Un sfant iconoclast: o posibila confuzie in Sinaxar?

Un sfant iconoclast: o posibila confuzie in Sinaxar?

Pe 10 februarie, asa cum intalnim in editiile mai vechi ale Marelui Sinaxar (in limba greaca) si in Mineiul pe luna februarie (limbile greaca si romana)  Biserica Ortodoxa face pomenirea Sfantului Anastasie, Arhiepiscopul Constantinopolului.

S-a afirmat insa ca la baza acestei comemorari se afla o confuzie, deoarece acest Patriarh, din timpul domniei imparatului Leon II Isaurul (717-741), a sprijinit miscarea iconoclasta.

Anastasie a fost Patriarh al Constantinopolului intre anii 730-754. L-a succedat pe Patriarhul Gherman I (715-730 - canonizat, a carui pomenire se face pe 12 mai). Anastasie a fost implicat direct in controversa iconoclasta. Pozitia sa referitor la icoane s-a schimbat de doua ori de-a lungul activitatii sale, conjunctural. Initial s-a opus acestora, apoi le-a acceptat, iar in final le-a respins din nou.

In 726 Imparatul Leon al III-lea a emis un edict prin care interzicea folosirea imaginilor in biserica. Gherman, patriarhul Constantinopolului, s-a opus acestui edict. In 729, acesta i-a trimis o scrisoare Papei Grigorie al II -lea solicitandu-i sprijinul. Imparatul Leon l-a depus pe Gherman din functie la scurt timp dupa aceea. La randul sau, Papa Grigorie s-a opus lui Leon cerandu-i sa abroge edictul, insa acesta a refuzat.

Imparatul Leon l-a numit in calitate de patriarh al Constantinopolului pe Anastasie in 730. Acesta se afla pe aceeasi parte a baricadei cu imparatul, privitor la icoane. Papa Grigorie a trecut la cele vesnice in 731. Succesorul sau, Papa Grigorie al III-lea, a continuat campania de aparare a icoanelor, scriindu-i lui Leon si solicitandu-i sa-si schimbe pozitia fata de icoane. Controversa s-a intins insa pe o durata de mai multi ani.

Dupa moartea lui Leon, in 741, fiul acestuia, Constantin V Copronimul, a devenit imparat. La scurt timp, Artabastos, ginerele lui Leon, si-a asumat conducerea Constantinopolului si a Imperiului Bizantin. Acesta era favorabil sfintelor icoane. Prin sprijinul multor clerici si mireni, Artabastos s-a declarat "protector al sfintelor icoane”, convingandu-l pe patriarhul Anastasie sa-l unga imparat. Anastasie avea sa devina acum aparator inflacarat al icoanelor, pe care Artabastus le-a reinstalat in biserici.

Tot cu aceasta ocazie, patriarhul Anastasie l-a excomunicat pe Constantin V, declarandu-l eretic si luptator impotriva lui Hristos.

Constantin Copronimul s-a intors pentru o perioada in tinutul de origine, Muntii Isaurieni, unde a adunat o armata formata din luptatori iconoclasti. In 743 l-au invins pe Artabastos preluand conducerea imperiului. L-a executat pe Artabastos, iar pe patriarhul Anastasie l-a batjocorit public. Ulterior, Constantin l-a fortat pe Anastasie sa-si schimbe din nou pozitia cu privire la icoane si l-a reinstalat in functia de patriarh.. Icoanele au fost din nou indepartate din biserici. Anastasie a trecut la cele vesnice in 754.

Astfel, Anastasie al Constantiopolului, care a condus Biserica din Constantinopol vreme de mai bine de douazeci de ani, nu poate fi patriarhul comemorat ca sfant pe 10 februarie.

Patriarhul Constantiu I (1830-1834), cunoscand faptul ca nu exista un alt Patriarh al Constantinopolului cu numele Anastasie, a corectat comemorarea din "Anastasie, Patriarhul Constantinopolului, in "Anastasie, Patriarhul Ierusalimului.”

Acest Patriarh, Anastasie al II-lea (ca. 706), a fost contemporan cu Sfantul Gherman, Arhiepiscopul Constantinopolului. (Nu trebuie insa confundat cu Patriarhul Anastasie I al Ierusalimului, care a slujit intre 458-478)

Deoarece Biserica din Ierusalim, in timpul lui Anastasie al II-lea, se afla sub ocupatie araba, se crede ca acest patriarh s-a retras in Constantinopol, de unde si confuzia de a-l numi "Patriarhul Constantinopolului”. In lipsa Patriarhului Anastasie al II-lea, Biserica din Ierusalim a fost pastorita intre anii 706-735, de Arhiepiscopul Ioan al V-lea.

Trebuie remarcat faptul ca in actele Sinodului al VI-lea Ecumenic, convocat in Constantinopol in 680, apare semnatura lui Anastasie al II-lea. De asemenea, Anastasie al II-lea, Arhiepiscopul Ierusalimului apare comemorat ca sfant in Codex Patmos 266.

Astfel, in Grecia, editiile recente ale "Marelui Sinaxar” si ale Mineiului pentru luna februarie, in ziua de 10 februarie, fac pomenirea Sfantului Anastasie, Arhiepiscopul Ierusalimului.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

30 Iulie 2012

Vizualizari: 3367

Voteaza:

Un sfant iconoclast: o posibila confuzie in Sinaxar? 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact