Sufletul in budism

Sufletul in budism Mareste imaginea.


Pentru suflet literatura canonica budista intrebuinteaza mai multe cuvinte: attan, jiva, satta.

 

Jiva s-ar putea traduce prin cuvantul "suflet", folosind notiunea ebraica a acestuia  "iar omul a devenit suflet viu". Car­tile canonice budiste folosesc termenul Jiva, doar pentru a desemna aspecte ale naturii spirituale a omului in comparatie cu facultatile trupesti, senzoriale.


Attan
inseamna suflare, spirit, insa in vorbirea curenta, attan mai inseamna si eu.

Folosirea destul de ezitanta a notiunii attan ne duce cu gandul la faptul ca in perioada fixarii acestei terminologii au existat proteste destul de dure nu impotriva naturii spirituale a omului, ci mai de graba impotriva atitudinii filozofice si religioase privind natura a ceea ce attan reprezenta. Astfel, literatura prebudista grupata in Upanishade si cea de mai tarziu, al carei exponent este Bhagavad Gita, propune si profeseaza un cult special pentru attan (atman).

Cateodata conceput ca ceva material, ca o substanta fina, loca­lizata in inima si comparata in marime si forma cu diferite obiecte mici, acest micro­cosm (atman) a fost considerat ca fiind posesorul unor atribute apartinand unei divi­nitati macrocosmice (Brahman), cum ar fi atributul permanentei sau al infinitatii, al fericirii. Iar ajungerea la cunoasterea adevaratei iden­titati intre microcosm si macrocosm, intre Atman si Brahman, era considerata ca fiind realizarea sublimei cai de mantuire.

20 Iulie 2012

Vizualizari: 6281

Voteaza:

Sufletul in budism 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE