașă de a arunca totul în „cârca” lui Dumnezeu și de a „pasa” toate responsabilitățile noastre lui Dumnezeu.

În vremurile pe care le trăim nu mai e timp de „finețuri” filozofice ori teologice, ci e momentul să ne întrebăm, fiecare în parte, luând seama la propria lui inimă, nu privind peste gard, în curtea vecinului:

Merg la biserică pentru ca prin Sfintele Taine, harul Sfântului Duh să-mi vindece sufletul, să-mi curățească inima și să mă sfințească sau mă poartă pașii spre Casa Domnului doar din obișnuință, ca să țin o „rânduială” care să-mi mângâie orgoliul şi să mă „liniştească” că sunt pe „drumul cel bun”?

Merg la biserică din dorința firească de a-L primi pe Dumnezeu în inimă și de a-L „ascunde” în adâncul ființei, pentru a nu risipi harul și a nu-L „alunga” pe Hristos din suflet sau, imediat ce am ieșit din lăcașul lui Dumnezeu, mă întorc la vechile obiceiuri lumești: umblatul de colo colo, vorbitul fără măsură și degeaba..., și mă opresc aici, pentru a nu enumera o listă care pare „fără sfârșit”?

Dacă Ortodoxia s-ar reduce doar la câteva „îndatoriri” exterioare, pe care să le respectăm din dorința de a „câștiga” Împărăția lui Dumnezeu, atunci tot „efortul” nostru s-ar termina într-un „automatism” comod și facil, ca și mersul la piață.

Nu ar mai fi nici o intensitate a doririi, a tânjirii după Dumnezeu, a bucuriei și a păcii lui Hristos care se revarsă în întreaga ființă.

Atunci mi-aș face un „catastif”, de creștin „practicant” (niciodată nu am înțeles acest „calificativ”), în care aș trece „meritele” mele deosebite, exprimate cantitativ: de câte ori am fost la biserică, câte zile am postit, câte ore m-am rugat, câte metanii am făcut, câtă milostenie am dat...

Adică, pură contabilitate, în rest nici o lacrimă, nici un suspin, nici un dor, nici o părere de rău pentru păcatele făcute..., doar un „stat de plată” și o „evidență” cu contribuțiile mele, care să ateste „vechimea” mea în ale credinței!

Sfinții Părinți spun că Ortodoxia înseamnă, înainte de toate, o raportare neîncetată la Dumnezeul Cel Viu, ca împărtășire de nenumăratele daruri pe care Dumnezeu le revarsă, din iubire, în inima celui care se deschide necondiționat lui Hristos...

Dumnezeu este „vistierul bunătăților”, de aceea tot ceea ce numim noi fericire, liniște sufletească, înțelepciune..., nu pot fi despărțite de Persoana Lui Dumnezeu.

Fericit cel care îl „poartă” pe Hristos în inima lui, pentru că acela este cel mai „bogat” om de pe pământ, căruia nu-i lipsește nimic, ba mai mult, „averea” lui depășește cu mult agoniseala celor mai bogați oameni din lume.

Cât timp vom fi „goi” sufletește de harul lui Dumnezeu, vom crede că obiectele și persoanele din jurul nostru ne împlinesc, și ne vom „da mari” că avem locuințe și mașini „cool”, că avem diplome și funcții, obținute de unii „pe sub mână”, că am mers la biserică de la o vârstă fragedă...

În condițiile actuale impuse, când termenul de „proprietate” va deveni ceva „evanescent”, mi se pare total neinspirat să te mai lauzi cu „materia” pe care ai adunat-o.

Adresez și eu, o întrebare nevinovată: cum se simte cel care nu trăiește viața lui, pentru că e plină de minciună și de amăgire de sine?

Este o trăire asemănătoare „schizofreniei”, adică o „ruptură” interioară între ceea ce simți, gândești, vorbești și făptuiești, a cărei principală cauză sunt păcatele și patimele, cele care „strică” mintea și „omoară” sufletul, până acolo încât ajungi să te minți că ai o viață împlinită, că dai din tine pe dinafară de atâta fericire, că fără tine lumea se oprește în loc și că tot ceea ce spui e „literă de lege” pentru alții.

Dacă tot ne „declarăm” creștini ortodocși, ar trebui să știm că unitatea se realizează mai întâi între inimi, prin iubire, în Duhul Sfânt. Doar așa vom lua împreună „jugul bun” al lui Hristos (Matei 11, 30), altfel ne va „roade” pe dinlăntru invidia, egoismul, fățărnicia..., adică toate „bolile” noastre sufletești care ne dezbină și ne despart de Dumnezeu.

În acest caz, nu vom reuși mare lucru „împreună”, chiar dacă pornim la „luptă” urmând aceleași idealuri, cât timp nu vom fi uniți prin harul Sfântului Duh, avânt ca ajutor și unică țintă pe Mântuitorul Iisus.

Pentru că, în vremurile pe care le trăim, ale „cernerii”, „lupta noastră nu este împotriva trupului şi a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii, care sunt în văzduh” (Efeseni 6, 12).

Dacă vrem să fim cu adevărat uniți, nu doar înșirând la nesfârșit vorbe fără noimă, să pornim de la cuvintele Sfinților Părinți:

Din egoism, din iubirea de plăceri, iubirea de slavă de la oameni şi din iubirea de argint se naşte tot răul. Iar din acestea, după mărturia Sfântului Marcu Ascetul, își au începutul cei „trei uriaşi”: uitarea, nepăsarea şi neştiinţa.

Aceștia sunt primii noștri „dușmani” de care ar trebui să ne lepădăm cât mai repede, altfel, așa cum spune Sfântul Paisie Aghioritul, îi vom da „drepturi” diavolului și „slugilor” lui, oferindu-le prilejul să ne „robească”, luându-ne prin surprindere:

„Şi precum a fost în zilele lui Noe, tot aşa va fi şi în zilele Fiului Omului: Mâncau, beau, se însurau, se măritau până în ziua când a intrat Noe în corabie şi a venit potopul şi i-a nimicit pe toţi. Tot aşa precum a fost în zilele lui Lot: mâncau, beau, cumpărau, vindeau, sădeau, şi zideau. Iar în ziua în care a ieşit Lot din Sodoma a plouat din cer foc şi pucioasă şi i-a nimicit pe toţi” (Luca 17, 26-29).

Într-o lume „sufocată” de atâtea păreri, analize și sfaturi care se bat cap în cap, Sfântul Apostol Pavel ne arată simplu și „la obiect” ceea ce trebuie să facem:

„Nu vă înjugaţi la jug străin cu cei necredincioşi, căci ce însoţire are dreptatea cu fărădelegea? Sau ce împărtăşire are lumina cu întunericul? (II Corinteni 6, 14).

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

24 Februarie 2022

Vizualizari: 1304

Voteaza:

Uitarea, nepasarea si nestiinta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact